hola

La Figuera Cooperativa és un nou projecte a Santa Perpètua de Mogoda impulsat per dos joves locals. La iniciativa encara està en fase de creixement, però compta amb uns sòlids principis: una cooperativa que defensi el consum de productes de proximitat, sostenible i just per trencar amb la lògica del consum actual. Els impulsors d’aquest projecte són el Guillermo Almansa i el Nil Altayó, però esperen, poc a poc, implicar a més gent al projecte que els faci crèixer i assolir els seus objectius. Des de La Figuera, han començat ja a repartir cistelles amb producte fresc de temporada i han impulsat activitats i xerrades sobre coopereativisme.

Per què neix a Santa Perpètua La Figuera?
Guillermo Almansa (G.A.): Volíem impulsar al municipi una iniciativa de transformació social i, estant vinculats al projecte Activa’t, vam trobar l’empenta per fer-ho.

A què aspira aquesta cooperativa que tot just comença ara les seves primeres passes?
G.A.: L’objectiu final és comptar amb un local on poder oferir cistelles de producte fresc, tenir-ne en estoc i organitzar activitats com ara tallers, xerrades i activitats relacionades amb el consum i el cooperativisme, per exemple. La idea s’allunya de la botiga convencional i s’apropa més a un espai social, un punt de trobada.

Som allò que consumim?
Nil Altayó (N.A.): Sí. L’espai que volem crear vol ser precisament això, un lloc on es pugui anar a comprar però també quedar-s’hi a fer una cervesa mentre algú ve a buscar una cistella i un altre t’explica com es fa una collita. Una botiga que fomenti el consum responsable fora de la lògica capitalista i demostrar això, que som el que consumim.

Com està funcionant ara La Figuera?
G.A.: El Nil i jo centralitzem les comandes i posem en contacte al consumidor i al productor. Les cistelles s’entreguen a Cal Dolfo, una botiga de llegums farines i fruits secs del carrer de Prat de la Riba, al barri de Centre Vila. Els productors porten les cistelles a l’establiment i cada dimarts els consumidors les van a buscar.

Quantes cistelles reparteix La Figuera?
G.A.: Ara estem consolidant el grup de consum i lliurem 14 cistelles cada setmana, i ja en portem cinc setmanes. Per a nosaltres, és molt satisfactori veure que estem funcionant bé pel que fa a les cistelles i pensem que darrere de cadascuna hi ha més d’un consumidor, que també és molt positiu.

Com són aquestes cistelles?
G.A.: Són cistelles tancades, és a dir, inclouen el producte de temporada, aquell que el productor té. És ell qui reparteix el producte equitativament a les cistelles i, tot i que no hi ha un compromís signat del consumidor, demanem responsabilitat i que es recullin les cistelles cada dimarts al punt pactat. Nosaltres afegim, a més, alguna recepta o informació per al consumidor per incentivar aquest tipus de projectes, en el qual hi creiem molt.

Darrere d’aquest tipus de projecte hi ha una consciència ecològica i de consum responsable però, també hi és a la societat?
G.A.: Sembla que darrerament és un discurs recurrent però no sabem si és una idea treballada o un pla de màrqueting degut a la crisi econòmica que estem patint. Un dels nostres objectius és també tractar el tema des de la vessant pedagògica, poder anar a les escoles i parlant amb els infants, treballar el consum i la productivitat... fer un canvi de valors en aquest àmbit.

Com ha rebut Santa Perpètua aquest projecte?
N.A.: Hi ha més interès del que pensàvem i la cosa ha arrencat molt bé. Ja hem repartint cistelles i per començar és molt. El cercle d’interessats és el de la nostra gent més propera i, poc a poc, volem ampliar aquest cercle i acostar-nos a altra gent, anar creixent.

Els consumidors han fet una bona rebuda, i els productors?
N.A.: També amb ganes. Són productors de proximitat i els ha agradat que a Santa Perpètua hagi sorgit aquesta iniciativa, que ja hi és a altres municipis propers.

En què pot beneficiar a Santa Perpètua comptar amb una cooperativa de consum com la que vosaltres proposeu?
G.A.: Qualsevol projecte que defensi una forma de consum diferent ja és bo per si mateix perquè ens permet trencar algunes lògiques i conscienciar la gent.

És aquesta la filosofia que hi ha darrere de La Figuera?
N.A.: La Figuera vol ser, amb la forma jurídica que sigui i que encara hem d’acabar de definir, una entitat cooperativa per defensar el consum de productes de proximitat i sostenible, que permeti no llençar menjar i eviti la creació de residus, un projecte més just que paga al productor sense intermediaris. La Figuera cooperativa vol trencar amb la lògica de consum imposat en aquests últims anys i potenciar que la gent consumeixi productes de temporada, és a dir, fresc i aquell que dóna la terra, de proximitat i lligat, sobre tot, a un consum responsable, d’allò que necessites.

Quines són les aspiracions de La Figuera?
G.A.: Tenim un referent a seguir, que és la Magrana Vallesana, una cooperativa de consum de Granollers, i ens agradaria tirar per aquí. A Santa Perpètua hi ha hagut una molt bona acollida, també per part d’algunes associacions la filosofia de les quals és compartida amb nosaltres.

L’activitat de la Figuera no només ha començat amb el repartiment de les primeres cistelles sinó que ja ha iniciat cicles de formació i informació. El mes passat es van organitzar unes jornades de cooperativisme i economia solidària. Com van funcionar?
G.A.: Van anar molt bé i va servir per considerar que la idea que tenim no és tan esbojarrada. A més, hem visualitzat que hi ha gent que ha impulsat diferents projectes similars i que hi ha consumidors de productes de proximitat per tal que funcioni la idea. També ens ha permès perfilar un sistema organitzatiu a nivell intern, plantejar-nos reptes i calendaritzar els nostres passos a seguir per continuar endavant amb la iniciativa.

Com contactem amb vosaltres?
N.A.: Qualsevol persona que vulgui contactar amb nosaltres pot fer-ho a través del correu electrònic lafigueracoop@gmail.com i també a través de la pàgina que tenim a facebook www.facebook.com/lafigueracoop i a twitter @lafigueracoop.


Foto: Nil Altayó (esquerra) i Guillermo Almansa (dreta) son els impulsors de La Figuera Cooperativa, que ja ha repartit una quinzena de cistelles a Santa Perpètua amb producte de proximitat / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Hem aconseguit l'ascens a Primera Catalana amb un equip molt jove”
“Hem aconseguit l'ascens a Primera Catalana amb un equip molt jove”

El sènior del Club Hoquei Dalmec Santa Perpètua s’ha proclamat campió del grup C de la Segona Catalana. [ ... ]

''Per celebrar els meus 85 anys tinc el repte de fer 100 curses aquest any''
''Per celebrar els meus 85 anys tinc el repte de fer 100 curses aquest any''



En la 2a Cursa Popular de Festa Major de Santa Perpètua un dels corredors era Isidre Ferrer, que als [ ... ]

Albert Salazar: “Crec que una de les claus de l'èxit d’A.K.A. és la feina que hem dut a terme”
Albert Salazar: “Crec que una de les claus de l'èxit d’A.K.A. és la feina que hem dut a terme”

Albert Salazar s’ha convertit en un dels noms de present del teatre. El dissabte 15 de juny, al Teatre [ ... ]