La Setmana Europea de la Mobilitat arriba a Santa Perpètua amb activitats noves que tindran lloc del [ ... ]
La Regidoria de Mobilitat de l’Ajuntament de Santa Perpètua ha realitzat durant aquest estiu diverses [ ... ]
Les pluges intenses registrades aquest cap de setmana van provocar diverses incidències a la xarxa [ ... ]
L’Ajuntament ha iniciat la redacció de l’Agenda 2030 de Santa Perpètua per al desenvolupament [ ... ]
Més de 2.700 alumnes d’Infantil, Primària i Secundària de Santa Perpètua inicien el curs escolar [ ... ]
La Regidoria de Mobilitat de l’Ajuntament de Santa Perpètua ha iniciat durant el mes d’agost una [ ... ]
La Mostra d’Ensenyament es posa en marxa el 27 de febrer i fins al 31 de març.
La Regidoria de Joventut, a través del Punt Jove organitza aquest programa per tal d’oferir orientació acadèmica a les persones interessades amb l’objectiu que puguin escollir l’itinerari o estudi que volen cursar de cara al futur.
La Mostra consisteix a assessories personalitzades a les quals s’accedeix mitjançant la petició de cita prèvia. La cita prèvia es pot demanar a partir del 20 de febrer contactant amb el Punt Jove a través d’alguns dels seus canals: al telèfon 635 777 004 (trucada o whatsapp), al correu electrònic puntjove@staperpetua.cat o a través d’Instagram @puntjoveSPM.
Les assessories es faran en l’horari d’obertura del Punt Jove, de dilluns a dijous de 16.30 a 19.30 hores i els dimarts de 10 a 12 h i estaran dirigides per la informadora juvenil del Punt Jove, Alba del Valle.
En el marc de la Mostra també s’ha programat la xerrada Després de l’ESO... què? que tindrà lloc el 22 de març a les 18 hores dins de la programació SPM En família al SOAF. A la xerrada es parlarà de les opcions formatives després de l’ESO i els pares i mares assistents rebran consells de com acompanyar els fills i filles en el seu creixement vocacional i professional i en l’elecció dels estudis postobligatoris. El Punt Jove també oferirà assessories a l’alumnat de quart d’ESO de l’INS Estela Ibèrica, de primer de Batxillerat de l’INS Rovira-Forns i una aula de l’Escola Barcanova. Les sessions seran a la Promotora al febrer i març.
Foto:Imatge de l'any passat de les assessories que tenen lloc al Punt Jove i cal demanar cita prèvia / L'Informatiu
A partir d’aquest dilluns 26 de febrer serà obligatori el tiquet digital gratuït amb l’aplicació mòbil Parkunload per estacionar a la zona vermella de Santa Perpètua i no es podrà utilitzar el rellotge o els indicatius d’arribada.
Finalitza així el període de convivència amb l’app que ha estat vigent des del 6 de novembre quan va entrar en funcionament aquest nou sistema destinat a incrementar la rotació per millorar la disponibilitat de places i afavorir el comerç local. El Consistori ha explicat que s’estudiarà els casos de les persones vulnerables digitals que no disposin d’smartphone i presentin instància acreditativa.
El regidor de Mobilitat i Via Pública, Albert Bonàs, ha destacat que des que es va posar en marxa aquest sistema el 6 de novembre s’ha detectat “una major rotació de vehicles en la zona vermella” i ha afegit que “s’observen més places lliures” el que permet que un major número de persones es pugui beneficiar de l’avantatge de poder estacionar el vehicle per realitzar les seves gestions.
L’edil ha indicat que d’aquí un temps es podria reestructurar aquesta zona vermella ja que amb l’aplicatiu es coneixeran aspectes com el nombre de vehicles que aparquen, els temps d’estacionament o les zones amb més demanda. Bonàs també ha recordat que està en estudi la creació de places de zona taronja a l’aparcament del carrer de València, que permetrà l’estacionament de fins a 12 hores.
Amb el nou aplicatiu es pot treure gratuïtament un tiquet electrònic que substitueix els actuals rellotges i els discos horaris i alhora permet conèixer les places d’estacionament disponibles.
Des del 6 de novembre i fins al 19 de febrer, l’app de la zona vermella ha registrat 4.877 usuaris i 29.343 estacionaments amb una mitjana de temps d’aparcament de 54 minuts i 42 segons, segons dades de la Regidoria de Mobilitat, Transport i Via Pública.
Santa Perpètua disposa en el nucli urbà de 9.750 places d’aparcament i d’aquestes 303 són de zona vermella. Estan ubicades al passeig de la Florida (46 places), Rambla (41), carrer de Genís Sala (39), avinguda de l’Onze de Setembre (35), aparcament Supeco (29), plaça Nova ( 26), avinguda de Jacint Verdaguer (24), carrer de mossèn Camil Rosell (23), avinguda de Santiga (16), carrer de Prat de la Riba (14) i passatge de Ramon Miró (10).
Els vehicles poden estacionar un màxim de 90 minuts en zona vermella. L’horari d’aquest estacionament és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 17 a 20 hores i els dissabtes de 9 a 14 hores.
Per començar a utilitzar l’App cal descarregar-se l’aplicació Parkunload que està disponible a App Store o Google Play o llegint el codi QR que es troba al senyal de la zona. Posteriorment cal registrar-se amb un número de telèfon i es rep un codi de validació per SMS i per últim, registrar el vehicle. Aquest pas només s’ha de fer un cop. Després cada vegada que s’estacioni cal obrir l’App que detectarà automàticament la zona, cal prémer iniciar l’estacionament per obtenir el tiquet digital i quan es deixi la zona vermella finalitzar per registrar la marxa del vehicle.
La Regidoria de Mobilitat i Via Pública ha informat que aquelles persones vulnerables digitals que no disposin de smartphone i vulguin estacionar a la zona vermella hauran de presentar una instància a l’Ajuntament i un cop estudiat i aprovat el seu cas formaran part d’un registre de la Policia Local. Aquestes persones quan estacionin el seu vehicle a la zona vermella hauran d’avisar als agents.
L’Ajuntament de Santa Perpètua ha programat les dues darreres sessions informatives per explicar el nou sistema de control d’aparcament a les places d’estacionament regulat. Una de les reunions serà avui, a les 19.15 hores, al Centre Cívic La Creueta i l’altra serà el 27 de febrer, a les 19 hores, al Centre Cívic Can Taió.
Zones DUM
D’altra banda, l’Ajuntament també ha impulsat la transformació digital de l’estacionament en zones de càrrega i descàrrega . Els camions, furgonetes i vehicles autoritzats disposen de 30 minuts en aquestes places i també han de descarregar-se l’aplicació Parkunload i obtenir el tiquet digital. Durant aquest període la zona de càrrega i descàrrega ha registrat 517 usuaris únics i 1.322 estacionaments amb una mitjana de temps d’aparcament de 22 minuts i 31 segons, segons dades de la Regidoria de Mobilitat, Transport i Via Pública.
Santa Perpètua disposa d’una desena de zones Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) amb un total de 60 places.
Foto: Senyal de zona vermella amb la informació de la nova aplicació / L'Informatiu
La sala del Centre Cívic Can Folguera es va omplir dimecres 31 de maig de veïns i veïnes que van voler participar a la sessió I tu veí, veïna, què a-portes? La iniciativa va sorgir del mateix programa A-Porta i de la Xarxa de centres cívics que van valorar com a positiva la idea que el veïnat fet aportacions en positiu sobre com millorar el barri. A partir de quatre blocs que responien a les necessitats detectades per les pica-portes durant les visites a les diferents llars, els assistents van aportar propostes sobre convivència, participació comunitària, espai públic i seguretat. Les propostes tenien com a finalitat millorar no només el barri sinó també la seva cohesió. D’aquesta manera, alguna de les propostes fetes van ser, entre d’altres, tallers sobre criança, la creació d’unes normes bàsiques de convivència, la creació de comissions de treball per al barri o instauració d’un canal de comunicació directe amb l’Ajuntament. En una primera part de la trobada, es va donar espai també per a recuperar la història del barri a través dels mateixos veïns i veïnes assistents.
Fins ara el projecte A-Porta ha intervingut en un total de 490 habitatges de la zona antiga de Can Folguera durant la primera fase, que s’ha desenvolupat entre els mesos de gener i abril. El programa ha iniciat aquest mes de maig la segona fase, que es durà a terme fins a finals d’anys i que preveu arribar a la totalitat dels habitatges d’aquesta zona de Santa Perpètua. El projecte està impulsat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i l’Ajuntament i compta amb el suport de CASSA i de la Caixa.
El Centre Cívic de Can Folguera va acollir ahir la primera sessió participativa amb el veïnat de Can Folguera, que va fer propostes de millora sobre aspectes relacionats amb la convivència, l’espai públic o la seguretat.
Foto: La sessió es va celebrar al Centre Cívic / L'Informatiu
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric a la Plana de Vic i a la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona, que inclou Santa Perpètua. Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) van detectar ahir dilluns un augment important de partícules, degut a una intrusió de pols de l’Àfrica, segons ha informat en un comunicat.
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s’emeten per causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les que hi ha presents a l’atmosfera per motius naturals. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
Intrusió de pols africana
La mitjana diària dels nivells de PM10 d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en més d’una estació de mesurament de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric (àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat), i també es van produir superacions del valor límit diari a la Zona de Qualitat de l’Aire de la plana de Vic. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats a tot el territori i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi i que les condicions de dispersió no millorin significativament.
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.
Evitar més partícules
En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania:
·Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
·Prioritzar el transport públic.
·Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
·Utilitzar el cotxe compartit.
·Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
·En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
·Regular la climatització de les llars i establiments.
Foto: La Generalitat ha activat un nou avís preventiu per contaminació / L'Informatiu
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells elevats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric a la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona, que inclou Santa Perpètua.
El Departament d d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha informat que l'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s’emeten per causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les que hi ha presents a l’atmosfera per motius naturals. Aquest avís comporta , entre d'altres, informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
Sense millora en les condicions de dispersió
La mitjana diària dels nivells de PM10 d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en més d’una estació de mesurament de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric (àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat). La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que les condicions de dispersió no millorin significativament.
Recomanacions
·Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
·Prioritzar el transport públic.
·Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
·Utilitzar el cotxe compartit.
·Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
·En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
·Regular la climatització de les llars i establiments.
Foto: Estació de mesura de la qualitat de l'aire de Santa Perpètua / L'Informatiu