hola

La Corporació ha ratificat per unanimitat l’acord adoptat pel Ple de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda de data 28 de novembre de 2006 de cessió plena d’un terreny de propietat municipal de més 7.000 m2 a la Generalitat de Catalunya per a la construcció del centre educatiu d'Els Aigüerols.

La proposta també sol·licita a la Generalitat de Catalunya que aquest centre sigui destinat a un Institut-Escola. La decisió plenària es produeix després que la Generalitat hagi notificat sis anys després de prendre l'acord que deixa sense efecte la cessió del terreny.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va repassar cronològicament els 13 anys de reivindicació i va recordar que des de que es va paralitzar el projecte, ja adjudicat a una empresa l'any 2010, han passat cinc consellers i conselleres d'Educació de la Generalitat que no han fet res per tirar endavant aquest important projecte per a Santa Perpètua.

L'alcaldessa va recordar que el passat octubre el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en la seva visita a Els Aiguerols va anunciar la construcció del centre i la seva conversió en Institut Escola. Garcia va demanar més compromís per part de la Generalitat després de rebre la notificació de la devolució dels terrenys.

El regidor d'Educació, Antonio Egea, va reafirmar la necessitat de construir l'escola Institut Els Aigüerols en el terreny previst.

El portaveu d'ERC, Pol Altayó, va afirmar que Els Aigüerols ha de tenir un edifici nou al terreny previst i va criticar la Generalitat per la manca de sensibilitat amb les administracions locals pel retard en la notificació.

El portaveu de la CUP, Salvador Alemany, va declarar que farien el tràmit de cessió dels terrenys "tantes vegades com faci falta" i va insistir en la necessitat de construcció de l'escola institut.

Gestió de residus

La modificació de l'ordenança de gestió dels residus municipals va ser el punt de l'ordre del dia del Ple que va generar més debat. La regidora de Medi Ambient, Neus Garcia va defensar l'actual model de recollida de residus ja que considera que és el més adient per a un municipi amb les característiques de Santa Perpètua mentre que els grups d'ERC, la CUP i la PCCA van apostar pel sistema de recollida porta a porta.

Neus Garcia va explicar que la modificació està motivada per la necessitat d' adaptar-se a la nova normativa que ja que ordenança es va aprovar l'any 2005. Segons la regidora, la Diputació de Barcelona, en un informe, recomana el model actual per "la configuració urbanística del municipi i la proximitat dels barris". També argumentava que sortien inconvenients per implantar el porta a porta. La regidora també va afirmar que tothom prengui consciència que reciclar "és un fet quotidià". Així mateix va explicar que aquest mandat els esforços s'han centralitzat en la municipalització del servei i considera que això també repercutirà en una millor recollida selectiva.

El portaveu d'ERC. Pol Altayó, afirmava que era inevitable parlar del model en la modificació de l'ordenança i considerava una oportunitat perduda no arribar a un acord. El regidor va recordar que d'aquí vuit mesos Santa Perpètua haurà de complir amb el 60% de recollida selectiva i ara s'està al 30% i això suposarà penalitzacions importants de l'Agència Catalana de Residus.

Altayó també va demanar que es faci el porta a porta entre els grans productors, bars i comerços ja que incrementaria la recollida selectiva i va anunciar que el seu grup presentaria al·legacions a l'ordenança. "Les sancions s’han de poder aplicar, però és impossible saber qui genera què amb aquest model", segons va expressar durant la sessió plenària.

El portaveu de la CUP, Salvador Alemany, va apostar pel porta a porta per ser més eficaç i es veurà que no caldrà sancionar tant. Va afirmar que "amb el model d'ara tindrem una bateria de sancions però serà difícil d'aplicar-les perquè hauríem de tenir un agent cívic en cada contenidor" 

El portaveu de la plataforma, Francesc Rodríguez, va afirmar que el sistema de recollida de residus "a cop de sanció no millorarà la recollida" i va afegir que el porta a porta és el que dona millors resultats.

Festa Cultural d'Interès Local

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha declarat per unanimitat la Festa de l’Arbre i l'Homenatge als Poetes Festa Cultural d’Interès Local. La Corporació va felicitar l'Associació d'Amics de Santiga que fa possible aquesta activitat des de l'any 1984 així com el seu compromís i dedicació aconseguint una festa arrelada al nostre poble.

La Corporació la remarca com "una activitat cultural única a tot Catalunya, ja que no és gens recorrent en el territori, immortalitzant l’homenatge amb el descobriment d’una placa en honor al poeta o poetessa a la paret del sentiments de la plaça de Santiga, on queda el testimoni de forma perpètua".

L'Ajuntament assenyala que la Festa de l'Arbre i homenatge als poetes s’ha realitzat durant més de 30 anys de forma ininterrompuda, fent créixer la festa, treballant per portar poetes i poetesses de renom i compartint-la amb d'altres entitats culturals com som el Grup de Teatre Tàndem, el Grup de Teatre Perpetuenc, el Grup Ball de Gitanes, la Coral Renaixença, el Grup Jove de Geganters de Santa Perpètua i l’Escola Municipal de les Arts.

El Consistori valora que es tracta d'una festa singular, que forma part de les festes tradicionals de Santa Perpètua i que ha donat a conèixer el nostre municipi fora del nostre entorn més proper. També destaca la participació de poetes i poetesses d’arreu, molts dels quals molt coneguts, que han volgut venir al municipi i participar d’aquesta activitat. El Ple expressa que la festa enforteix el valor del paisatge de Santiga amb un caire més cultural, donant a conèixer aquest emplaçament i l'església de Santiga, declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

Durant la sessió plenària, el regidor de Cultura, Marçal Solà, va destacar els grans poetes i escriptors en llengua catalana que han rebut l'homenatge al llarg d'aquests anys. També va reconèixer que es tracta d'una activitat única a Catalunya i va recordar que, després dels Tres Tombs, és la segona activitat que es declara festa d'interès local al municipi.El regidor d'ERC Jordi Umbert va destacar que l'acte que organitza Amics de Santiga és una festa singular i de creació pròpia per on han passat els millors poetes i poetesses. L'edil també considera un encert la paret del sentiments.

El portaveu de Ciutadans, Joan Albalat, va felicitar l'entitat i va recordar que Amics de Santiga vetlla pel patrimoni d'aquest paratge de Santa Perpètua.

La festa de l’arbre neix el 11 de març de 1984 amb l’objectiu, entre d’altres, de millorar l’entorn de l’ermita de Santiga, repoblant-lo d’arbres i arbustos.

L’any 1990 es creu oportú enfortir la tradicional plantada, amb un acte de caire més cultural, per a homenatjar un poeta o poetessa dels Països Catalans, per tal de perpetuar els seu record i la paraula escrita dins d’un entorn, Santiga, que és natura i alhora sentiment.

Des de l’any 1990 fins al 2018 s’han homenatjat 29 poetes de parla catalana i una trentena d'artistes locals han realitzat la placa d’homenatge, que es descobreix a la paret dels sentiments.


Tarifes del servei de taxi

Durant la sessió plenària també es va aprovar per unanimitat les noves tarifes del servei d'autotaxi. Així, la baixada de bandera del servei de taxi de Santa Perpètua queda fixada en 3,40 euros els dies laborables i de 4,10 en horari nocturn, dissabtes i festius. El preu per quilometre urbà recorregut oscil·la entre 1,23 i 1,26 euros, segons tarifa de dies laborables o nocturna i festiva. El suplement per domicili queda en un preu d'1,40 euros. L'hora d'espera se situa en 22,20 euros de dilluns a divendres i de 22,80 dissabtes, festius i horari nocturn. El mínim de percepció és de 6,30 euros (laborables) i de 6,35 (festius), segons l'acord aprovat per la Corporació local. La tarifa suposa un increment del 2,5%, segons la proposta presentada per la Comissió de Preus de Catalunya. Aquestes tarifes són les mateixes per als disset municipis vallesans que van signar un conveni de coordinació intermunicipal que conformen un àrea conjunta de servei de taxi.

XEMMA
El Ple de la Corporació Local del 28 de febrer també va aprovar també per unanimitat l’adhesió de l'Escola Municipal de les Arts de Santa Perpètua a la Xarxa d’Escoles Municipals de Música i Arts (XEMMA). L’objectiu de la Xarxa és contribuir a reforçar, a mig i llarg termini, el valor educatiu, social i cultural de la música i l’art, tot posant en valor la contribució que, des del món local es pot fer per avançar en els processos d’aprenentatge i de desenvolupament integral de les persones. La Xarxa vol esdevenir un espai d’intercanvi i d’aprenentatge compartit que, promogui i consolidi el treball dels ens locals en l’àmbit de l’educació artística. Les línies d’actuació de la Xarxa són posar en valor la funció educativa, social i cultural de les escoles municipals de música i arts; reforçar el paper de l’entorn tot connectant agents, serveis i recursos del territori; contribuir a la sostenibilitat i millora de les escoles municipals de música i arts i fomentar la qualitat educativa; compartir l’estratègia, el coneixement i l’experiència dels ajuntaments i reforçar la contribució de l’educació artística als processos d’aprenentatge i de desenvolupament integral de les persones.

Sàhara

Els grups municipals també van aprovar per unanimitat una proposició de denúncia de l'espoli que està realitzant el Marroc dels recursos naturals al Sàhara Occidental amb la complicitat de multinacionals i països membres de la Unió Europea. El document exigeix “el compliment de la justícia europea i en especial les dues sentències del TSJUE, relatives a la falta de legalitat de tots els convenis comercials amb Marroc que incloguin el territori del Sàhara Occidental” i exhorta a la UE a que “iniciï negociacions amb els legítims representants del poble sahrauí, per tal d’establir un acord que afecti al territori del Sàhara Occidental, en el marc de les sentències citades, l’informe Corell i les diferents resolucions de les Nacions Unides”. La proposició també sol·licita “als governs de França i Espanya que assumeixin la responsabilitat que els correspon, per tal de propiciar una solució al conflicte sahrauí que respecti el dret i la legalitat internacional. França, com a membre permanent del Consell de Seguretat i principal obstacle pel compliment de les resolucions de les Nacions Unides i Espanya, com a potencia administradora del territori segons la legalitat internacional”.


Foto: Sessió plenària del mes de febrer / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies