hola

L’Ajuntament de Santa Perpètua va triar una representació de ciutadans de totes les edats i barris per a la campanya del Consorci de Residus del Vallès Occidental i el Consistori, Excuses o separes?, que té per objectiu millorar les dades de separació de residus a la comparca. Espcialment a Santa Perpètua les dades no són bones i la funció d’aquests ciutadans o influencers és transmetre aquest missatge entre el veïnat. En total son set els que fan de portaveus d’aquesta iniciativa que implica directament als ciutadans. En aquesta entrevista parlem amb dos d’ells, el Josep Maria Margalida i la Gemma Gurrea, que tenen molt clar: en el reciclatge no hi ha excuses.

Com porteu això de ser influencers?
Gemma Gurrea (G.G.): Bé. No és una tasca molt complicada, senzillament es tracta de fer la teva petita aportació personal en una campanya marc sobre la separació de residus, que jo penso és molt positiva i ambiciosa.
Josep Maria Margalida (J.M.M): Jo ho porto amb naturalitat. El que hem de fer els influencers és fer allò que sempre fem, encomanar el nostre interès pel medi ambient i intentar que les persones del nostre voltant, amb les quals ens relacionem, entrin en aquest joc.

Predicar amb l’exemple
G.G.: Sí. I cal explicar, fer pedagogia. No ens considerem influencers, només que potser per la nostra professió o vinculació amb alguna entitat ens han demanat aquesta tasca. Es tracta de remoure consciències i que la gent es posi les piles.

Què us sembla la campanya Excuses o separes?
J.M.M: A mi m’agrada perquè es fa per etapes i manté viu l’esperit de la campanya. Ha estat una bona idea implicar a ciutadans per tal d’arribar més a la gent. El fet que el missatge l’enviïn veïns segurament és més efectiu que si el missatge ve de l’administració. La discussió es trasllada al carrer, on hi ha el problema.
G.G.: Així és. Cada setmana ens arriben fotos diferents i per a mi, la gràcia de la campanya és que l’estem fent la gent del poble. La gent que s’hi fixa en la iniciativa no veu persones desconegudes, sinó gent que coneix.

Formar part d’aquesta campanya us ha donat la possibilitat de conèixer de primera mà les dades sobre els residus que, especialment a Santa Perpètua, no són bones.
G.G.: No coneixia les dades de separació ni l’impacte ambiental i econòmic de no separar. Conèixer la realitat m’ha impactat però m’ha refermat en allò que porto tants anys fent, separar els residus.
J.M.M: Soc membre del Consell Municipal de Medi Ambient i soc bon coneixedor d’aquestes dades però sempre m’he sentit molt sol i indefens. ‘Com faig per donar a conèixer aquesta situació? Això ho hauria de saber tothom!’ A veure si aquesta campanya fa que la gent se n’adoni i prengui consciència que el moment de canviar ja ha arribat. De fet, aquesta iniciativa no s’adreça a aquells que ja ho fem bé, sinó a aquells que no reciclen. Realment, no hi ha excuses.

Excuses. Quines són les més habituals?
G.G.: L’espai, el temps, la molèstia, pensar que la separació es fa a través dels impostos que paguem, pensar que per separar trauràs la feina als escombraires...
J.M.M: i totes són molt rebatibles!

Fes d’influencer!
J.M.M: La de ‘jo pago i ja m’ho separaren’ no és així com passa. Quan l’orgànica es barreja amb alguna altra cosa no hi ha manera de separar-ho perquè queda enganxada i el que es faci serà imperfecte. L’excusa de ‘no tinc espai’ és simplement absurda. No cal espai per reciclar. Els residus es poden posar sota el llit si vols. Envasos, paper i fins i tot l’orgànica! No cal acumular els residus i esperar tenir una bossa plena. S’ha de canviar el xip. En el meu cas, que sóc molt català per això, la matèria orgànica que entra a casa meva, no surt i per això tinc el meu compostador.
G.G.: Cal voluntat. Oi que cada dia sortim de casa? Per què no agafem els residus i els portem al contenidor també cada dia? Passem a diari per davant un contenidor. No ens cal l’espai per separar! Són excuses que em treuen de les caselles.

Quines accions esteu realitzant per a la campanya?
G.G.: Jo el que faig és predicar amb l’exemple, però això ho he fet sempre. A la meva feina soc molt pesada i els que estan amb mi ho saben. Qualsevol tipus de residu que generem el separem i a nivell personal també. A part, a les xarxes socials, també intento ser activa i donar a conèixer la campanya i animo al reciclatge.

Intentes generar debat?
G.G.: Sense voler hi ha debat, i això està bé. Hi ha qui pensa que els ajuntaments s’estan aprofitant dels influencers encarregant-nos la feina que haurien de fer ells. Jo no em sento així però si ho fos, m’alegro que es faci per una causa com aquesta. La meva sensació és que les administracions, conscients de tot el que està passant i coneixedora de les terribles dades de reciclatge, estan desesperades i han donat suport a aquesta idea del Consorci. Estem en un moment delicat, les dades no milloren i si s’ha de recórrer als ciutadans per transmetre un missatge, endavant.
J.M.M: A mi quan m’ho van proposar no em va acabar de convèncer massa perquè pensava: ‘una altra vegada hem de parlar de les mateixes coses? però si fa vint anys que en parlem?’ Estic decebut amb les administracions, que penso que no han estat prou valentes per afrontar el problema de la separació de residus. Crec en un model basat en la recollida de residus porta a porta però és una mesura poc popular. Potser aquesta campanya posa la llavor al problema i fa que els ciutadans acceptin millor un model que, a altres municipis, està tenint molt èxit. Si s’aconsegueix això, haurà pagat la pena.

Som conscients del què passa amb els residus que no es reciclen i el què comporta per al medi ambient i la nostra economia?
(J.M.M): No. I crec que en aquest sentit no hem sabut fer servir bé els mitjans de comunicació per transmetre la importància de cuidar el medi ambient.
(G.G.): L’aposta també ha de passar per les escoles, per educar els infants en el respecte del medi ambient.

Encara hi ha un llarg camí.
(J.M.M): Que ha de passar també per un canvi de filosofia. Hem de ser més humils, més austers i més eficients. Tenim comptadors intel·ligents, electrodomèstics de baix consum i nosaltres no estem a l’alçada: hem de ser superiors a això i actuar en conseqüència.

Pot resultar molt difícil per a algunes persones
(J.M.M): No si es planteja com un camí. Avui atreveix-te a fer una cosa i demà sense voler t’atreviràs a fer-ne una altra. Quan te n’adonis, seràs un expert en la separació selectiva. No s’ha de voler entendre tot en un dia, jo porto anys i encara aprenc coses noves.

Perfil

Influencers de la campanya Excuses o recicles: Josep Maria Margalida, Gemma Gurrea, Octavi Quero, Josep Catarineu, Juan Manuel Caro, Marina Ruiz i Anna Oriol
Excuses o separes? és el nom d’una campanya de sensibilització ambiental del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental que durant els propers 4 mesos es fa a la comarca per fomentar el reciclatge. Aquesta iniciativa vol incidir en totes aquelles persones que encara no reciclen i desmuntar les excuses comuns que es solen posar per no fer-ho. Per això s’han dissenyat accions al car­rer, participatives, i on la ciutadania pugui conèixer el camí dels residus i els avantatges del reciclatge. Una de les peculiaritats de la campanya és que es compta amb persones referents de cada municipis, els influencers de proximitat, que són persones conegudes als pobles i ciutats del Vallès Occidental que fan de difusors del missatge en el seu entorn més proper. A Santa Perpètua, en tenim set.

Foto: D’esquerra a dreta els influencers, Anna Oriol, Octavi Quero, Gemma Gurrea, Josep Catarineu, Marina Ruiz i Josep Maria Margalida / Txema Gerardo

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Serafín Cifuentes:
Serafín Cifuentes: "M'atreveixo a dir que hauré oficiat més de dos mil casaments al municipi"

El Serafín Cifuentes està a punt de fer els 78 anys i des de fa 24 és Jutge de Pau de Santa Perpètua [ ... ]

Santi Torrella:
Santi Torrella: "soc feliç traient un somriure als nens i nenes, aquest és el meu voluntariat"

Santi Torrella té 21 anys, és estudiant d’un Cicle formatiu de Grau superior i dedica part del seu [ ... ]

“Costa molt de pujar i l'ascens és una gran injecció de moral per a tota l'entitat”
“Costa molt de pujar i l'ascens és una gran injecció de moral per a tota l'entitat”

El conjunt sènior A de l’Sport Sala ha aconseguit aquesta temporada l’ascens a la Primera Catalana. [ ... ]