hola

Els treballs d’excavació arqueològica realitzats al solar ubicat entre els carrers d’Enric Granados, Joan Fiveller i Mossèn Cami Rossell, han localitzat, documentat i excavat una sitja i una tomba en fossa de l’època medieval i un pou d’aigua i la fonamentació d’un llarg mur de l’època romana.

La intervenció arqueològica en aquest espai estava motivada pel projecte de construcció d’habitatges i ha estat promoguda per l’empresa constructora. Els treballs de prospecció i excavació de restes es va realitzar entre els mesos de maig a agost.

La zona està emplaçada a dins d’un espai protegit d’Expectativa arqueològica de Santa Perpètua en estar ubicat al nucli històric del municipi.

La sitja localitzada, un espai sota terra per guardar el blat i altres grans, compta amb un diàmetre màxim conservat d’1,60 m i una alçada màxima conservada d’1,20 m. Els materials arqueològics recuperats, especialment la ceràmica, permeten situar la seva amortització cap al segle XII. En aquest sentit, els arqueòlegs han destacat la troballa de diversos fragments d’olles i cassoles de ceràmica oxido-reductora amb decoracions incises, característica de la ceràmica d’època medieval dels contextos del Vallès i amb nombrosos paral·lels en altres jaciments propers.

Pel que fa a la tomba medieval localitzada al solar, es tracta d’un enterrament adult en fossa simple, fet mitjançant un retall de planta rectangular allargassada amb els extrems arrodonits. La tomba comptava amb l’esquelet d’un individu adult en un excel·lent estat de conservació, segons els arqueòlegs. La fossa de la tomba estava reblerta per un estrat de ter­res argiloses amb algun fragment de ceràmica medieval, que cobria directament l’esquelet.

De l’època romana (s. I-II dC) els treballs han documentat i excavat diversos estrats i nivells, un pou d’aigua romà i la fonamentació d’un llarg mur de pedra lligada amb fang fet mitjançant cinc trams seguits i alineats de característiques constructives diferencials. El pou, amb brocal fet de pedra i morter és de planta circular, es trobava fracturat i amb parts cedides cap al seu interior. L’excavació del pou s’ha fet fins a una fondària aproximada d’1,5 metres ja que per motius de seguretat no es va profunditzar més. Totes les estructures excavades, documentades i referenciades en aquest solar, hauran de ser desmuntades i eliminades perquè, segons els arqueòlegs son incompatibles amb el projecte d’obra previst al solar i ja han aportat la informació necessària que permetrà als arqueòlegs continuar amb les seves investigacions.


Foto: Troballa de tomba en fosa / Informe tècnic dels arqueòlegs

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L’Agrupació Sardanista organitza aquest diumenge el 70è Aplec de Santiga
06 Set 2024 09:25 - RedaccióL’Agrupació Sardanista organitza aquest diumenge el 70è Aplec de Santiga

L’Agrupació Sardanista de Santa Perpètua celebrarà el dia 8 de setembre la 70a edició de l’Aplec [ ... ]

La Biblioteca Municipal ofereix dos clubs de lectura per a joves i infants
04 Set 2024 11:42 - RedaccióLa Biblioteca Municipal ofereix dos clubs de lectura per a joves i infants

La Biblioteca Josep Jardí ha tornat a obrir portes aquest dimarts 3 de setembre i ja té preparada [ ... ]

El Ball de Gitanes posa a la venda els tiquets per al sopar dels 40 anys
05 Set 2024 11:48 - RedaccióEl Ball de Gitanes posa a la venda els tiquets per al sopar dels 40 anys

El Grup de Ball de Gitanes de Santa Perpètua ha anunciat que celebrarà la festa del quaranta aniversari [ ... ]