L’1 de novembre de 2006 es van desplegar els Mossos d’Esquadra amb una comissaria de districte a Santa Perpètua. El primer any l’inspector Jordi Hosta va ser el cap; després, durant deu anys, el responsable va ser el sotsinspector Albert Aldecoa i el passat mes d’abril li ha pres el relleu com a cap el sotsinspector Antonio Pérez. Pérez espera aproximar els Mossos a la ciutadania. Creu que es pot assolir per la càrrega de treball i els agents dels quals diposa i ens explica quines seran les línies prioritàries d’actuació.
Quines són les expectatives amb les quals afronta el sotsinspector Antonio Pérez aquest nou repte professional ja que mai abans havia estat cap de comissaria?
Cert. Fins ara havia ocupat sempre tasques de gestió operativa. L’última destinació sí que va ser un càrrec mixt de gestió operativa i una mica institucional. Per ara, la càrrega és més institucional com a representant del cos de Mossos d’Esquadra a les localitats de Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Polinyà. Afronto el projecte amb dues expectatives. Una expectativa personal de millora continua a nivell personal i professional i una altra, a nivell de cos policial que passa per intentar millorar el que ja s’estava fent i ser més pròxims a la ciutadania dels tres municipis als quals dona servei la Comissaria de districte.
Fa poc de la seva incorporació en aquesta nova responsabilitat, com s’ha trobat la comissaria?
Fa un mes que he començat la meva tasca a Santa Perpètua. És una comissaria que té bona fama. Està ben comunicada, molt cèntrica, a prop de les tres localitats a les quals dona servei i amb una bona infraestructura. Té una càrrega de treball bona i assumible amb els efectius destinats.
Coneixia abans Santa Perpètua?
Curiosament per casualitats de la vida durant un període curt, un sis mesos, i ja fa uns anys, vaig viure a Santa Perpètua. La veritat és que ara, amb el retorn, m’ha sorprès gratament com ha canviat el municipi, sobretot l’entorn proper a la comissaria i la zona del parc Central. M’ha sorprès molt gratament.
Quina és la seva primera impressió sobre la seguretat a Santa Perpètua?
La meva impressió és que no hi ha problemes greus de seguretat, tot i que hi ha àmbits en els quals s’ha de treballar. Sobretot en l’àmbit preventiu de la salut pública, el consum d’estupefaents, que és una cosa estesa a tot arreu. S’ha de treballar també en l’àmbit de prevenció de robatoris. Hi ha una zona de polígons molt gran i domicilis molt disseminats. Això és una característica de tot el territori. Aquests són els dos àmbits més importants en els quals caldrà treballar i un tercer, també, a nivell global, que és la violència de gènere i domèstica. La policia pot aportar una part preventiva i reactiva, però al final és un àmbit social i s’ha de treballar de manera multidisciplinar. Ja hem tingut els primers contactes per abordar-ho.
Amb aquesta primera idea sobre el municipi i els efectius amb els que compta, quines seran les línies prioritàries d’actuació?
Sobretot la prevenció en l’àmbit escolar, centres cívics, teixit social i empresarial. Fer actuacions conjuntes i xerrades informatives. I també la prevenció en l’àmbit de robatori de domicilis i a nivell empresarial. Aquestes serien les dues vessants més grans. Tot això dins d’un àmbit de proximitat que ens ho permet la càrrega de feina i els efectius que tenim. I, després, el de violència de gènere.
La proximitat, doncs, serà un dels eixos principals?
Sí, proximitat vers el ciutadà, vers el teixit empresarial, vers el teixit social. Volem implantar actuacions a centres educatius. La proximitat és un benefici mutu perquè ens coneguin i perquè ens puguem aportar coses positives mútuament. El cos de Mossos té un programa adreçat a escoles a través de les oficines de relacions amb la comunitat que inclou xerrades de diversos àmbits i per a diferents franges d’edat. Després cada comissaria pot donar un plus segons les característiques específiques. El jovent és un grup sensible dins de la seguretat i prevenció. Són els ciutadans del futur. Els hem de cuidar i ajudar en tot el que puguem i la policia té la seva part de responsabilitat en això.
Quines són les opcions que té un ciutadà per aproximar-se als Mossos d’Esquadra?
Les genèriques que tenen els Mossos a nivell general. La comissaria que està oberta les 24 hores, el telèfon, les patrulles. I dins de la comissaria tenim l’Oficina de Relacions amb la Comunitat que pot rebre una qüestió i després desplaçar-se per fer xerrades, l’Oficina d’Atenció al Ciutadà que és l’oficina de denúncies i el Grup d’Atenció a la Víctima. Vull destacar que en el cas de Santa Perpètua, la persona que porta el Grup d’Atenció a la Víctima és psicòloga, adreçat a víctimes de violència domèstica, de violència de gènere, a menors i a persones desemparades, és una persona molt formada i amb deu anys d’experiència aquí al municipi. Per altra part, el company de l’oficina de Relacions amb la Comunitat té contacte directe amb totes les entitats del municipi, però sempre pot haver alguna de recent creació o molt petita.
Un dels objectius com a cap serà apropar els agents a la ciutadania?
La comissaria és un edifici necessari però els policies han d’estar al carrer fent prevenció, accions de seguretat i, a vegades, reactives. És una plataforma que facilita el desplegament dels Mossos a les tres localitats. Les xerrades poden ser sobre Internet segura per a nois i també per a famílies; violència de gènere; consum de substàncies, Bulling i s’admeten propostes.
Fa 12 anys, quan es va produir el desplegament dels Mossos no se sabia molt bé quin encaix tindria amb la Policia Local, quina és la situació actualment?
La relació és molt bona. Cada cos té les seves competències pròpies i altres són compartides. En això ens basem, en una bona relació perquè l’objectiu és servir al ciutadà i donar seguretat. La nostra prioritat és a tres municipis i peticions a nivell de cos. Hem endegat ja un pla d’actuació conjunta. I crec que així continuarà, com no pot ser d’una altra manera.
Hem tingut un cap que va durar un any i un altre que ho ha estat durant deu, quines són les previsions de l’actual?
Esperem que sigui un entremig. Però mai se sap. Estem en un cos jeràrquic i, segons les necessitats del cos policial, poden fer canviar les expectatives individuals perquè estem al servei del cos al qual pertanyem. Personalment, a mi m’agradaria un entremig.
Perfil
Nom i cognom: Antonio Pérez Maldonado
Any i lloc de naixement: 1977, Pineda de Mar
Professió: Mosso d’Esquadra
El nou cap de la comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra de Santa Perpètua és llicenciat en Dret per la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), Màster en Desenvolupament personal i lideratge per la Universitat de Barcelona, Pèrit judicial en l’ús de la força policial (UNED) i té un curs superior de Gestió i Dret de la seguretat per la Universitat Autònoma de Barcelona. En l’àmbit professional de 1996 a 2001 va ser militar professional a operacions especials desplegades a Bòsnia i Kosovo. Des de 2004, exerceix com a Mosso d’Esquadra sempre en unitats de Seguretat Ciutadana ja sigui d’uniforme, de paisà o a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Pérez és sotsinspector dels Mossos d’Esquadra i també exerceix com a docent a diferents acadèmies en assignatures relaciones amb l’ús de la força policial.
Foto: Antonio Pérez, nou cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Santa Perpètua, al seu despatx / Manel Cuesta