Raúl Bastida, membre de la plataforma S.O.S. Delta del Llobregat, va presentar fa uns mesos la campanya La veritat de la cacera en un acte organitzat pel CREM, amb la col·laboració del Cineclub Cisco Mosenya. Bastida va presentar aquesta iniciativa que pretén assenyalar els riscos que representa l’activitat cinegètica, pressionar les administracions per modificar la gestió del medi natural i, en un futur, proposar alternatives a l'activitat de la caça. Al llarg de la xerrada es van donar a conèixer informacions que no arriben al gran públic, com que a Catalunya cada any es produeixen 1,2 milions de morts d'animals de la caça legal i que el 90,6% del territori català és potencialment zona cinegètica.
Quin és l'objectiu de La veritat de la cacera?
La veritat de la cacera és una coalició que està formada per entitats ecologistes i entitats de protecció ambiental. L'objectiu d'aquesta campanya seria donar a conèixer tota una sèrie d'informacions al voltant del món de la cacera que no tenen ressò en els grans mitjans de comunicació. Són també aspectes que la gran part del públic desconeix o informacions que li arriben distorsionades. Un altre objectiu de la coalició és fer incidència sobre les administracions perquè es faci una gestió molt més acurada de la gestió de la cacera i també en un futur proposar alternatives a aquesta activitat.
Quantes entitats formen part d'aquesta coalició?
La campanya aplega a reconeguts col·lectius vinculats a la defensa de la natura i a la protecció dels animals i consideren que les entitats ambientals i la ciutadania no tenen veu quan es parla de la caça, i la seva realitat està amagada i/o distorsionada, a causa dels lobbies de la cacera que tenen molta visibilitat pública.
Quin impacte té la caça a la natura?
La cacera té un impacte molt gran sobre els animals i el medi natural. Nosaltres considerem que aquesta activitat és prescindible i hi han d'altres alternatives. La gestió que es fa d'aquesta cacera crea un impacte, un desequilibri i és injusta. Hi ha tota una sèrie d'usuaris en el medi que es veuen afectats per l'activitat i inclús poden arribar a posar en perill la seva integritat física. Per tant, consideren que una part molt petita de la població que porta a terme aquesta activitat és injust que condicioni a una gran quantitat d'usuaris com poder ser cicloturistes, excursionistes, gent que va a observar la natura i per tant considerem que s'hauria de regular d'una manera molt diferent de la que es fa actualment.
Al voltant del 90,6% de tot el territori català és susceptible de caça. Per tant també nosaltres considerem que això és una injustícia com comentàvem abans. Una activitat que afecta una part de la població tan petita estigui tan afavorira i es pugui realitzar en una part tan àmplia del territori.
Més d'un 90% del territori?
Sí, és molt. Són aquestes dades les que volem donar a conèixer. Pot semblar una miqueta pretensiós el títol de la coalició però sí que és veritat que hi ha tota una sèrie d'informacions que desconeixem el gran públic i el que volem, no és fer proselitisme, sinó simplement que la gent li arribi la informació, que la gestioni i es faci la seva pròpia opinió.
Foto: Raúl Bastida, membre de la plataforma S.O.S. Delta del Llobregat / L'Informatiu