hola

Aquest mes s’ha formalitzat el conveni de col·laboració entre el Col·legi d’Advocats de Sabadell amb l’Ajuntament de Santa Perpètua mitjançant el qual s’ofereix assessorament a usuaris de l’OMIC sobre clàusules terra. A Santa Perpètua els advocats Xavier Roldán i Ignasi Martínez reben a perpetuencs preocupats o amb dubtes sobre els seus contractes hipotecaris. Una sentència del Tribunal europeu al desembre de 2016 va fallar en contra del sistema financer espanyol obligant a la banca a retornar els cobraments per les clàusules terra. En aquesta entrevista ens assessorem amb l’advocat Xavier Roldán de les passes que cal seguir per reclamar aquests cobraments.

En primer lloc, com sap l’hipotecat si té o no una clàusula terra?
La clàusula terra és un mínim d’interès fixat pel banc i contemplat en el nostre contracte hipotecari. Aquest límit mínim s’aplica a les quotes hipotecàries malgrat que el tipus d’interès baixi, el que perjudica al consumidor. L’hipotecat té contemplat al seu contracte aquesta clàusula terra. La manera en la qual ho tingui especificat pot determinar l’èxit de la reclamació de quantitats derivades de clàusules terra. Això és part de l’assessorament que oferim a Santa Perpètua.

No a tots els contractes es reflecteixen igual les clàusules terra?
Cada hipoteca és un món. En alguns contractes està molt ben reflectida l’existència d’una clàusula terra, fins i tot es marca en negreta i subratllada però en d’altres ocasions s’ubiquen entre una gran quantitat de dades entre les quals queda emmascarada i és molt poc visible per a l’atenció de l’hipotecat.

Hi ha establerta una política bancària al voltant de clàusules terra opaques o clares? Hi ha bancs que les han amagat més que altres?
Cada hipoteca és un món i cada persona també ho és. No podem establir maneres de fer. Els mitjans de comunicació, a més, han donat informació esbiaixada de tots aquests processos i no es diu ben bé tot tal com és. Per exemple, si la clàusula és declarada nul·la i es fa retorn dels interessos, cal declarar-ho a hisenda.

Totes les reclamacions per clàusules terra triomfen?
No. Per a què triomfi una clàusula terra ha de ser opaca, és a dir, que ens l’hagin ‘ficat’ al contracte d’una manera poc clara. Molta gent identifica que disposa d’una clàusula terra però després quan parlen amb el seu banc per treure-la, les entitats financeres s’aferren a la signatura del contracte i a la claredat de la clàusula.

Sempre és important assegurar-se d’allò que signem...
Els consumidors sempre hem de preguntar què signem i estar molt segurs d’allò que signem però és una mena de responsabilitat compartida. El dret bancari és molt complicat i no tenim perquè saber i, malauradament mai ens expliquen ben bé el que estem signant. Desgraciadament les clàusules terra estan de moda.

No hi ha establert un principi bàsic d’igualtat en la contractació?
Quan un va a contractar sempre hi ha d’haver aquest principi, el principi bàsic d’igualtat en la contractació però quan ens trobem davant d’una entitat bancària ens adonem que hi ha clàusules que es fixen de manera unilateral i això no deixa de ser abusiu. L’aventura del consumidor comença quan va al banc a demanar un crèdit hipotecari. Aquest tipus de contractacions amb els bancs no tenen un pla d’igualtat. És més, el banc qui mana i ells ens posen les condicions.Poc a poc, costarà molt, però hi haurà triomfs importants.

Quins son els passos que han de seguir els consumidors afectats per una clàusula terra?
Primer de tot han de parlar amb el seu banc i demanar una solució a l’entitat financera. Si el banc ens ho nega, hem de fer la mateixa petició però per escrit fent una reclamació de devolució de quantitats derivades de clàusules terra, tot dient també que se’ns anul·lin. El banc té un termini de tres mesos per dir-nos alguna cosa.

Es resolen així la majoria de demandes?
No és fàcil i hem de ser realistes. S’ha de lluitar molt perquè els interessos dels bancs no són els mateixos que els nostres. Si no estem d’acord amb la resolució bancària hem d’obrir la via judicial i pledejar. Són dues vies diferenciades, la del diàleg amb l’entitat i la judicial.

No és un procés fàcil
Com gairebé tots els procediments judicials i s’ha de lluitar. Però gràcies a les lluites de moltes persones i d’associacions d’usuaris i consumidors es va arribar a la sentència del Tribunal Europeu, que va obligar a la banca a tornar tot el cobrat per les clàusules terra.

Reclamem més o ens conformem més?
Cada cas és molt diferent. La majoria de les persones inicien el procés de diàleg i reclamació a la seva entitat bancària però s’aturen en aquest moment perquè el procés judicial que vindria després pot durar anys i per això cal paciència, esperança, diners...

Fa unes setmanes que advocats del Col·legi d’advocats de Sabadell feu assessories a Santa Perpètua en col·laboració amb l’OMIC. Quines demandes rebeu dels usuaris?
El 100% fins ara són consultes relatives a les clàusules terra i al retorn de les despeses assumides per la contractació de préstecs hipotecaris. Estem facilitant els formularis corresponents i acompanyem en la primera fase del procés de reclamació de la clàusula terra. És una tasca que cal que els consumidors afectats pensin a fer.

Hi ha un perfil específic d’afectats?
Acostuma a ser gent molt normal, de totes les edats i de totes les condicions.

Quina recomanació fas als usuaris que venen demanant assessorament?
Des dels serveis d’assessorament sempre animem a tothom que ens ve a veure i que pugui estar afectat per una clàusula terra o que vulgui sol·licitar la devolució de quantitats per despeses de formalització que tiri endavant, que lluiti, especialment en la primera fase de negociació amb el banc. Pensem que és important intentar-ho, no ens podem quedar de braços creuats per, poc a poc, aconseguir que les coses vagin canviant.

Perfil
Nom: Xavier Roldán
Any i lloc de naixement: 1968, Lleó
Professió: Advocat

El Xavier Roldán és col·legiat des de l’any 1995. Assessora en qüestions de clàusules terra des de l’any 2010, des que es va produir la caiguda del Euribor. En aquell moment qui tenia un prèstec amb garantia hipotecària veia que l’euríbor baixava però les seves quotes hipotecàries no ho feien en la mateixa proporció. De la seva feina el que més li agrada és la possibilitat d’ajudar els altres i el que menys les injustícies que de vegades es veuen.
Quan no està treballant al Xavier, el que més li agrada és fer esport, com ara córrer, anar en bici o moto i també els bons moments amb els amics.
Des de fa unes setmanes es trasllada a Santa Perpètua per realtizar assessorament a usuaris de l’OMIC afectats per les clàusules terra amb cita prèvia al 93 560 01 03.

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"L'objectiu de Biblioaventurers és que els infants agafin ganes de llegir"

Germán Jiménez és el dinamitzador del programa Biblioaventurers que organitza la Biblioteca Josep [ ... ]

"A Santa Perpètua hi ha molta afició sardanista però fins ara no teníem cobla"

Santa Perpètua disposa d'una nova formació musical, la cobla Santiga, que es va presentar durant la [ ... ]

"L'antena es traurà sí o sí"

Els veïns de la Florida estan en peu de guerra contra la instal·lació d'una antena de telefonia mòbil [ ... ]