hola

La principal sala d’exposició de Santa Perpètua, l’Espai 1, acollirà a partir d’aquest divendres 13 de gener l’exposició El Barça, més que un còmic, que permetrà veure originals i il·lustracions de publicacions de còmics tan populars com Capità Tsubasa, Curro Corner, Eric Castle, Ronaldinho Gaucho o Porquinho. A més també hi haurà les historietes clàssiques que han tingut com a tema central el futbol, com ara Pepe El Hincha de Peñarroya o els àlbums protagonitzats per Mortadel·lo i Filemó. Sobre l’exposició i la relació entre el còmic i el futbol ens parla el Rubén González, expert en aquest àmbit i ens recomana visitar-la tant si ens agrada el còmic i el futbol com si no.

Quina és la relació entre el còmic i el futbol?
Des de fa bastant de temps el còmic i el futbol han anat molt units però ara, amb tots els aniversaris dels clubs de futbol que hi ha hagut, s’han editat més còmics històrics. La tradició però ens porta també resums de partits en format còmic i acudits de futbol a la premsa esportiva, per exemple. A més també hi ha els clàssics àlbums de Mortadel·lo i Filemó dels mundials i el futbol ha estat molt lligat al còmic.

Com reflexa el còmic el futbol?
Abans, quan no hi havia tantes càmeres als camps i la repetició de jugades no era una opció, el que es feia era explicar aquests moments més importants en format vinyeta. També hi ha diferents maneres de veure aquest esport a través del còmic, una vessant més humorística que busca l’entreteniment del lector (com les vinyetes d’humor als diaris), unes altres més històriques (com el còmic de la història del FC Barcelona Força Barça) o més fantàstic (com Campeones o Inazuma Eleven).

El futbol és l’esport amb més tradició al còmic?
L’esport sempre ha tingut un especial protagonisme en aquest gènere però a la nostra cultura el futbol sempre ha estat el que més ens ha arribat però hi ha altres esports que tenen molta presència al còmic com el bàsquet, la fòrmula 1... Normalment quan hi ha un personatge històric conegut, un esportista destacat o algun esdeveniment tenim una versió en comic.

Per què es dona aquesta circumstància?
Perquè és un format molt atractiu, especialment per als joves. Però també perquè a Europa hi ha molta tradició de còmics amb temàtica de futbol i la prova la tenim aquí a Catalunya amb l’èxit rotund que van tenir els còmics d’Eric Castle, aquell jugador que als anys 70 i 80 que, en format d’àlbum, jugava al FC Barcelona i tothom en coneixia les seves aventures. De fet, Eric Castle va ser un dels primers personatges de còmic que jugava en un equip de futbol de debó.

Per què una exposició de còmic sobre el Barça?
El FC Barcelona es va plantejar per al seu centenari apropar la seva història a nou públic a través de l’edició d’un còmic, i així ho va fer. Força Barça explica la història del club a un jove Guardiola mostrant la seva fundació, els primers jugadors, els primers cracks del futbol, la construcció de l’estadi, els títols més emblemàtics del club...

Què podrem veure a l’exposició de Santa Perpètua?
A l’exposició de Santa Perpètua veurem pàgines originals del còmic Força Barça, és a dir, el dibuix que el dibuixant en el seu moment va fer; real, a tintes... en aquesta mostra tindrem un munt de pàgines originals d’aquest còmic i d’altres peces cedides pel Museu del Barça com ara alguns dibuixos que tenen ells de diferents autors de còmics, de premsa esportiva i també algun original de l’Oliver i Bengi. I és que a la famosa sèrie de còmic Campeones, l’Oliver acaba jugant al FC Barcelona. També hi haurà altres peces relacionades amb el club i exposades a vitrines.

Recomanada exclusivament per a amants del futbol o còmic?
Recomanada per a tots els públics! En aquest cas la temàtica és bastant específica i si t’agrada el còmic, és una bona manera de veure com és el treball d’un dibuixant, com treballen i com canvia l’original un cop passa per l’ordinador. També pels amants del futbol i concretament del FC Barcelona és molt interessant però tothom en gaudirà molt.

A Catalunya, ens agrada el còmic?
En general a Catalunya ens agrada bastant el còmic i l’europeu s’ha traduït moltíssim al català com el Tintin, Astèrix i el propi Èric Castle. El format àlbum, d’unes 48 pàgines amb tapa dura, aquí sempre ha funcionat molt bé i també és un plus que l’Escola Bruguera estigués aquí ubicada a Barcelona. A més, hi ha editorials molt potents amb seu a la ciutat com Norma Editorial, que també participa a l’exposició.

Com entès del còmic i col·leccionista d’originals, què defineix aquest gènere que mai no passa de moda?
És un gènere que pot treballar qualsevol tipus de temàtiques i és més econòmic que no pas fer una pel·lícula, per exemple. Podem trobar des de còmic infantil fins a còmic per a gent gran i de qualsevol tipus de temàtica. És una industria que es va renovant i que pot fer qualsevol tipus de dibuix molt relacionat amb la realitat què l’envolta.

Quan neix en una persona l’afició pel còmic?
A Europa, els Estats Units i el Japó hi ha la cultura de no deixar mai de llegir còmic, aquí, però, veiem el còmic com un gènere infantil, potser perquè ho associem al TBO i a revistes infantils. Tot i això també hi ha un públic més adult.

Ha dedicat el seu doctorat a teoritzar sobre l’aplicació del còmic en l’àmbit educatiu, com es pot fer servir aquest gènere a una aula, per exemple?
Amb el còmic és molt més fàcil explicar algunes coses que poden ser complexes. Hi ha un exemple, com és l’informe dels atemptats de l’11 de setembre que s’ha explicat molt, especialment a les universitats a través de l’adaptació del còmic. I també a través del còmic es poden tractar temes de diferents àmbits com la història, els valors. Mitjançant els còmics de fantasia també es pot reconduir la classe a temàtiques que ens interessen.


de perfil

Nom:
Rubén González
Professió:
Professor de dibuix
Any i lloc de naixement:
1973, Barcelona

Rubén González és llicenciat en Belles Arts (especialitat en escultura) i es professor de dibuix a Secundària. Formador de formadors de l’àrea de Visual i Plàstica i membre del Seminari Permanent d’Educació Visual i Plàstica de l’ICE, de la Universitat de Barcelona. Els cursos de doctorat sobre Educació Artística els va dedicar a teoritzar sobre l’aplicació dels còmics en l’àmbit educatiu. Ha il·lustrat llibres, publicat artícles i realitzat conferències de temàtica artística i sobre els mass media. 

També col·labora en programes de ràdio com al Ser Història, Repartint Joc, etc). Rubén González va ser el president del Cercle de Belles Arts de Sant Feliu de Llobregat i és col·leccionista d’originals de còmic (pàgines, dibuixos i litografies signades i numerades), obres que ha mostrat en diferents exposicions. També ha estat regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
Entre les aficions del Rubén González, fill del conegut artista local i professor de l’Espai de les Arts, Carles González, hi ha la lectura, el cinema i el dibuix.

 

Rubén González, col·laborador de l’exposició El Barça, més que un còmic, amb un original a les portes de l’Espai 1, on s’ubicarà l’exposició / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Les dades són preocupants. Administracions i ciutadania hem de fer un treball conjunt de prevenció de la Covid-19"

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha informat que Santa Perpètua continua en [ ... ]

“Fer de persona molt dolenta i que a la gent li agradés i a sobre aplaudís, va ser... uau!”
“Fer de persona molt dolenta i que a la gent li agradés i a sobre aplaudís, va ser... uau!”

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha apostat per incorporar el proper curs a l’Espai de les Arts noves [ ... ]

“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”
“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”

El Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) ha celebrat un cicle de xerrades titulat [ ... ]