hola

Amb l’objectiu de contribuir a tenir una societat més justa, sostenible i conscienciada amb la fauna i el medi ambient que ens envolta, la perpetuenca Mireia Alegre treballa com a responsable de Miloca, Amics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, de Santa Perpètua de Mogoda. La seva acció es centra molt a l’educació ambiental a les escoles i el proper curs endegarà un projecte ambiciós al municipi amb alguns centres escolars del qual parlem també en aquesta entrevista. Tot i això, insisteix en transmetre a la població en general la importància de comprendre el medi ambient i actuar amb responsabilitat.

Per què és important l’educació ambiental?
Per construir una societat responsable i coherent amb el medi ambient. Ens agradaria donar totes les eines que la societat necessita per comprendre el medi ambient i actuar amb responsabilitat.

En general, desconeixem el nostre entorn natural més proper?
Això de l’educació ambiental és relativament nou. A les escoles, per exemple, s’hi està treballant força. De fet, la societat infantil està més conscienciada que l’adulta i per això ens agradaria enfocar també els nostres projectes a la població en general i treballar de la mà dels ajuntaments, que entenem poden fer una feina important pel que fa a educació ambiental ja que disposen de molts recursos.

Ara, l’Ajuntament ha endegat la programació de l’Aula del parc, d’educació ambiental. És aquest el camí?
És una molt bona idea, quanta més educació ambiental i gratuïta hi hagi per a les escoles i per a la població en general molt millor. Tant de bo hi haguessin molts més ajuntaments fent aquest tipus de programació.

Què hem de saber de la fauna salvatge autòctona?
Primer hem de saber quina fauna salvatge autòctona hi ha. Sovint ens trobem a les escoles d’infantil que treballen molt els animals de fora del país com ara els tigres, lleons, girafes o elefants quan encara no tenen mesura del territori. És important conèixer primer quins animals tenim aquí, al nostre entorn. A Miloca treballem molt amb la idea que només quan coneixes un animal és quan el pots estimar i vols cuidar el seu medi. Conèixer els animals que viuen al teu entorn fa que siguis més respectuós amb ell. Hem d’entendre que la fauna viu entre nosaltres i no podem anar pel carrer com si visquéssim sols.

Què podem fer per conèixer millor l’entorn que ens envolta?

Les noves tecnologies ens ajuden molt, especialment a les persones que tenen una ment curiosa i volen aprendre coses. La nostra tasca està amb aquella gent que per si sola no està interessada en el medi ambient. És bo que l’educació ambiental estigui arreu per tal que, sense adonar-se, la gent n’aprengui. És per aquest motiu que estem molt interessats a treballar amb els ajuntaments, que tenen una responsabilitat molt important i un poder de difusió major que les entitats.

En quina situació es troba la fauna salvatge del nostre entorn?
A Santa Perpètua la major quantitat de fauna la componen les aus i en aquest àmbit estem bastant bé. Tot i això hem de tenir en compte que som un municipi envoltat de polígons industrials i això influeix en la fauna, especialment als mamífers que van per terra. A Santa Perpètua s’han vist guineus i teixons, però també hi ha porcs senglars, conills, eriçons i fauna petita. Aquests animals es troben amb greus problemes sobretot per la quantitat de polígons i carreteres que tallen el nostre municipi. Si és cert que tenim Gallecs al costat, Santiga, Mogoda i Can Taió, aquestes són àrees desconnectades que no afavoreixen a la fauna terrestre.

Ha augmentat el nombre de recepció d’animals al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua?
Amb el temps, el nombre de fauna que ingressa ha anat en augment. Ara la gent té més informació i està més conscienciada del que cal fer quan es troben un animal salvatge ferit. L’augment de vehicles i de carreteres també ha fet que molts més animals morin atropellats i ens arribi més fauna ferida per aquests motius. El que sí hem constatat és que cada cop es veuen menys guineus i menys teixons a Santa Perpètua i als seus voltants.

A algunes escoles de Santa Perpètua iniciareu el curs vinent el projecte Nidum. En què consisteix?
És un projecte educatiu que té per objectiu acostar la natura a les escoles a partir de la construcció i seguiment de caixes niu. Amb l’ajuda de Miloca, els infants participen en totes les fases del projecte, des de la col·locació de les caixes niu en zones properes a l’escola i cedides per l’Ajuntament fins a la seva revisió i recollida de dades. Amb aquest projecte, els alumnes no només aprenen el cicle dels ocells sinó que el projecte inclou altres àrees com les matemàtiques, estadística, plàstica, música i llengua. És un projecte molt transversal i complet.

Un treball per competències.
Exactament. El projecte finalitzarà amb una exposició de les dades registrades durant el projecte Nidum obert a les famílies i a la ciutadania en general. A més, les dades obtingudes per les escoles durant la revisió de les caixes niu seran útils per conèixer dades sobre la reproducció dels ocells, ja que s’incorporaran a la base de dades del projecte Nius de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). És una forma de realitzar un projecte escolar útil per a estudis futurs sobre ornitologia i aplicable al dia a dia.

Miloca va iniciar la seva tasca l’any 1998, però és ara quan a Santa Perpètua comença a fer-se visible. Per què?
Fins ara ha estat una mica al marge de la població de Santa Perpètua, però entenem que, si estem vinculats al Centre de Recuperació de la Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua, és important que ens donem a conèixer al municipi i que el poble en surti beneficiat.

De quina manera podem canviar la manera que tenim de relacionar-nos amb el nostre entorn?
Hem de ser conscients que vivim envoltats de naturalesa i que la ciutat no és un nucli apartat de la natura. Tenim fauna i molt diversa a les nostres ciutats i, per tant, hem d’actuar amb respecte. Saber que als voltants de la ciutat hi ha moltíssima més fauna de la que ens podem imaginar pot fer que ens relacionem amb l’entorn amb més respecte. Òbviament no tenim cérvols ni cabirols ni fauna molt gran al nostre voltant, però sí que tenim una diversitat molt gran.

Ens cal mirar amb uns altres ulls.
I sortir al carrer observant la natura perquè ens sorprendrà i hi trobarem moltíssimes coses que no sabíem ni que existeixen, així coneixerem tota la riquesa que tenim i ens ajudarà a estimar més el nostre entorn.


De Perfil

Nom: Mireia Alegre
Professió: Educadora ambiental / Biòloga
Any i lloc de naixement: 1990, Barcelona

Mireia Alegre està al capdavant de l’entitat Miloca, des de l’estiu de 2014, una entitat que treballa l’educació ambiental a través del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferussa, a Santa Perpètua. La seva feina li permet treballar en el que ella considera el seu objectiu de vida: ajudar a canviar i deixar un món millor. A Mireia li encanta el contacte amb la natura i una de les seves grans aficions és la música, a la qual hi dedica part del seu temps. És membre de la JOSPeM i monitora de l’esplai El Refugi. Mireia tambe confessa que li encanta la literatura infantil i escriure contes per als nens i les nenes de qualsevol temàtica, però, especialment, sobre les emocions. Aquesta perpetuenca de 26 anys és capaç de transmetre la seva passió per la natura amb la seva senzillesa i sensibilitat.

 

Foto: Mireia Alegre, al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa amb una òliba / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"La creación de la entidad suposo un antes y un después en las reivindicaciones"

L’entitat local ADSP Junts per la Diversitat ha celebrat el seu 25è aniversari amb un sopar de germanor [ ... ]

“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”
“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”

El Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) ha celebrat un cicle de xerrades titulat [ ... ]

"Han tancat els centres d'educació especial sense pensar en els infants que hi assisteixen”

Els mesos de confinament han afectat a totes les famílies, ja fossin unipersonals o nombroses, perquè [ ... ]