hola

El parc Municipal i el CAM Bernades acolliran el dia 5 de març una nova edició de la Santa Moguda. Es tracta d’una programació amb activitats organitzades per vuit entitats locals. Arran, la Bambalina, El Refugi, Santa Perpètua Horitzontal, La Torrentera, l’AMPA d’Els Aigüerols, el Casal Popular i Iratxo Infernua (els tabals del Grup jove de diables) estan al capdavant d’aquesta iniciativa que, per una banda, pretén omplir d’activitat per a tots els públics la Festa Major d’Hivern i per altra, relacionar entitats i donar cabuda a diverses reivindicacions. Aquesta és la tercera edició d’aquesta festa popular. L’Informatiu es troba al parc Municipal amb els portaveus de la Santa Moguda: la Carla Batalla, de Santa Perpètua Horitzontal i l’Albert Riera, de la Torrentera.

Què és la Santa Moguda?
Carla Batalla (C.B.): La Santa Moguda és la festa major popular d’hivern, que va néixer fa tres anys de les inquietuds de diferents entitats del poble i amb la voluntat de, no només donar una oferta d’activitats, sinó també aportar un caire reivindicatiu durant la Festa Major d’Hivern, que, per a nosaltres, estava com una mica buida.

Creieu que heu complert les vostres expectatives amb aquesta festa major popular?
C.B.: Crec que hem aconseguit omplir d’activitat la Festa Major d’Hivern i, durant totes les edicions, s’ha aconseguit que hi hagi aquest toc reivindicatiu que buscàvem. Ara el que falta és que la gent comenci a fer-se seva la Santa Moguda i que aquesta arreli bé.

Era necessària a Santa Perpètua una activitat com la Santa Moguda?
Albert Riera (A.R.): Evidentment pensem que sí. Cinc anys enrere no hi havia gaire oferta d’activitats per a joves-adults i el que hem aconseguit amb la Santa Moguda és dos dies seguits de festa.

La comissió organitzadora de la Santa Moguda està formada per entitats d’àmbits diferents. Quina lectura es pot fer?
C.B.: Que al municipi hi ha un teixit associatiu divers que vol fer propostes i organitzar-se per aportar les seves inquietuds. Aquesta era una necessitat que calia cobrir i, per a la comissió organitzadora, és una satisfacció perquè es crea una xarxa entre entitats diverses molt rica i profitosa. Les entitats implicades estem unides per la Santa Moguda i, tot i que sigui per uns dies a l’any, darrere hi ha molts mesos de feina i de trobades.

Quins avantatges i desavantatges té formar part d’aquesta comissió?
A.R.: És molt positiu pel fet de crear teixit entre les entitats del poble que acostumem a anar cadascuna al nostre aire i, per un cop a l’any, ens poden unir i compartir les preocupacions de totes. Parlem i ens relacionem amb l’objectiu de muntar activitats però això també ens comporta una part negativa: reunions i encabir a totes les entitats en una programació comuna en la qual totes se sentin a gust.

Per a vosaltres, quin és el valor afegit de la Santa Moguda?
A.R.: El seu caire reivindicatiu. Amb una programació dirigida per l’Ajuntament és més difícil que les entitats puguin mostrar les seves disconformitats i hi ha temes feixucs en una programació de caire institucional.

Quin és el paper de cadascuna de les entitats que hi participen?
C.B.: El paper que tenim totes és similar i la programació es decideix entre totes. Malgrat això hi ha entitats que s’encarreguen d’una activitat o d’una franja particular. Per exemple, aquest any l’AMPA de l’escola Els Aigüerols es fa càrrec del matí i organitza tallers de manualitats i un mercat d’intercanvi de joguines. La seva reivindicació també hi serà present i tornaran a demanar la construcció de l’edifici de l’escola decorant novament el mur que envolta el solar on s’hi ha de fer el centre. Aquest any els tabals del Grup Jove de Diables s’encarreguen del Corretasques, tot i que també donem un cop de mà entre totes. A més, les altres entitats intenten aportar el seu toc, com és el cas de La Torrentera que hi serà present explicant la seva activitat, les seves reivindicacions i venent xapes i samarretes.

A part d’aquestes també hi prenen part altres entitats. Quines són?
El Casal Popular i Arran, per exemple, també donaran a conèixer els seus projectes. En definitiva busquem un enfocament més juvenil i reivindicatiu. Enguany, estem contentes que el grup de joves de l’escola de teatre la Bambalina participi amb representacions sobre micromasclismes aportant una part més feminista.

Voldríeu ser més les persones implicades en aquest tipus d’iniciatives populars?
A.R.: Ens encantaria ser més i estem oberts a totes les entitats i persones a títol individual per tal que s’afegeixin a la comissió.

Costa implicar les inquietuds de totes les entitats en una única programació?
C.B.: En general, a Santa Perpètua, les entitats estem força acostumades a muntar activitats, però potser el que costa és muntar-les conjuntament. Treballar al marge de l’Ajuntament, per dir-ho d’alguna manera, també pot desanimar la gent a part de la dedicació que requereix.
Tot i això, la Santa Moguda compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Perpètua.
C.B.: Sí. Rebem suport de l’Ajuntament i, per exemple, a la nit al CAM tenim facilitats per a l’organització dels concerts i, òbviament, ens cedeixen l’espai que demanem i les taules i cadires.

Després de tres anys organitzant la Santa Moguda, quin és el futur de la festa?
A.R.: No ens plantegem l’activitat amb vistes al futur, anem any rere any però personalment crec que val la pena fer una tradició de la Santa Moguda al poble i intentar sumar gent.

C.B.: Si més no, que la gent, quan s’acosti la Festa Major d’Hivern, pensi en la Santa Moguda.


de perfil

Nom: Comissió organitzadora de la Santa Moguda
Any de formació: 2013
Dia i lloc de l’activitat: divendres 4 i dissabte 5 de març al parc Municipal i CAM Bernades

Roser Riera d’Arran, Albert Riera de la Torrentera, Carla Batalla de Santa Perpètua Horitzontal, Laura Garcia d’Iratxo Infernua, Iris Lioba Matilla d’El Refugi, Guillermo Almansa del Casal Popular, Marta Pagès de l’escola de teatre la Bambalina i Àngel Casajuana de l’AMPA d’Els Aigüerols són els representants de cadascuna de les entitats que conformen la comissió de la Santa Moguda.
Des de fa mesos, es reuneixen al Centre Cívic El Vapor per dissenyar una programació on la reivindicació, el foment de la relació entre entitats i el caràcter participatiu i juvenil hi tinguin cabuda. És la Santa Moguda, una proposta sorgida des de la ciutadania fa tres anys per “completar l’oferta de la Festa Major d’Hivern” i aportar un caire reivindicatiu.


Foto: Un representant de cadascuna de les vuit entitats organitzadores de la Santa Moguda, al parc Municipal / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Hem de fer arribar el missatge que si d’alguna cosa depenem i necessitem és la natura"

En la petita estona que vam poder fer aquesta entrevista a Santiga amb el president d’ACRES, Joan [ ... ]

“Totes són espectaculars, però em quedaria amb les maratons de Londres i de Nova York”
“Totes són espectaculars, però em quedaria amb les maratons de Londres i de Nova York”

  Gerard Gimeno Oliveras, membre del Club Esportiu Fondistes Fem Força de Santa Perpètua, ha complert [ ... ]

"A ASCA, facilitem que la ciutadania pugui contribuir a la creació de llocs de treball"

"Mobilitzar la ciutadania i lluitar per canviar la situació d’injustícia amb solidaritat i no amb [ ... ]