hola

Jaume Sancho és un jove de 21 anys de Santa Perpètua de Mogoda i estudiant de disseny gràfic. Ha fet dels seus estudis la seva passió i està trobant el seu camí en el difícil món laboral actual. Una de les característiques d’aquest jove del barri de Can Folguera és la seva inquietud per fer coses, mostrar-les i anar coneixent-se com a dissenyador. Una de les seves darreres iniciatives ha estat la creació d’un skyline de Santa Perpètua treballat amb òxid, que, després de presentar-ho a Alcaldia per iniciativa pròpia, ha esdevingut el regal institucional de l’Ajuntament. I és que aquesta no ha estat la seva primera peça en òxid, perquè ja n’ha fet per a l’Ajuntament de Barcelona una de similar i ha comercialitzat d’altres per a alguns establiments, que les venen com a element decoratiu.

Per què vas decidir crear un skyline de Santa Perpètua?
M’agrada treballar peces d’òxid i la resposta de la gent davant d’aquestes creacions acostuma a ser bona. Així que vaig pensar a fer una per a Santa Perpètua i mostrar-la a Alcaldia per comercialitzar-la. Aquest és el meu poble i tenia ganes de fer alguna cosa especial.

I quina va ser la seva resposta?
Els va agradar molt la proposta i van acceptar-la. Ara és un dels regals institucionals que fa l’Ajuntament de Santa Perpètua a les personalitats que visiten el municipi.

Com és aquesta peça?
És una peça d’òxid envellida on es poden identificar els espais més coneguts i emblemàtics de Santa Perpètua, com ara l’edifici de l’Ajuntament, el Vapor, l’Església Parroquial, el Castell de Can Taió, la rotonda dels Carreters i la rotonda del Pensament. Vaig fer algunes proves i el resultat va ser de molta qualitat.

No és el primer treball que fas amb la tècnica de l’òxid envellit. Quines altres feines has realitzat?
Tinc dissenys personals, que he fet per investigar i aprendre més de la tècnica però que al final me’ls he acabat quedant. Tot i això he fet altres dissenys per a botigues, que després l’han comercialitzat i un altre per a l’Ajuntament de Barcelona, precisament un skyline, que també va agradar molt i el van comprar.

A part de les peces en òxid, has experimentat amb altres camps del disseny?
Tot i que encara estic estudiant, em sento dissenyador gràfic i el ventall de possibilitats és molt gran, i em sento còmode en molts d’aquests. M’encanta treballar en el disseny i programació de pàgines web i n’he fet algun encàrrec i també en el disseny de publicitat i cartells. De fet, també he dissenyat revistes per al Primavera sound i he pres part a concursos de cartell. Ara, em coneixen per les peces d’òxid, però no vull dedicar-me només a un camp en concret i la veritat és que gaudeixo amb gairebé totes les branques del disseny.

Al Concurs de cartells de Festa Major d’Estiu t’hi vas presentar un cop, tot i que no vas tenir gaire sort. Creus que aquesta és una bona iniciativa per incentivar els joves dissenyadors?
És una bona iniciativa, però n’hi ha poques a Santa Perpètua. Només un parell de concursos de cartells, un d’ells per a infants, i res per presentar projectes o iniciatives en l’àmbit de la creació i el disseny. Tot i això s’agraeix poder presentar treballs a un concurs com el de la Festa Major d’Estiu! Continuarem provant aviam si hi ha més sort la propera vegada.

Per ser un estudiant, t’estàs obrint camí en el món laboral. Penses que és important?
Jo crec que sí. És important acabar els estudis i no sentir que perds el temps cercant feina, deu ser molt frustrant. Jo intento anar fent coses per lliure i anar presentant projectes. Per una part, m’ajuda a obrir-me camí, a conèixer com està el món laboral en la meva branca i sobretot per conèixer millor el que m’agrada i el que no. Experimentar és important i mentre estudies és bon moment. No vull dir que no t’hagis d’aplicar a la formació, però anar buscant feines és bo perquè sola no arribarà, l’has de buscar tu!

Ho tens molt clar!
Realment crec que és important. A l’escola veig que no és la línia general. Tothom es centra molt a la formació i deixa de banda fer coses o buscar feines per anar tantejant. A mi, però, m’agrada fer-ho!

Quins aspectes de la teva feina són els que més t’agraden?
No m’agradaria centrar-me en un únic aspecte del disseny. M’agradaria ser capaç de crear des d’una peça única a fer publicitat, aplicacions de telèfons i disseny de pàgines web... És que m’agrada tot! Sovint els meus pares em diuen que m’especialitzi, que em centri només en una cosa, però no crec que sigui capaç de deixar alguna cosa de banda. Vull inventar i crear el meu propi estil.

Com es veu Santa Perpètua amb ulls de dissenyador?
Santa Perpètua és el meu poble i a mi m’encanta. És veritat que per a la gent jove manca una mica de vida i ambient però, a mi, quan passejo pel municipi, m’agrada el que veig... serà també que hi he viscut sempre!

Com descriuries el teu estil?
Encara l’estic cercant, però les propostes i feines que vaig fent m’ajuden a definir-me, a saber què vull fer. De moment, ja he creat una marca pròpia, com una signatura, un joc de les inicials del meu nom.

Quines són les qualitats que ha de tenir un bon dissenyador?
Hi ha moltes qualitats que s’han de tenir per ser un bon dissenyador, però si no ets creatiu i tens idees... ho tens complicat.

Què t’aporta el disseny?
Per a mi, és una manera de desconnectar del món, tothom té els seus problemes i, a mi, el disseny em permet endinsar-me com en un altre món. M’omple moltíssim. Sento una satisfacció molt gran quan creo coses des de zero i que, a més, li agradin a la gent.


Jaume Sancho. amb la seva creació, un skyline de Santa Perpètua en òxid envellit que ha venut a l’Ajuntament de Santa Perpètua com a regal institucional / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Miguel Pajares: “Les migracions són gestionables. El que ens ha d’espantar és el canvi climàtic”
Miguel Pajares: “Les migracions són gestionables. El que ens ha d’espantar és el canvi climàtic”

El 20 de juny es commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades i a Santa Perpètua l’Ajuntament [ ... ]

"L'espai SPM Makers i el projecte Industria 4.0 és una gran oportunitat pel municipi"

El perpetuenc Óscar Granados és un dels joves del programa Joves amb talent, de la Regidoria de Desenvolupament [ ... ]

“El Refugi és totalment voluntari i vocacional. Qui hi és ho viu amb il·lusió i compromís”
“El Refugi és totalment voluntari i vocacional. Qui hi és ho viu amb il·lusió i compromís”

Aquest dissabte 16 de gener, l’esplai El Refugi dóna el tret de sortida a la programació commemorativa [ ... ]