hola

El Col·legi Sagrada Família celebra aquest curs cent anys de la seva fundació a Santa Perpètua amb tota una programació especial d’actes. Una comissió organitzadora formada per equip directiu i professorat ha dissenyat activitats amb la voluntat de reviure els cent anys d’història del centre, retrobar antics alumnes i destacar la importància del centre al municipi. La inauguració d’una exposició, per la qual ja han passat més de mil persones, va donar el tret de sortida al centenari del col·legi. Les germanes de la Caritat del Sagrat Cor de Jesús van arribar a Santa Perpètua l’any 1915 i, segons ens explica en aquesta entrevista l’actual directora del centre, María de la Luz Borrega, la seva il·lusió per una educació en valors, les va empènyer a fundar el que és ara, el centre educatiu més gran de Santa Perpètua.


Com es viu el centenari del col·legi Sagrada Família des de dins?
Amb molta il·lusió. Han estat gairebé dos anys de treball de tota la comunitat educativa i de molta implicació, també de ciutadans de Santa Perpètua. Ens han portat fotos, ens han ajudat a reconstruir la història del centre i de l’arribada de les germanes... Després de tota la feina, aquest ha de ser un any per gaudir dels cent anys del col·legi.

Arribar a cent anys és tota una fita i a Santa Perpètua és la primera escola que ho fa, com s’aconsegueix?
Tenim gairebé 1.100 alumnes i més de setanta professors i això diu molt del suport que tenim de les famílies de Santa Perpètua. Les germanes van arribar al poble l’any 1915, quan encara era molt petit i, la seva il·lusió i voluntat per impartir una educació en valors va ser el motor que ens ha portat fins al dia d’avui.

Com va ser l’arribada de les germanes a Santa Perpètua?
Van arribar amb moltes ganes de desenvolupar una tasca educativa al municipi i, tot i que inicialment eren poques, poc a poc, el col·legi va anar creixent. Les germanes, amb la mare fundadora Isabel Larrañaga al capdavant, van haver de superar moltes dificultats, com ara l’època de guerra, però van ser molt ben acollides pels perpetuencs i ara ens sentim molt orgulloses que molts d’aquests ciutadans s’han educat amb les germanes.

Què va significar per a Santa Perpètua la fundació del col·legi?
La fundació del col·legi va aportar una manera diferent d’educar i va mostrar una forma diferent d’exercir l’ensenyament i tot apropant-se a la gent del poble. La nostra congregació, les germanes de la Caritat del Sagrat Cor de Jesús, és senzilla i sempre hem acollit a tothom com a iguals. Santa Perpètua sempre ha vist les germanes molt properes i han sabut valorar la seva tasca, a més que, com ara, de seguida van formar part de la vida, no només religiosa sinó també social del poble.

I ara, què aporta el centre al municipi?
Una educació innovadora i no només en noves tecnologies sinó també en innovació pedagògica. També ens involucrem amb les propostes de la programació estable de l’Ajuntament i treballem amb altres centres aspectes de formació professional. Santa Perpètua és un municipi ric en escoles i treballem en harmonia. Crec que la nostra riquesa i aportació és també de caire humà i social perquè tenim beques pròpies a través de les quals ajudem les famílies d’alumnes amb més dificultats en l’adquisició dels llibres de text, l’uniforme o les quotes del col·legi.

Quin ha estat el moment més important de l’escola durant aquest centenari?
No crec que hi hagi hagut només un, però el fet de traslladar-se del centre del poble a la ubicació actual, aleshores deshabitada i apartada, va ser una gran aposta i mostra de valentia que va permetre al col·legi créixer. Tota una aposta de futur i una empenta molt gran per al centre.

En aquests cent anys hi haurà hagut moments de tots tipus. Quin són els que més recorda?
És difícil citar alguna en concret però es va viure amb molta intensitat els cinquanta anys de l’escola i el record que hi ha és molt bo. També hi ha hagut moments difícils com la mort d’algunes germanes, persones properes al centre o, fins i tot, d’alumnes. Adaptar-se als canvis educatius també és tot un repte que cal recordar com a part de la història del centre.

En un moment de crisi econòmica com l’actual, com han afectat les retallades a l’escola concertada?
Ens han afectat en molts sentits. A nivell de professorat hem perdut substitucions i ens han deixat la plantilla molt justa. Hem passat de tenir aules d’acollida a no tenir-les i han suprimit auxiliars de conversa o professorat de suport de les aules. En l’àmbit econòmic també s’ha notat. Han disminuït els usuaris del menjador i de les extraescolars i moltes famílies no han pogut fer front al pagament de les quotes, el que ha suposat ampliar les beques pròpies.

Com veieu el mapa educatiu a Santa Perpètua?
Hi ha molta oferta de centres i això és positiu. Els pares tenen dret a triar l’educació que volen per als seus fills. Hi ha pares que prefereixen una educació pública i altres, un ensenyament concertat. A més, a Santa Perpètua inclús dins de la concertada l’oferta és diferent i crec que això és bo per a les famílies que han de triar una escola per als seus fills.
Heu dissenyat tot un programa d’actes per celebrar aquest centenari. Com és?
Vam parlar de com volíem que fos aquest centenari, de les coses que volíem fer i amb aquesta premissa s’ha dissenyat tot el programa d’activitats i penso que el resultat ha estat molt bo. El dia 3 d’octubre vam donar el tret de sortida als actes amb una cerimònia on van participar moltes personalitats de Santa Perpètua, de la Generalitat, de l’escola cristiana i de la congregació i va ser un moment molt bonic. Ens hagués agradat convidar a tot el poble perquè creiem que és una festa de tothom.

Aquest només ha estat el principi.
Sí. Volem reviure el centenari de l’escola i plantejar el repte de l’educació actual. Hem dissenyat activitats amb els col·legis de la congregació programant trobades de l’alumnat i del professorat i també tenim previst fer activitats per involucrar el poble, com una trobada de corals i un cros escolar amb la implicació de totes les escoles del municipi.

Algun acte especialment destacat?
Tots ens fan il·lusió, però per Sant Jordi presentarem un llibre que han escrit cinc professors de l’escola sobre la història del col·legi, amb un capítol de testimonis d’antics alumnes, pares i altra gent involucrada amb el centre. També volem organitzar una taula rodona amb diferents persones vinculades al centre per gaudir plegats i recrear la història del col·legi Sagrada Família a través de les persones que n’han format part.


Foto: La germana María de la Luz Borrega, directora del Col·legi Sagrada família de Santa Perpètua des de l'any 2004, fotografiada amb l'equip directiu / Josep Cano

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"La creación de la entidad suposo un antes y un después en las reivindicaciones"

L’entitat local ADSP Junts per la Diversitat ha celebrat el seu 25è aniversari amb un sopar de germanor [ ... ]

“Fer pel·lícules sobre personatges històrics dona l'oportunitat al públic que els conegui”
“Fer pel·lícules sobre personatges històrics dona l'oportunitat al públic que els conegui”

El divendres 28 de juliol, el cicle de cinema del programa Estiu al parc finalitzarà amb el passi d’un [ ... ]

Albert Parés: “a Catalunya hi ha menors estrangers sense la protecció que els hi toca”
Albert Parés: “a Catalunya hi ha menors estrangers sense la protecció que els hi toca”

Santa Perpètua commemorarà el Dia Mundial de les persones refugiades, el 20 de juny, amb diverses [ ... ]