Alstom preveu deixar d'aplicar l'ERO temporal i les mesures de flexibilitat aquesta tardor a la planta de Santa Perpètua de Mogoda i iniciar una etapa de creixement. El president de la companyia, Antonio Moreno, ha assegurat que en els darrers dos anys la planta ha pres les mesures de reducció de costos i flexibilitat necessàries per tal d'adaptar-se al moment i això els permet encarar el futur "amb perspectives de creixement".
Recentment la companyia ha adquirit nous projectes internacionals com el metro de Santo Domingo, Guadalajara (Mèxic), la L2 de Panamà o el tramvia a Lusail (Qatar) o Sidney. Tot i això, ha fet una crida a la reactivació del mercat estatal. Moreno ha presentat aquest dimarts a Barcelona les perspectives de futur de la planta de Santa Perpètua de Mogoda.
El president s'ha mostrat esperançat amb el canvi de cicle que ha assegurat que està registrant la companyia i ha afirmat que això ha estat possible gràcies a les mesures adoptades en els darrers anys, davant de la falta de càrrega de treball. Després d'aplicar un ERO que va afectar 130 persones, de les quals 89 van ser jubilacions anticipades, i d'aplicar una nova taula salarial i la reducció de costos, la companyia encara el futur de la planta vallesana amb optimisme. El president d'Alstom, Antonio Moreno, afirma que tota la companyia ha fet un gran esforç per ser una empresa més competitiva.
Tot i això, Moreno ha reconegut que la càrrega de treball és encara baixa i que s'estan aplicant encara les mesures de flexibilitat pactades. Entre aquestes un ERO temporal que podia afectar la totalitat de la plantilla de Santa Perpètua, uns 500 treballadors directes, en un màxim del 70% de les hores durant dos mesos per treballador. Moreno ha avançat que la previsió és que aquest ERO es deixi d'aplicar "entre octubre i novembre" però per fer-ho és necessari que la companyia adquireixi com a mínim un projecte internacional més, a banda dels que ja ha aconseguit en els darrers mesos, que podria ser o bé l'extensió de la L1 del Metro de Panamà o bé la del de Lima (Perú).
En els últims mesos la planta vallesana ha guanyat els concursos per fabricar el trens del metro de Santo Domingo (República Dominicana), Guadalajara (Mèxic), L2 de Panamà, sistemes tranviaris a Algèria i els tranvies de Sidney (Austràlia) i Lusail (Qatar). A banda d'això, la companyia està treballant en l'adjudicació de la fabricació de nous trens per als metros de Londres i Lima (línia 1), les rodalies de Mlipilla (Xile), i el tramvia de Lieja (Bèlgica).
Però més enllà del mercat internacional, Moreno ha fet una crida a la reactivació del mercat estatal, després d'uns anys en que ha estat "inexistent". El president ha valorat positivament els anuncis fets pel govern espanyol sobre les inversions en alta velocitat i ha assegurat que aquest és un dels projectes principals pels que aposta la companyia i on Santa Perpètua "ha de tenir un paper important".
D'altra banda també s'ha mostrat esperançat amb les possibilitats en el tramvia de Barcelona, especialment després que Barcelona en Comú hagi guanyat les eleccions catalanes ja que ha afirmat que sembla que la voluntat de la nova alcaldessa, Ada Colau, és apostar per la connexió del tramvia i això "reportaria feina i inversions". Per últim, també ha apuntat la L9 com un altra de les oportunitat de treball per a la planta vallesana.
Moreno també ha anunciat que Santa Perpètua començarà a fabricar un nou tramvia, el X05, que és l'evolució del Citadis. Aquest nou model és més eficient, més ràpid, ja que adquireix els 80 kilòmetres per hora; més flexible, accessibles i lluminós. Està previst que l'entrega dels primers combois d'aquest nou model fabricats a Santa Perpètua es comenci en un any i mig i seran per al projecte a Sidney.
En resum, Moreno ha explicat que el futur d'Alstom a Santa Perpètua passa per ser el centre de referència internacional en el grup en els projectes de tramvia de tot el món i els metros, suburbans i rodalies a Llatinoamèrica, així com pel que fa a qualsevol producte del mercat estatal.
Foto: imatge d'arxiu d'una concentració de protesta d'Alstom Santa Perpètua / L'Informatiu