hola

Entrevista

El Club de Lectura de la Biblioteca Josep Jardí comença l'any amb un dinamitzador de luxe. El periodista, guionista i comentarista literari José Luis Ibáñez s'estrena a Santa Perpètua aquest dijous 15 de gener. Les seves recomanacions conviden a la lectura i les podem escoltar els divendres al programa Julia en la Onda d'Onda Cero o llegir-les al seu blog http://libroyautor.blogspot.com.es/. En aquesta entrevista de l'Informatiu, José Luis Ibáñez ens apropa al món dels llibres i ens desvetlla els seus gustos i preferències literàries. A més, Ibáñez ens explica alguna de les característiques dels clubs de lectura que dinamitza.

Com és un club de lectura amb José Luis Ibáñez?

Molt dinàmic i trencant una mica amb el que acostumen a ser els clubs de lectura. També intento donar consells i explicar com es construeixen les ficcions a través de la novel·la que comentem, ja que molts dels participants dels clubs de lectura escriuen, tot i que siguin contes.

T'agraden especialment els clubs de lectura?

M'agrada molt perquè em permet estar en contacte amb els lectors. Quan treballes a editorials, com és el meu cas, et relaciones molt amb editors, escriptors i amb altres comentaristes de mitjans de comunicació i poden acusar-te de no estar en contacte amb el lector. Els clubs de lectura et permeten trepitjar de peus a terra i veure cap a on van els gustos de la gent, quin tipus de lectors hi ha i què és el que busquen de la lectura.

Sovint es diu que els crítics literaris no estan a prop dels lectors.

M'agrada distingir entre els comentaristes literaris, on jo entraria i, crítics literaris. Aquesta darrera és una disciplina acadèmica i penso que els crítics han d'estar allunyats del dia a dia del mercat per analitzar les obres literàries, que poden o no passar a la història, però que a la majoria dels casos són obres amb més pes narratiu i literari. Els comentaristes, però, som els que trepitgem a terra i els que estem més a prop del lector per captar els seus gustos i poder recomanar obres que els omplin.

Ara comencem un nou any, però, el 2014 quins han estat els millors llibres?

No ha estat un any espectacular però han publicat autors importants com Javier Marías i altres. Per a mi, és molt important la feina de les editorials petites i mitjanes que lluiten com poden per sobreviure i, per això, si haig de triar, trio com a un dels títols més bonics de 2014 Canciones de amor a quemarropa, de Nickolas Butler, de l'editorial Libros del Asteroide.

Cal treballar més pel foment de la lectura?

Hauríem de saber perquè els nens, que actualment són grans lectors, quan fan el pas a l'adolescència saltant la barrera de l'ESO acostumen a deixar de banda la lectura. És veritat que ara hi ha moltes alternatives d'oci davant les quals els llibres ho tenen difícil, però caldria fer una reflexió.

Quina seria una bona reflexió?

Penso que hi ha coses que no tenen sentit i encara les fem, com per exemple, fer llegir als joves els clàssics de la literatura castellana o catalana en castellà o català del segle XVI o XVII. Això provoca un rebuig important a la lectura obligatòria a les escoles i impedeix que es gaudeixi dels clàssics. Per què s'ha de llegir el Lazarillo de Tormes en castellà antic quan es tradueix a castellà modern clàssics de Shakespeare o Molière? Mentre les lectures obligatòries segueixen sent clàssics amb peus de pàgina i en castellà i català de fa segles anem malament.

Hem canviat les biblioteques per Internet?

Penso que el que ha canviat és l'accés a la informació i en aquest sentit les biblioteques han sabut modernitzar-se molt bé, passant de contenidor de llibres a punt de trobada cultural. Ara, els usuaris cerquen a les biblioteques continguts de diferents formats, hi van a connectar-se a Internet o, fins i tot, amb els seus ordinadors, accedeixen a DVD, CD, llibres en paper... Fins i tot, algunes biblioteques comencen a fer préstecs de llibres en format electrònic. Aquests equipaments han deixat de ser els contenidors de llibres de tota la vida per convertir-se en proveïdors de continguts i, això, ho estan fent tot força bé.

El seu perfil professional és molt ampli: comentarista literari, periodista, escriptor, guionista, fins i tot ha estat veu en off de diferents programes televisius. Podria triar-ne un?

El perfil de periodista. Trobo molt a faltar el dia a dia a l'agència de notícies i la seva injecció d'adrenalina, que no és comparable amb res del que he fet.

La de periodista és una de les professions més afectades per la crisi. Com veu actualment aquesta professió?

Malament. La revolució digital ens porta a no saber ben bé on comença i on acaba la informació i tot això resta credibilitat. Cada vegada més, les direccions dels grans mitjans de comunicació dirigeixen diaris com si fossin fàbriques, tractant la informació com un producte més i això resta qualitat als continguts. També es produeixen reduccions de plantilles i els mitjans ens estem convertint en propagandistes alimentats pels gabinets de comunicació de les empreses.

T'animes a fer a un petit test literari?

Som-hi!

Un best seller?

El nombre de la rosa, d'Umberto Eco.

Un llibre amagat o d'autor desconegut?

Una temporada para silbar, d'Ivan Doig de l'editorial Libros del Asteroide

Ara mateix, quin és el teu llibre sobre la tauleta de nit?

En tinc quatre! Dos assajos sobre teoria política internacional, un llibre per a un club de lectura de Xavier Bosch i el que serà el futur llibre d'Alexis Ravelo, un escriptor canari de novel·la negra boníssim.

El llibre més rellegit?

El Falcó maltès, de Dashiell Hammett, i tota l'obra de Sherlock Holmes. No paro de llegir i rellegir històries de Sherlock Holmes.

Un llibre per iniciar els joves a la lectura?

L'Illa del tresor, de Robert Louis Stevenson, és una obra magnífica, que té tot el que pot tenir una novel·la d'aventures. Per als joves, és una bona recomanació perquè és fàcil que s'identifiquin amb el seu protagonista, que no deixa de ser un adolescent.

I per enganxar els adults?

Repeteixo recomanació,Una temporada para Silbar, d'Ivan Doig, és una obra preciosa que acabes amb un somriure. A tothom que li he recomanat l'ha seguit recomanant.

Foto: L'escriptor i periodista José Luis Ibáñez, a la Biblioteca Josep Jardí de Santa Perpètua, on dirigeix el Club de lectura / Josep Cano

 

 


0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“La cultura és essencial. Ho ha estat sempre i, ara en pandèmia, també ho és”
“La cultura és essencial. Ho ha estat sempre i, ara en pandèmia, també ho és”

  La cultura és un dels sectors més afectats en aquesta pandèmia. A nivell global el moviment [ ... ]

"Que la ciutadania conegui què passa al municipi i en sigui partícip"

La redacció de l’Informatiu està formada per la directora de Comunicació, Teresa Mira, i els redactors [ ... ]

''M'agradaria que, a mig mandat, l'atenció a les persones i l'ocupació ja no fossin prioritats''
''M'agradaria que, a mig mandat, l'atenció a les persones i l'ocupació ja no fossin prioritats''

El 13 de juny, Isabel Garcia, la candidata d’ICV, va ser investida novament alcaldessa de Santa Perpètua [ ... ]