hola

Abans de l'inici del Ple de novembre, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va donar lectura a una declaració Institucional de la Junta de Portaveus amb el suport dels grups municipals de SPEC, ERC i PSC davant de l’escalada de violència a la Franja de Gaza. La declaració torna a mostrar la gran preocupació de l'Ajuntament sobre l’escalada de violència que s’està vivint en relació al conflicte entre Israel i Palestina, "condemna de manera ferma tota la violència infringida contra la població civil" i exigeix l’alto al foc i el compliment del dret internacional humanitari, tal i com reclamen les Nacions Unides i les organitzacions internacionals humanitàries.

Recorda que des de la declaració de guerra d’Israel contra la Franja de Gaza del 7 d’octubre, com a resposta als atemptats de Hamàs contra Israel del mateix dia, més de 10.000 persones palestines han estat assassinades, el 68% de les quals són infants, dones i gent gran i gairebé 1.400 persones israelianes i estrangeres han estat assassinades a Israel. Els atacs també han matat 195 professionals sanitaris, 99 treballadors d’UNRWA (Agència de la ONU per als refugiats palestins) i 47 periodistes. A partir del 14 de novembre, més de la meitat dels hospitals de Gaza (22 de 36) no funcionen per manca de combustible, material sanitari essencial, danys, atacs i inseguretat. Les existències alimentàries estan sota mínims, segons el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides. L’escassetat d’aigua potable també és molt preocupant i viu sota una apagada general d’electricitat des de l’11 d’octubre.

Davant d’aquest context, la Junta de Portaveus Local creu que els governs locals han d’esdevenir actors de pau i tenen un paper clau en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació i reclama: un alto al foc immediat tant a la franja de Gaza com a Cisjordània; l’obertura de corredors humanitaris; el compliment del dret internacional; l’alliberament de tots els ostatges per part de Hamàs; l’embargament d’armes; i una negociació basada en el diàleg per portar l’estabilitat al territori i acabar amb una crisi humanitària que ja fa dècades que dura.

25N

El Ple va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals i el vot en contra de Vox una moció per la commemoració del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència Masclista de 2023 i a través de la qual l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda condemna totes les expressions de violències masclistes, també els feminicidis i reitera la seva voluntat de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal que arribi de forma clara a tota la seva ciutadania. Des de la Regidoria d'Igualtat i drets civils es continuaran desenvolupant estratègies de prevenció i accions contra la violència masclista des de l’àmbit educatiu, cultural, festiu, laboral, d'incentivació a l'associacionisme de les dones, sanitari i d'assistència social. També se seguirà treballant en la resta d’àmbits de competència municipal, aplicant una visió feminista com a criteri transversal i revisant, avaluant i actualitzant les eines i plans d’acció municipals vigents. El text també incorpora el fet d’assegurar l’efectivitat dels drets de les dones, lesbianes i trans, adolescents i nenes, a una vida lliure de violències establint procediments i mesures per evitar la violència institucional i les discriminacions que puguin causar tercers. Igualment, s’exigirà l’aplicació, desenvolupament i més finançament a les lleis derivades del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere: Llei Integral de Mesures de Protecció Contra la Violència de Gènere (BOE 1/2004) i la Llei Integral contra la violència sobre la Dona.

La regidora d'Igualtat i drets Civils, Sandra Gómez, va expressar al Ple que "o ens ajuntem totes per exterminar aquesta violència contra les dones o cada any caldrà continuar fent mocions". Goméz va subratllar que a data de 27 de novembre la xifra de víctimes mortals per violència masclista ja suma 97, entre dones i nenes.

Residència de Gent Gran

Els grups municipals de SPEC i del PSC van presentar una moció en contra del tancament de qualsevol residència de gent gran pública a Catalunya que va comptar amb el suport de tots els grups excepte l'abstenció d'ERC. L’Ajuntament demana un compromís al Departament de Drets Socials de la Generalitat per a la creació de places per a la gent gran 100% públiques que dimensionin la necessitat territorial real, així com un calendari per a la creació de la nova residència a Santa Perpètua. La portaveu d'ERC, Laura Oliver, va justificar la seva abstenció perquè està d'acord amb la necessitat de més residències públiques, també a Santa Perpètua, però "no està d'acord amb la forma de la moció".

Dues mocions rebutjades

El Ple va rebutjar dues mocions. Una presentada per Vox per combatre l’islamisme. El text de Vox demanava una ordenança de les "Condicions d’habitabilitat de l’habitatge per evitar pisos pastera i ocupacions il·legals" i una altra per a l’obtenció de llicència d’activitat per a centres de culte on "s’acrediti que no es tracta de mesquites adscrites a radicals fonamentalistes ni amb imams radicalitzats" així com eliminar qualsevol ajut públic a immigrants en situació irregular i a entitats que els ajudin. El regidor de Vox, Santigago Delgado, va argumentar que es tractava d'una moció per prevenir perquè no sorgeixi problemes que no hagin estat detectats amb anterioritat.

El portaveu d'SPEC, Adelino Macías, va expressar que trobava a faltar en la moció una referència a la detenció de membres del grup Combat 18 que "estava presumptament preparat per fer atacs terroristes a centres de culte islàmic".

El regidor d'ERC, Sergi Garcia, va subratllar que "la multiculturalitat és la nostra riquesa" i va titllar de "cruel" que un dels punts de la moció plantegi l'eliminació d'ajudes a ONGs que treballen amb immigrants.

El portaveu del PSC, Pere García, va argumentar que la moció de Vox barreja islamisme amb terrorisme i que "intenta amagar una postura totalment xenòfoba".

I el portaveu de CS, Kevin Romero, va qualificar el "text de Vox d'irresponsable perquè estigmatitza una part molt important de la població pel seu origen o religió".

L'altra moció que va ser rebutjada pel Ple va ser la presentada per PP, Vox i CS en defensa de la Constitució Espanyola, la igualtat dels espanyols i el respecte a l’Estat de Dret i a la Democràcia. El text manifesta que la Constitució segueix plenament vigent i "és la que manté viva la unitat d’Espanya", la monarquia parlamentària i la separació dels poders i afirma que Espanya és una democràcia forta i plural. La moció es suma a la denúncia de les associacions de jutges, dels jutges degans, dels presidents de les Audiències Provincials i del Consell General del Poder Judicial sobre "el risc de fallida de la separació de poders que es desprèn de l’acord amb els nacionalistes catalans i s’oposa a la judicialització de la política". També expressa el rebuig a la concessió de privilegis econòmics o fiscals a qualsevol comunitat perquè trenca amb la igualtat i solidaritat entre territoris i manifesta la repulsa a qualsevol Llei d’Amnistia i a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

La portaveu del PP, Julia González, va ser l'encarregada de presentar la moció davant el que consideren "un atac frontal a la Constitució des del poder executiu utilitzant el legislatiu per debilitar el judicial".

El portaveu del PSC, Pere García, va afirmar que "la Constitució no està amenaçada per l'amnistia sinó pels grups de dreta i extremadreta que no han pogut acceptar que Espanya va votar una majoria parlamentària que ha donat continuïtat a un govern progressista". La portaveu d'ERC, Laura Oliver, va expressar que "la dreta i l'extremadreta es preocupen per l'Estat de Dret i l'amnistia però no els preocupa l'Estat de Dret quan és patriòtic".

Pregunta

Finalment, el Ple de novembre ha estat la segona sessió on la ciutadania ha fet una pregunta pública. Ester Brullet va fer una consulta sobre el projecte de millora de l'eficiència energètica del Mercat Municipal aprovat al juny i amb un pressupost d'uns 760.000 euros. Brullet va dirigir la pregunta a la regidora de Comerç per si hi ha un pla de dinamització que justifiqui aquesta inversió.

La regidora de Comerç, Laura Oliver, va respondre que el nou pla de dinamització del comerç local s'està treballant actualment i que inclou quatre línies principals: la cooperació público-privado, la millora de la competitivitat, l'entorn urbà i la conscienciació i promoció que inclourà un Pla d'accions específiques per al Mercat Municipal.

Les preguntes de la ciutadania es poden fer després de l'entrada en vigor del nou reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament de Santa Perpètua.


Foto: Ajuntament de Santa Perpètua / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Diada Nacional reivindica la ràdio i la cura de l'entorn natural
12 Set 2024 11:22 - RedaccióLa Diada Nacional reivindica la ràdio i la cura de l'entorn natural

Santa Perpètua va commemorar la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional davant del monument [ ... ]

Política
Ciutadans reivindica Sant Jordi com 'l'única Diada per a tots els catalans'
10 Set 2024 13:32 - RedaccióCiutadans reivindica Sant Jordi com 'l'única Diada per a tots els catalans'

  El portaveu de Cs a l’Ajuntament de Santa Perpètua, Kevin Romero, ha reafirmat la postura de [ ... ]

Política
L'Ajuntament de Santa Perpètua commemora aquest dimecres la Diada Nacional de Catalunya
10 Set 2024 09:16 - RedaccióL'Ajuntament de Santa Perpètua commemora aquest dimecres la Diada Nacional de Catalunya

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda commemorarà un any més la Diada Nacional de Catalunya [ ... ]

Política