hola

El dispositiu del Pla d'emergències activitat amb motiu de la fuita d’oli vegetal d’un dipòsit de l’empresa Lípidos Santiga de dissabte al matí ha recuperat 800 metres cúbics a través de l'extracció amb bombes i amb els camions cisternes. Ara ja s'ha començat la segona fase dels treballs que consisteixen en l'eliminació dels dics de contenció que es van construir per evitar que el vessament arribés al riu Besòs i també amb la retirada de les terres afectades.

L'Ajuntament de Santa Perpètua ha informat que el col·lapse a la sitja de Lípidos Santiga va vessar 800 metres cúbics d'oli de gira-sol i 200 m3 d'oli de palma. El dispositiu del Pla d'emergències, activat el mateix dissabte amb el treball conjunt d'efectius de Policia Local, Voluntaris de Protecció Civil, Brigades Municipals, personal de Canvi Climàtic i Transició Energètica i Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Perpètua, així com Bombers, Mossos, Agents Rurals i operaris de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va impedir un major desastre ecològic ja que el vessament es va aturar un quilòmetre abans d'arribar al riu Besòs.

El tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, ha explicat que en el primer moment del sinistre es va coordinar un operatiu amb l'empresa Lípidos Santiga, ACA, Bombers, el Grup d'Estructures Col·lapsades de Bombers, Agents de Defensa Forestal (ADF), Ajuntament de La Llagosta i Ajuntament de Santa Perpètua i es va poder controlar des de l'origen el vessament d'oli al medi natural. Hernández ha anunciat que "amb el sistema d'extracció que es va posar en marxa el dissabte a la tarda, ahir dilluns ja s'havien retirat 800 m3 de l'oli vessat".

Ahir a la tarda es va donar per acabada la primera fase i la segona fase, que ja està en marxa,consisteix a retirar les terres dels quatre quilòmetres del recorregut d'aquest vessament així com dels dics construïts per aturar-lo."La retirada i descontaminació de les terres contaminades s'haurà de contractar a empreses especialitzades", segons ha anunciat Hernández.

El tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic i Transició energètica ha valorat el funcionament del pla d'emergències activat com a correcte. Sergi Hernández ha lamentat que "tota la massa arbustiva, plantes i herbes que ha estat en contacte directe amb la capa oliosa morirà", però ha apuntat que, segons les inspeccions de l'ACA, "no afectarà la fauna". També ha apuntat que l'oli no es barreja amb l'aigua i "les filtracions al subsòl i a nivell freàtic són dificultoses".

Per la seva part, el Consorci Besòs-Tordera ha explicat en un comunicat que en el terme municipal de la Llagosta es van fer unes connexions provisionals directes a l’EDAR la Llagosta, "que han estat cabdals per evitar l’arribada al Besòs de cap infiltració i derivar-la cap a l’EDAR, on ja s’ha observat l’entrada d’aquests greixos que s’estan tractant sense problema a la planta".


Foto:Reposició dels dics de contenció de la riera / Ajuntament

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'ASSIR de Mollet es traslladarà temporalment al CAP La Florida
05 Set 2024 13:01 - RedaccióL'ASSIR de Mollet es traslladarà temporalment al CAP La Florida

La Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), ubicada al CAP Can Pantiquet de Mollet, [ ... ]

Finalitzen les actuacions d’estiu de millora a l’Escola Santa Perpètua
05 Set 2024 12:05 - RedaccióFinalitzen les actuacions d’estiu de millora a l’Escola Santa Perpètua

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha dut a terme aquest estiu la instal·lació de plaques [ ... ]

La recaptació de la taxa comarcal de residus arriba al 75% a Santa Perpètua
04 Set 2024 11:59 - RedaccióLa recaptació de la taxa comarcal de residus arriba al 75% a Santa Perpètua

El 75% dels contribuents de Santa Perpètua ja ha abonat el rebut de la taxa comarcal de tractament [ ... ]