hola

 

Fill d’andalusa, Manuel Belmonte és perpetuenc i amant del ball. Fa onze anys va promoure la creació de la Casa de Andalucía de la qual ara n’és president i des d’aleshores no ha parat de difondre la cultura andalusa a Santa Perpètua juntament amb els membres de l’entitat. La Casa de Andalucía compta amb gairebé 150 socis i és una de les associacions més participatives del municipi: la Festa Major, el Carnaval, la Cavalcada de Reis i festivals, espectacles i actes solidaris són la seva principal carta de presentació a la ciutadania. En aquesta entrevista parlem de la trajectòria de l’entitat al llarg d’aquests anys i dels nous reptes amb el reclam permanent de difondre la cultura andalusa i ser un punt de trobada de tothom que ho desitgi.

Fa onze anys que la Casa de Andalucía forma part del teixit associatiu de Santa Perpètua, quins són els vostres trets identitaris?
La Casa de Andalucía és una entitat que promou la difusió de la cultura andalusa al municipi. Una de les singularitats de la nostra entitat és que som la suma de persones d’origen andalús, els fills de persones que van emigrar a Catalunya a buscar una oportunitat i també d’altres que, tot i no tenir un origen andalús, es troben a la nostra entitat com a casa. Aquesta és una de les claus de l’èxit de la Casa Andalucía.

Quina és la vostra programació estable com a entitat?
El nostre calendari d’activitats té fonamentalment dues vessants, d’una banda participem al calendari festiu local amb la Cavalcada de Reis, el Carnaval i la Festa Major, aportant color i en el cas de la Festa Major muntant una caseta amb programació pròpia. En segon terme organitzem activitats pròpies del nostre tarannà, festival solidari de Nadal on la recaptació va destinada a una entitat amb finalitat social de Santa Perpètua, el festival de final de curs on fem exhibició dels balls que hem preparat durant tot el curs, i també altres com els intercanvis amb altres entitats andaluses de Catalunya.

De fet, enguany, de nou, heu destacat amb una comparsa al Carnaval amb 120 persones i premis destacats. Com viviu el Carnaval?
El Carnaval és l’excusa per conviure cada diumenge i treballar junts, en aquest cas en fer les disfresses. Compartim un espai comú per gaudir en família. Més enllà del Carnaval esdevé una convivència de molts mesos i això ens uneix i enforteix la nostra entitat. A més, arrosseguem molta gent en aquesta activitat i val a dir que les principals dones que impulsen la nostra comparsa tenen una gran tradició carnavalera, perquè la majoria són originaries de Cadis.

A part de les que ja ens has explicat, teniu altres activitats relacionades amb el ball.
Sí, a més, enguany reprenem la representació de La Passió flamenca. Aquesta és la quarta edició amb novetats importants, com ara nous personatges, nova escenografia i vestuari però la mateixa passió i balls d’edicions anteriors. Les representacions seran el dissabte 15 d’abril i diumenge 16 d’abril a Santa Perpètua i La Llagosta.

Com a entitat, destaqueu també per la relació de col·laboració amb altres entitats. Per què és important crear aquesta xarxa?
Sempre hem intentat col·laborar amb altres entitats municipals perquè creiem fermament que la cultura popular del municipi passa perquè les entitats culturals estiguin fortes, actives i col·laborin de forma activa per oferir propostes innovadores. El fet de col·laborar amb altres entitats, de sumar esforços creiem que ens beneficia a totes. Ens agradaria poder tenir contacte amb tot el teixit associatiu i per ara hem col·laborat amb Arts Humanes, el Ball de Gitanes, Crew dance, Ghassaly i AFOVISP.

Com valoreu la trajectòria que porteu a nivell cultural des de la Casa de Andalucía?
En només 11 anys des de la nostra creació creiem que hem guanyat un espai referent a la cultura local de Santa Perpetua, participem activament als espais cuturals, consells de cultura amb una trajectòria compromesa amb la cultura local.

La Festa Major d’estiu també és una fita important al calendari de la Casa de Andalucía. Com ho viviu?
Són dues activitats cabdals per a la nostra associació i la clau de l’èxit és sense dubte disposar de moltes persones associades i compromeses amb el projecte que ens permeten dur a terme projectes complexes i ambiciosos cóm és muntar una caseta de Festa Major funcionant quatre dies, 24 hores obertes, programació diària i una barra gestionada per persones associades que treballen de manera voluntària i desinteressada perquè en definitiva el treball el fem amb alegria. Esdevé una oportunitat de passar una bona estona amb amics, de gaudir, aquesta és sense cap mena de dubte la clau del nostre èxit. Fer que tothom s’ho passi bé, es trobi a gust.

Superada la crisis de la Covid-19, com ha afectat a les entitats, en particular a la vostra, aquesta pausa cultural?
La pandèmia va esdevenir un repte, però apel·lant a la responsabilitat col·lectiva enteníem que era el moment de donar protagonisme a aspectes sanitaris i a nivell intern varem continuar fent trobades, varem fer festes conjuntes amb vídeo conferències. I, a dia d’avui, creiem que hem tornat a l’activitat habitual prepandèmia.

Quines fites més us agradaria assolir com a entitat?
Continuar consolidant la difusió de la cultura andalusa a Santa Perpètua i trencar els estigmes entorn les persones nouvingudes, d’Andalusia i d’arreu del món. Tothom té dret a buscar una millor vida i noves oportunitats, en aquest sentit creiem que el treball que fem pot contribuir d’alguna manera a superar aquesta visió.

Penseu que Santa Perpètua compta amb un teixit associatiu fort?
Aquesta pregunta hauría de respondre-la la gent de Santa Perpètua, aquella que consumeix la cultura i les activitats que oferim les entitats. Creiem que calen propostes innovadores per articular el teixit associatiu, creiem que fa falta apostar per la cultura de base com a motor de la cohesió social. La realitat que vivim les entitats culturals és desigual i cal donar respostes homogènies a totes i això suposa un repte per a l’Ajuntament. Nosaltres com a entitat cultural cerquem la manera d’esdevenir “forts” com a mecanisme per garantir la nostra continuïtat.

Com es viu la cultura andalusa des de Catalunya?
La vivim amb passió i ens agrada fer nostre un eslògan publicitari de televisió que deia el “Sur se siente o no se siente”. Nosaltres ho sentim cada cop que llegim a Lorca, Machado, cada cop que una bailaora ens fa posar la pell de gallina, quan sentim a Poveda, un català... La sentim com a part de la nostra cultura, tot i que en el cas de les persones de la Junta som catalans fills d’andalusos. La cultura andalusa té uns valors molt arrelats amb el sol, la vida als carrers, les ganes de viure la vida plena... aquests valors són els que nosaltres intentem posar en pràctica i fem tot allò que ens proposem amb alegria i ganes de passar-ho bé. També volem que la gent gaudeixi i conegui la cultura andalusa, els seus balls i la seva gastronomia.

Perfil

Nom: Manuel Belmonte Bellido
Any i lloc de naixement: 1982, Barcelona
Professió: Comercial

El Manuel Belmonte es defineix com una persona alegre i positiva a la qual li encanta estar envoltada de gent i, si a més, és en un entorn cultural, encara més. De fet, defensa la difusió de les cultures més enllà de les banderes i considera que és la millor manera de créixer socialment.Des de ben petit ha estat lligat a entitats andaluses, li ve de la seva mare, gaditana de naixement. Ha format part de penyes i centres culturals andalusos tota la seva vida fins que fa onze anys va decidir liderar la creació de la Casa de Andalucía.Al Manuel li encanta ballar, el mar i els esports de risc. A part de ser el president de la Casa de Andalucía és membre de la Colla de gegants de Santa Perpètua i ha estat alumne de les classes de bollywood amb Arts Humanes. Ara, els seus fills l’han arrossegat a les entitats esportives de bàsquet i rítmica.

Foto: D'esquerra a dreta: Manuel Belmonte, president; Raul Toledo, secretari; Cristina Donaire, vocal i Juan Jiménez, tresorer / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“M’agrada dinamitzar els clubs de lectura pel contacte directe que hi ha amb els lectors”
“M’agrada dinamitzar els clubs de lectura pel contacte directe que hi ha amb els lectors”

El Club de Lectura de la Biblioteca Josep Jardí comença l'any amb un dinamitzador de luxe. El periodista, [ ... ]

"La Festa Major és el moment de l'any en el qual ens sentim més vinculats al poble"

El pregó de Festa Major de Santa Perpètua estarà protagonitzat per diversos personatges famosos i [ ... ]

“El SIDH fa de mediador entre famílies i entitats financeres per afrontar deutes hipotecaris”
“El SIDH fa de mediador entre famílies i entitats financeres per afrontar deutes hipotecaris”

Des de l’abril de 2017 els perpetuencs que tinguin problemes per fer front al pagament de les seves [ ... ]