hola

El Ple ha aprovat per unanimitat el nou Reglament Orgànic Municipal ROM i també el Reglament de Participació Ciutadana. Aquests van ser els dos punts més interessants del primer ple de l'Ajuntament de Santa perpètua d'aquest 2023.

El ROM té per objecte regular l'organització de l'Ajuntament, el funcionament dels òrgans municipals, l'estatut dels membres de la corporació i la informació a la ciutadania. Aquest document recull aspectes vitals de la Corporació com són la constitució del Ple, el nomenament de l'alcaldia i de tinències d'alcaldia amb el seu funcionament respectiu. També fixa com funciona la Junta de Govern Local, la Junta de Portaveus, les comissions informatives i el Ple. Aquest document fa mesos que s'està treballant i substitueix l'actual que data de 1992.

Un dels apartats que més s'ha reclamat d'aquest ROM fa referència a la possibilitat que ciutadania i entitats puguin intervenir en les sessions plenàries. Aquesta opció queda recollida en el Reglament de Participació Ciutadana que també s'ha aprovat inicialment pel plenari. Algunes de les maneres com la ciutadania i les entitats podran participar serà amb intervencions en un punt de l'ordre del dia, presentant proposicions o en un torn de precs i preguntes un cop finalitzada la sessió ordinària.

Per tal de poder fer la proposició o la pregunta caldrà presentar-la per escrit al registre de l'Ajuntament ambun mínim de 48 hores abans del ple. En el cas d'una entitat, cal que estigui inscrita al registre municipal d'entitats. Les organitzacions polítiques no gaudiran d'aquest dret ja que la seva participació política s'articula mitjançant la concurrència en les eleccions. Les intervencions de les entitats, que només podrà fer un portaveu, tindran un límit màxim de tres minuts. Cada entitat podrà fer un màxim de tres intervencions a l'any. Pel que fa a la ciutadania a nivell particular, els precs i preguntes arribaran un poc aixecada la sessió del ple ordinari i es donarà un màxim d'un minut per intervenció. Quan es faci una intervenció, caldrà esperar a que passin quatre sessions per poder tornar a formular una altra qüestió.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha explicat que el nou ROM s'adequa a l'era digital i regula la participació telemàtica en els plens així com la possibilitat de fer les votacions online.Garcia ha donat molta rellevància al fet que en aquest document es reculli l'opció de ciutadania i entitats de participar activament en el Ple.

L'alcaldessa ha afirmat que el ROM i el Reglament de Participació Ciutadana són un pas endavant cap a una administració local més eficient, més moderna, participativa i transparent.

La portaveu del grup municipal Republicà, Montse Vinyallonga, ha destacat que aquests documents s'havien treballat conjuntament amb tots els grups municipals. Vinyallonga ha apuntat que una de les millores serà que s'ha fixat uns minuts als torns d'intervenció i rèplica que farà que les sessions siguin més àgils i hi hagi un debat més ric.

El portaveu del PSC, Pere García, ha volgut fer especial èmfasi en el bon ambient de treball i ha expressat que el ROM regula també les contractacions de personal directiu eventual i la informació ciutadana.

El portaveu de Cs, Kevin Romero, ha recordat que aquest nou reglament era una demanda del seu grup des de 2015 i que s'havia pogut fer ara amb una bona entesa per part de govern i oposició. Romero ha matisat que la regulació del funcionament del Ple ara és millor perquè l'actual donava "màniga ampla" a la presidència.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va fer ahir en el Ple un agraïment públic als grups municipals i al personal de Secretaria per la tasca feta en l'elaboració del nou ROM.El nou Reglament Orgànic Municipal es va aprovar ahir de manera inicial per unanimitat amb el suport dels quatre grups municipals. Ara passarà a exposició pública.

Reglament de Participació Ciutadana

De la mateixa manera que el ROM, el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha estat aprovat de manera inicial per unanimitat del Ple del mes de gener. Aquest document recull no només la manera com la ciutadania i les entitats podran participar en el ple sinó moltes altres fórmules de participació.

Queden recollides les opcions de consultes populars per via referèndum i consultes populars no refrendàries, també el dret a fer peticions a l'Ajuntament sobre temes de la seva competència i sobre funcionament de serveis públics municipals. Es podrien presentar propostes d'iniciativa ciutadana i mocions. També recull el poder demanar audiència pública.

El Reglament de Participació ha agrupat també la creació i el funcionament dels consells municipals i altres espais i mecanismes de participació.

El treball de redacció del reglament es va iniciar el 2017 i ha comptat amb el treball conjunt dels grups municipals, amb reunions de treball amb participació ciutadana i amb una enquesta online oberta a tothom. Per útlim aquest document també incorpora un capítol al foment del teixit associatiu.

La regidora de Participació i Acció Veïnal, Sandra Gómez, ha explicat que aquest reglament pretèn ser "una eina de treball intern i un mecanisme de garantia dels afers públics" i ha insistit que el reglament permetrà fer adaptacions a les noves necessitats que vagin sorgint.

Per la seva part, el regidor del grup Republicà Jordi Umbert ha destacat que, entre les fórmules de participació que fixa el reglament hi ha l'opció d'organitzar consultes refrendàries.

El Reglament de Participació Ciutadana és el que fixa, entre d'altres, com poden participar les entitats i la ciutadania en les sessions del Ple de l'Ajuntament. Però també inclou els consells municipals, iniciatives i consultes.

Altres temes

El Ple del mes de gener també va aprovar per unanimitat la modificació del Reglament del Cementiri que complementa el Pla director de Cementiri ja aprovat amb anterioritat. La regidora de Salut Pública, Sandra Gómez, ha expressat que "l'actualització ha estat tan profunda que podria considerar-se un nou reglament". Gómez ha volgut aclarir alguns conceptes que apareixen en el contingut del dret funerari que parla de la concessió de nínxols a perpetuitat i de la possibilitat de doble enterrament en els nínxols de lloguer.

Altres temes que es van tractar a la sessió plenària del gener va ser una modificació de crèdit per valor de 15.752,92 euros corresponent a partides de transport urbà i projectes de cooperació internacional. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor dels grups de govern (SPEC i PSC) i l'abstenció de l'oposició (Republicà i Cs). També es va fer una modificació parcial de l'Ordenança Fiscal reguladora de l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. Es va explicar al ple que calia fer-la perquè la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat ha canviat els coeficients màxims aplicables i que aquesta aprovació va ser posterior a l'aprovació de les Ordenances Municipals. El punt va comptar amb els vots a favor d' SPEC, PSC i Cs i l'abstenció del grup Republicà.


Foto: El Ple del mes de gener es va celebrar ahir al vespre / L'informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'Ajuntament de Santa Perpètua commemora aquest dimecres la Diada Nacional de Catalunya
10 Set 2024 09:16 - RedaccióL'Ajuntament de Santa Perpètua commemora aquest dimecres la Diada Nacional de Catalunya

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda commemorarà un any més la Diada Nacional de Catalunya [ ... ]

Política
Ciutadans reivindica Sant Jordi com 'l'única Diada per a tots els catalans'
10 Set 2024 13:32 - RedaccióCiutadans reivindica Sant Jordi com 'l'única Diada per a tots els catalans'

  El portaveu de Cs a l’Ajuntament de Santa Perpètua, Kevin Romero, ha reafirmat la postura de [ ... ]

Política
La Diada Nacional reivindica la ràdio i la cura de l'entorn natural
12 Set 2024 11:22 - RedaccióLa Diada Nacional reivindica la ràdio i la cura de l'entorn natural

Santa Perpètua va commemorar la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional davant del monument [ ... ]

Política