hola

Aquest divendres al vespre es dona el tret de sortida oficial a la Festa Major 2022, la Festa post­pandèmia, en la qual es retorna a la normalitat després de dos anys marcats per la situació epidemiològica que va determinar la celebració de les activitats. La Festa que ara s’inicia es va començar a gestar poc després que finalitzés l’anterior, de la mà del personal tècnic de la Regidoria de Cultura i d’un grup de ciutadans que des d’aleshores s’han anat reunint i treballant per dissenyar el programa dels propers quatre dies. Són la Comissió de Festa Major, un òrgan de participació ciutadana obert a tothom. Si us els trobeu per la Festa, els podeu fer propostes i sugeriments.

Sou un grup de diferents procedències i edats i d’entitats també amb diferents interessos. Com és una trobada de la Comissió?
Les trobades són de debat i més debat (riuen), però sempre decidim de forma democràtica. La Comissió és un òrgan de gestió i debat, amb l’objectiu final de proposar i millorar any rere any la Festa Major. Prendre-hi part, és una tasca voluntària, dediquem moltes hores i, segurament ens equivocarem en algunes coses, però ho intentem fer el millor possible i amb molta responsabilitat. Cada any anem recollint les opinions de la ciutadania i fem valoració per continuar treballar i presentar les millors propostes per a tothom i òbviament també engrescant a la gent perquè s’apuntin a participar.

Especialment cal engrescar les dones, perquè aquest any sou tot homes.
Siguis home o dona, participar en un òrgan com la Comissió és difícil perquè és una tasca voluntària i les reunions són en uns horaris complicats de conciliar, normalment sobre les 20 hores. Però és cert, cal feminitzar la comissió i també altres espais relacionats amb la Festa Major. És una tasca de tots i totes i hem de cercar alternatives per oferir aquesta possibilitat i alhora tenir una comissió inclusiva que realment representi la ciutadania perpetuenca i poder fer alhora una Festa Major més inclusiva. Convidem a tothom a prendre part a la Comissió i a fer les seves aportacions, ens calen diferents punts de vista i més diversitat.

Quin és el paper de la Comissió i la vostra tasca?
Ens encarreguem d’estudiar les possibilitats i de contractar les orquestres, els grups musicals que venen, les activitats per a infants, per a adults... de nodrir la graella de la Festa, amb un pressupost predeterminat. Hem d’intentar dissenyar la millor festa possible d’acord als recursos econòmics que es disposen. Se’ns presenten opcions però nosaltres també tenim la possibilitat d’introduir propostes i valorar-les. Formar part de la Comissió és debat, constància, gestió i, sobretot, sempre amb el suport del personal tècnic de Cultura que sempre estan al peu del canó treballant i gestionant les contractacions, els suports i els espais.

Quina és la relació que teniu amb el personal tècnic de Cultura?
Molt positiva. Al final, constantment estem en contacte. I és que això, sense elles, no seria possible. Nosaltres ens reunim un cop al mes i proposem i decidim, i després elles han de treballar i quadrar pressupost, empreses, contractacions, plans d’emergència i tota la logística necessària. També de triar els espais de les diferents activitats.

Segurament la ciutadania no ens fem a la idea realment de tot el que suposa l’organització i celebració d’un gran esdeveniment com la nostra Festa Major.
Correcte. Per exemple, en la tria d’espais, depenen molts factors, especialment relacionats amb la seguretat com ara els espais de volum de persones que puguin assistir a l’activitat, no és el mateix un concert d'El Pot Petit que un altre grup menys conegut. O el Pla de seguretat per fer els focs artificials, això ningú no ho sap i requereix de molts informes i autoritzacions, més encara per estar propers a l’aeroport de Sabadell. I si no et donen l’autorització, no hi ha focs.

Quin és l’esperit de la Festa Major de Santa Perpètua? Com la definiríeu?
Cadascú la viu diferent però tot i així Santa Perpètua, encara que és una ciutat de 25.000 habitants, continua sent un poble i l’esperit de la nostra festa és retrobar-nos amb la nostra colla d’amics, que potser fa temps que no veiem, per anar a sopar, a veure espectacles, concerts... És una manera de continuar l’amistat que potser vas iniciar ja a l’escola bressol. D’altra banda, cadascú decidirà com la viu, el jovent més els concerts, els més petits la fira i les activitats infantils i familiars... Al final, la Festa Major ofereix propostes per a tothom.

Quines novetats presenta la Festa 2022?
Intentem que sigui una festa, com hem comentat, que ofereixi activitats per a tothom. Com a novetats, aquest any tindrem un espectacle piromusical de focs que havia de ser encara més especial, però malauradament al final no ha pogut ser, però garantim que valdrà la pena. També hem apostat per un concert dedicat a la canalla jove, que fins ara no ha trobat el seu espai. Serà la festa de Ràdio Flaixbac al parc de la Ribera, aquest divendres, i creiem que els agradarà. També una cursa d’obstacles que sembla molt divertida, el dilluns al costat del Camp de Futbol. A més, també presentem un concurs de Tik Tok. Però també es dona continuïtat a les activitats que més agraden com ara el Concurs Travessa la Bassa o el tobogan inflable.

Com ha estat l’elaboració de la Festa Major post­pandèmia?
Ha estat molt il·lusionaNt, però realment aquesta Festa Major no ha resultat gens difícil després de les de l’any passat i l’anterior, quan ho vam fer gairebé tot per videoconferència i amb opcions A i B, en funció de la pandèmia, perquè malgrat tot, la Festa es va adaptar al 2020 i al 2021 a la situació. Aquesta Festa, a l’inici, sí que estava tot molt obert, però per sort sembla que tornem a la normalitat.

Què us aporta com a persones participar en el disseny de la Festa Major?
Veure que la gent s’ho passi bé, ens agrada veure que la gent gaudeix de les propostes que presentem, que és el nostre objectiu. I el pitjor? Que ens ho preguntaràs: les crítiques que rebem, quan no són constructives. Tot i això, també hem de dir que hi ha persones que ens feliciten i això ens omple.

Com encaixeu les crítiques?
Demanem que la gent faci aportacions i crítiques constructives, a vegades per xarxes s’esbronca a Cultura o a la pròpia comissió sense coneixement del què s’està parlant i per això demanem responsabilitat i que es facin aportacions de manera positiva, que les tindrem en compte. I com sempre diem, que s’apuntin i vegin com funciona i aportin en primera persona. Tothom és benvingut i benvinguda a la Comissió!

Quan finalitza la Festa, sempre feu una trobada de valoració.
Durant la Festa estem arreu i també anem recollint les opinions de tothom, i fem conjuntament amb Cultura una reunió de valoració, sempre pensant en mantenir el que més agrada i alhora millorar el que calgui. Al final el més positiu és que cada any tornem amb més ganes i intentant millorar la Festa Major per fer-la de tothom i per a tothom.

Com heu comentat, aquesta feina és voluntària i li heu dedicat i li dedicareu encara moltes hores durant la Festa. Val la pena?
Creiem que sí, perquè al final és la satisfacció del conjunt del municipi i també la nostra. La Festa Major és un eix cohesionador, un eix social. Independent­ment que anem amb les nostres famílies, amistats, persones conegudes, la Festa Major és un dels eixos vertebradors del poble, un eix que uneix a tota una comunitat.

Quin és el vostre desig per a la Festa Major?
Que tot vagi bé, que faci bon temps, que tothom sigui conscient, responsable i respectuós i que la gaudeixi tota la ciutadania.

Perfil

La Comissió de Festa Major 2022 està formada per Sergi Garcia, Marià Sallent, Toni Calero, Anton Bueno, Paco García, Xavi Reverté, Raül Casares i José Ramón Ortíz

La Comissió de Festa Major és un òrgan de participació ciutadana obert a tots els veïns i veïnes del municipi. Les persones que hi formen part provenen del teixit associatiu del municipi però també està oberta a la ciutadania a títol particular. La seva tasca comença als voltants del mes d’octubre quan es fa la valoració de la Festa passada i es comença a planificar les activitats per a la següent. Aproximadament un cop al mes, es reuneix i colze a colze amb el personal tècnic de la Regidoria de Cultura es presenten propostes i es cerquen activitats, sempre d’acord a un pressupost establert, amb l’objectiu d’oferir la millor proposta pensant en tothom. Durant la Festa, la Comissió assisteix a les diferents activitats i recull les opinions de la ciutadania. També forma part dels jurats dels concursos i elabora el Rom que es degusta a la mitja part de les havaneres.


Foto: La Comissió de Festa Major 2022 està formada per (d’esquerra a dreta) Sergi García, Marià Sallent, Toni Calero, Anton Bueno, Paco García, Xavi Reverté, Raül Casares i José Ramón Ortíz / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Serafín Cifuentes:
Serafín Cifuentes: "M'atreveixo a dir que hauré oficiat més de dos mil casaments al municipi"

El Serafín Cifuentes està a punt de fer els 78 anys i des de fa 24 és Jutge de Pau de Santa Perpètua [ ... ]

"La Florida és un barri singular que cal donar a conèixer. Hem de sentir orgull de ser-ne veïns”

El Torcuato Matilla es va enamorar del barri de la Florida l’any 1989, quan va decidir deixar casa [ ... ]

Mireia Alegre:
Mireia Alegre: "Volem despertar la curiositat i l'estima cap a la natura"

Miloca (Associació d’Amics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa [ ... ]