hola

 

Les darreres excavacions a Santiga han identificat diversos àmbits d'època romana amb una clara identificació de les estructures localitzades amb les restes arqueològiques d'intervencions anteriors i un elevat índex de concentració de sepultures a la sagrera de l'església. Aquestes han estat les principals conclusions que va explicar l’arqueòleg Esteve Nadal, d’Antequem SL, durant la xerrada descoberta de les darreres excavacions a Santiga que va realitzar ahir a la tarda al centre Cívic El Vapor.

Durant els mesos de novembre i desembre de 2021 es va portar a terme una intervenció arqueològica del pati interior del conjunt monumental de Santiga. L’entitat Amics de Santiga va proposar fer prospeccions arqueològiques en el marc del procés participatiu Proposa i Decideix en inversions municipals i va ser una de les propostes més votades per la ciutadania. Tot el paratge de Santiga es troba dins d’una àrea d’expectativa arqueològica.

Durant la intervenció també s'ha valorat el bon estat de conservació d'estructures agropecuàries contemporànies com una premsa i un cub. Abans d'aquesta intervenció s'havien realitzat altres, la darrera, entre juliol i setembre de 2008 a l’església de Santiga per estudiar el subsòl, analitzar i documentar les restes arqueològiques existents, i així poder determinar l’evolució històrica del conjunt.

L’arqueòleg Esteve Nadal, va afirmar que amb les estructures localitzades d'època romana "es pot parlar amb tota probabilitat de l'existència d'una vila romana sota el conjunt monumental de l'església de Santiga". Nadal també va destacar que s'han excavat només tres enterraments, dos d'època romana i un d'època tardoantiga i que "s'intueixen un munt" ja que l'index de sepultures és elevat, però que "no és d'estranyar en una església que existeix des del segle X i que fins al segle XVI o XVII encara es feien enterraments".

El regidor de Cultura, Marçal Solà, en la presentació de la xerrada, va recordar que la intervenció arqueològica va sorgir durant els pressupostos participatius arran d'una proposta d'Amics de Santiga. Solà també va explicar que el resultat d'aquestes excavacions serviran per conèixer el seu grau de rellevància "de cara a anant definint l'orientació del discurs museològic que formarà part del Museu del Treball i la Industria Viva".
El regidor de Cultura va afirmar que és una aposta de l'ajuntament "mantenir viu i vetllar pel patrimoni". Després de la xerrada, es va obrir un torn de preguntes on el president del CREM, Pere Garcia, va demanar continuar amb més campanyes arqueològiques a Santiga. Solà va contestar que "la intenció de l'Ajuntament és poder seguir en un futur amb aquestes excavacions"


Foto:El regidor de Cultura, Marçal Solà, durant la presentació de la xerrada / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) llança una nova pàgina web
09 Set 2024 10:55 - RedaccióEl Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) llança una nova pàgina web

El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) ha estrenat una nova pàgina web amb l’objectiu de [ ... ]

Unes 200 persones participen als actes del MTIV de la Festa Major
06 Set 2024 09:40 - RedaccióUnes 200 persones participen als actes del MTIV de la Festa Major

El Museu del Treball i la Industria Viva (MTIV) ha rebut més d'un centenar de persones en les visites [ ... ]

L’Agrupació Sardanista organitza aquest diumenge el 70è Aplec de Santiga
06 Set 2024 09:25 - RedaccióL’Agrupació Sardanista organitza aquest diumenge el 70è Aplec de Santiga

L’Agrupació Sardanista de Santa Perpètua celebrarà el dia 8 de setembre la 70a edició de l’Aplec [ ... ]