hola

L'Alcaldia de l'Ajuntament de Santa Perpètua s'ha adherit al manifest de constitució de la Xarxa de Municipis pel Dret als Serveis Bancaris Bàsics. Aquest organisme va néixer divendres 25 de febrer a El Prat de Llobregat i compta amb una dotzena de localitats adherides. L'entitat es presenta amb l’objectiu d’estudiar la creació d’entitats bancàries d’àmbit municipal que garanteixin el dret ciutadà a l’accés als serveis bancaris bàsics.

"La xarxa neix en un moment en què aquest dret ciutadà està en risc, davant de l’augment de l’exclusió financera que està comportant la concentració de l’activitat bancària, especialment des de la crisi financera de 2008 i el posterior procés de bancarització de les caixes d’estalvi i de concentració del sector", expliquen des de l'Ajuntament del Prat, municipi que ha liderat aquest organisme. L'organisme també demana als governs de l’Estat i de la Generalitat que impulsin una regulació que exigeixi que les entitats financeres hagin de garantir els serveis bancaris bàsics a tota la població i reclama que les autoritats competents en matèria de consum controlin l’activitat de les entitats financeres i obrin els pertinents expedients informatius o apliquin les sancions corresponents en cas que estiguin duent a terme pràctiques irregulars i abusives.

"Hem perdut el teixit bancari i recordem que accedir a uns serveis bancaris bàsics són un dret ciutadà", ha explicat l'alcaldessa, Isabel Garcia, que ha afegit que "per això ens hem volgut sumar al moviment en la seva defensa i a combatre l'exclusió financera entre els veïns i veïnes dels diferents territoris". La primera edil ha detallat que els municipis no disposen de la capacitat financera per impulsar caixes d'estalvi però des de la Xarxa es cercaran alternatives com la figura de les fintech, com a eines per facilitar la creació d’eines financeres locals. Aquest terme prové de les paraules en anglès Finance i Technology i fa referència a qualsevol activitat que empri la innovació o les aplicacions tecnològiques per a oferir productes i serveis financers. Aquestes permeten generar eines financeres locals amb menors costos d'estructura que una caixa d'estalvis. Amb el potencial de les fintech, la Xarxa es planteja diferents figures per aportar serveis financers a tota la població i per dinamitzar les inversions al teixit econòmic local amb instruments com les entitats de diner electrònic (EDER), per una banda, i les Plataformes de Finançament Participatiu (PFP), segons explica el nou organisme.

La Xarxa ha explicat que s'estudiaran aquestes alternatives per acabar de definir el seu instrument financer d’àmbit local i iniciar un procés per posar-lo en marxa, amb el compliment de tots els requisits necessaris a més de la transparència i la divulgació entre la població. Fins ara s'hi han sumat a la Xarxa els municipis de Castellbisbal, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, El Prat de Llobregat, La Palma de Cervelló, La Sènia, Montcada i Reixac, Montornès del Vallès, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat i Sant Iscle de Vallalta. L'organisme és obert a qualsevol entitat municipal, comarcal o regional.


Foto: Municipis impulsors de la Xarxa durant la presentació del nou organisme / Aj. El Prat de Llobregat

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies