hola

L’Associació d’Amics de Santiga organitza una nova edició del Concurs de pintura ràpida, la 31 ja que l’any passat no es va poder convocar, però ha canviat les dates i ha afegit canvis en el certamen. A més ha decidit plantejar activitats paral·leles per atreure també a la ciutadania a anar a Santiga a xafardejar les creacions dels pintors concursants. Així el Concurs de pintura ràpida de Santiga tindrà lloc el dissabte 24 de juliol i els pintors foranis i locals disposaran d’aquell dia per expressar-se ja sigui amb quadres de pintura a l’oli o d’aquarel·la. Els artistes tindran des de les 8 fins a les 18 hores per fer les seves obres. L’entitat ha programat un taller d’il·lustració per a infants i l’opció d’assistir a un vermut musical. L’objectiu és fer que la ciutadania s’apropi a Santiga amb els ulls ben oberts per conèixer el paratge i per trobar com els pintors poden plasmar aquest patrimoni perpetuenc. El president d'Amics de Santiga, Xavier Gispert, explica les novetats del certamen.



El dia 24 de juliol se celebrarà el Concurs de Pintura Ràpida d’Amics de Santiga amb noves idees.
Més que amb noves idees, és un retorn una mica als orígens. Aquesta és la 31 edició, en realitat hauria de ser la 32, però l’any passat la vam haver de suspendre per la Covid. L’equip que ara som a la Junta recordem haver anat de petits a veure en directe els pintors i feia il·lusió. La idea és tornar als orígens i fer un concurs obert a la ciutadania. És un concurs que es feia a l’agost i per a la gent era complicat, són mesos que estan de vacances. Nosaltres per tema laboral també fem vacances a l’agost i vam pensar en fer el concurs al juliol, obrir-lo a la gent del poble i fer activitats i que la gent es pugui trobar els pintors en directe. A més, la ciutadania podrà gaudir dels paratges de Santiga, ja que un dels objectius base de l’associació és donar a conèixer Santiga i que la gent gaudeixi de l’entorn.

Originalment també s’havien fet activitats paral·leles com en aquesta edició?
No, jo no ho recordo. Però és veritat que hi havia una tendència a trobar-te els pintors pel poble pintant o d’anar-hi a veure’ls. Hi havia aquesta tradició. Hem afegit el factor activitats pensant que la gent, ja que ve a veure els pintors, quan arribi a Santiga trobi una sèrie d’activitats que puguin gaudir. Són activitats per a diferents edats, perquè s’ha de reconèixer que hi ha gent que ja coneix Santiga i se l’estima i l’ha gaudit molts anys però hi ha d’altra que no la coneix, especialment els més joves. Hem programat unes activitats com un taller d’il·lustració amb una il·lustradora professional que serà per infants d’entre 5 i 12 anys. Els explicarà una història i anirà dibuixant mentre l’explica. Els farà participar explicant com es fa un llibre d’il·lustracions, com fer els dibuixos, etc. També tindrem un vermut musical amb un duo de noies joves, Blue Birds. I en paral·lel, d’acord amb el CREM, farem una jornada de portes obertes a l’Església Santa Maria Santiga.

Aquesta serà la primera activitat que organitzi totalment la nova junta?
Això ho he repetit molt. La gent que ha estat al capdavant de l’associació des de 1984 ha fet una feinada, fins al punt que ha consolidat uns esdeveniments culturals al poble que ja formen part de l’agenda cultural de Santa Perpètua i també a nivell comarcal. Això té una història, una tradició. Estem parlant de 30 anys d’homenatge als poetes, 30 anys de concurs de pintura i per molt que canviï la junta, són coses que estan a l’arrel i es volen mantenir. Una altra cosa és que els equips que van assumint la responsabilitat vulguem posar un cert toc de novetats. Hi ha idees noves, creatives, fresques. Nosaltres vam entrar al juliol del 2020 i poques coses podíem fer. Vam organitzar dos concerts de tardor, vam poder fer-ne un i l’altre el vam convertir en un concert de primavera. Aquesta és una de les activitats que no existien i que hem pensat en consolidar per inaugurar la primavera a Santiga. De cara a l’homenatge als poetes és cert que vam començar a incorporar algunes novetats, unes forçades per la pandèmia i d’altres, per exemple, canviant la ubicació de la festa i fent-la a l’Hort del Rector, un emplaçament menys conegut i molt bonic. Amb el concurs de pintura ens plantegem coses noves al voltant d’un esdeveniment que forma part de la ruta de concursos de pintura de Catalunya i ha vingut a concursar gent d’arreu. L’últim el va guanyar un rus.

Els pintors tenen marcat l’esdeveniment per venir però i els pintors locals?
L’entitat fa anys que mira d’impulsar el tema de la pintura a nivell local. Hi ha molta feina que es fa des de l’Escola Municipal de les Arts, però de moment no hi ha massa participació. La pintura ràpida és un estil de pintura, t’ha d’agradar i t’hi has de dedicar. En els últims anys el que hem fet per impulsar el talent local ha estat convertir la categoria de pintors locals en pintura seca perquè poguessin presentar quadres fets durant l’any, però, tot i això, no hi ha massa reciprocitat. Nosaltres seguim tossuts amb els pintors i pintores locals, de fet, tenim dos premis de pintura local. Aquest any proposem que s’atreveixin a participar en l’estil de pintura ràpida i ens encantaria que poguessin guanyar el Premi d’Honor que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament o els primers premis de pintura a l’oli o aquarel·la.

Per què Amics de Santiga forma part de la plataforma Santiga no es toca?
L’ideari d’Amics de Santiga no només és donar a conèixer el que és Santiga, sinó que entenem Santiga com un entorn privilegiat en l’àmbit mediambiental. De fet, el nostre lema és ‘Santiga verd i net’ i el logo és una fulla. En els darrers anys, tal com va explicar molt bé la plataforma, aquest pulmó verd de Santiga s’ha anat reduint i curiosament avui dia es parla més que mai de lluitar contra el canvi climàtic i preservar el medi ambient, reduint l’impacte de l’home en el planeta. Té més sentit que mai preservar paratges com aquest, amb una fauna i flora tan rica. Hi ha entitats que cuiden del paratge i Santiga no es toca entronca molt bé amb l’ideari de l’associació, per sumar forces en aquest sentit a nosaltres sempre ens hi trobaran.

Sobre la recuperació del patrimoni històric de Santiga, hi ha una part assolida, però encara queda feina per fer.
Sí, sobre la taula hi ha un projecte de rehabilitació ambiciós que estem treballant amb l’Ajuntament. Santiga té la part de l’Església i un conjunt parroquial en el qual al llarg de la història han passat moltes coses, té molts segles d’història, hi ha arribat a viure-hi gent. Amb el temps s’ha anat degradant fins al punt que necessita aquesta rehabilitació. Va haver aquesta primera fase de rehabilitar l’església i ara hi ha el projecte d’aquesta part per entroncar-lo també a nivell museístic amb el projecte que es treballa a nivell de ciutat. La recuperació d’aquesta part ha de tenir una estètica, arquitectura i concepció que encaixi amb l’entorn rural de Santiga. L’encarem amb il·lusió perquè representa rehabilitar un espai que pot estar al servei de la ciutadania i que ens pot servir per dinamitzar el que fem des d’Amics de Santiga, que és donar a conèixer l’espai i ens pot servir també per fer activitats culturals. És ambiciós des del punt de vista econòmic i també arquitectònic. Econòmic perquè, tal com va passar a la primera fase, es necessitarà que la societat civil s’impliqui i col·labori. Estem acabant d’enllestir una campanya per donar a conèixer aquest projecte i recaptar fons privats per sumar-los als fons públics que s’hi destinaran. Tot això, molt entroncat amb la parròquia.

Amics de Santiga estaria a favor de fer més accessible Santiga des de Santa Perpètua?
Entre tots hem d’aconseguir un cert equilibri. Crec que està bé facilitar l’accés a Santiga. Entre tots hem de fer pedagogia perquè puguem gaudir amb responsabilitat. Durant anys hi ha anat poca gent i el comportament ha estat acceptable, en general. No és un tema tant d’accessibilitat o no, que una mica també, sinó d’actuar amb responsabilitat per gaudir d’aquests espais. Gallecs és un exemple, hi ha moments amb molta gent i d’altres que no hi ha ningú. Tenir un pulmó verd protegit a Santiga probablement sigui l’objectiu més important. Parlo de protegir de les possibles actuacions a nivell urbanístic i d’infraestructures. Hi ha d’haver un equilibri perquè la gent necessita empreses i habitatges però cal protegir el territori amb equilibri perquè la vida no vagi en contra de fer malbé aquests espais. Entre tots hem de treballar per protegir Santiga, aquest pulmó.

Quins són els nous objectius d’Amics de Santiga?
Sortint de pandèmia, el primer recuperar la normalitat a tots els nivells. Seguir treballant en aquestes activitats amb tanta història i consolidades a l’agenda cultural del municipi i la comarca i estem pensant com seguir dinamitzant i desenvolupant Amics de Santiga que és una entitat sense ànim de lucre on la gent treballa perquè l’estima. Darrera hi ha un voluntariat, que no sempre és fàcil, perquè la gent s’ha de treure hores de la feina, de la família per dedicar-s’hi… però tenim ganes. Quan tornem a la normalitat, segur que us sorprendrem.

De perfil
Nom: Xavier Gispert Vinyals
Any i lloc de naixement: 1972, Santa Perpètua
Professió: Director de comunicació corporativa
El Xavier ha estat tota la vida vinculat al poble, a moltíssimes entitats, des de l’Esplai El Refugi fins al teatre amb Tàndem, el Club d’Hoquei Patins i ara amb l’Associació d’Amics de Santiga. A nivell professional, ha treballat fora de Santa Perpètua, tant a l’àmbit públic com al privat. Durant un temps va estar a la Generalitat exercint de cap de premsa del Conseller d’empresa, Francesc Xavier Mena, i ara treballa a una empresa nacional de telecomunicacions. De la seva vida privada ens diu que està casat amb l’Eva i és pare de tres fills.


Foto: Xavier Gispert és el president d’Amics de Santiga i ve amb ganes d’innovar mantenint la tradició / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“El Club feminista serà un espai de trobada per compartir allò que ens provoca la lectura”
“El Club feminista serà un espai de trobada per compartir allò que ens provoca la lectura”

Les inscripcions per formar part d’alguns dels Club de lectura de la Biblioteca Municipal Josep Jardí [ ... ]

“La lactància materna és un intercanvi en el qual és difícil saber qui dóna i qui rep”
“La lactància materna és un intercanvi en el qual és difícil saber qui dóna i qui rep”

Al mes de març, farà vuit anys que el grup de suport a l'alletament matern de l'associació MAMAS [ ... ]

“Vam crear l’escola Mainada el 1972 per afavorir a dones que, com nosaltres, volien treballar
“Vam crear l’escola Mainada el 1972 per afavorir a dones que, com nosaltres, volien treballar"

Fa 50 anys que unes dones de Santa Perpètua es van aliar per lluitar contra el que consideraven injust [ ... ]