hola

El Ple de la Corporació Local va aprovar en la sessió de setembre una proposició en la qual s'exigeix a la Generalitat la reobertura immediata del CAP de La Florida, amb els professionals necessaris per al retorn a l’activitat d'atenció presencial, incloent-hi els serveis d’Assistència de Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i la recuperació dels serveis d’urgències com a serveis sanitaris bàsics. També s'insta al Departament de Salut de la Generalitat que garanteixi l'atenció sanitària continuada i l'assistència al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, designant el CAP La Florida com a Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), preveient les inversions necessàries per a la seva adequació i la contractació del personal sanitari necessari, durant l’any 2020. I per últim es demana el reforç del personal sanitari del CAP Santa Perpètua, si cal amb la contractació de nou personal sanitari i administratiu. El Ple també s'ha compromès a donar suport a les reivindicacions i les mobilitzacions del moviment veïnal de la ciutat, en demanda de la reobertura immediata del CAP de La Florida i la seva transformació en un CUAP, i el reforç del CAP Santa Perpètua.


L'Ajuntament va aprovar una proposició sobre l’emergència educativa i el curs escolar 2020-2021 sota el títol Escoles segures, escoles obertes: garantim el dret a l'educació. Els acords destaquen la demanda al Departament d'Educació de la Generalitat que exerceixi un lideratge i situï al centre de qualsevol pla de recuperació i de progrés de Catalunya el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i amb seguretat. Així com un model de governança educativa amb els ens locals, que es basi en la corresponsabilitat, la lleialtat institucional i transparència.

També demana que consensuï amb el conjunt de la comunitat educativa la planificació i mesures per afrontar aquest curs escolar i la situació d’emergència educativa en un context de creixents desigualtats, i no torni a traslladar la responsabilitat als centres educatius i ajuntaments sense acord previ. Per tant, exigeix un pla d’acció contra la bretxa digital, garantir un accés universal a les activitats de lleure educatiu durant l’estiu, garantir recursos per als infants amb beques menjador en períodes vacacionals o de confinament, garantir la màxima presencialitat en aquest curs escolar, reforçar el programa salut i escola, i impulsar un pla contra l’abandonament escolar prematur. Sobre la bretxa digital, s'exigeix a la Generalitat que posi a disposició de l’alumnat mancat de connectivitat o equipament informàtic el material necessari per poder continuar el seu procés d’aprenentatge en episodis de quarantena o nous confinaments.

Un altre dels punts és l'increment de la plantilla de docents per reduir la ràtio d’alumnes per aula i garantir que aquestes no superin els 20 infants per grup en l’etapa infantil i primària, i els 30 a secundària. També que proveeixi als centres dels materials de protecció necessaris en tot moment.

El text aprovat insta a habilitar un fons econòmic pels ajuntaments per afrontar les despeses extraordinàries vinculades amb la garantia d’una tornada segura a les escoles en un context de pandèmia, com els sobrecostos derivats del necessari increment del servei de neteja i desinfecció de les escoles o el reforçament de personal per assegurar un correcte desenvolupament de les entrades i sortides dels centres educatius.

La proposició fa també referència a l'etapa educativa de 0 a 3 anys i exigeix un pla per evitar que la crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia resulti en una pèrdua d’oportunitats educatives pels infants de famílies vulnerables, i també que la Generalitat recuperi la seva coresponsabilitat en el finançament d’un terç del cost total de la plaça d’escola bressol i retorni als ajuntaments la integritat del deute pendent.

L'Ajuntament insta la Generalitat a reforçar la inversió educativa i revertir les mancances provocades per les retallades. També demana que s'asseguri un model global d’escola inclusiva i la creació de la figura de la direcció de les zones educatives per fomentar i promoure una millora dels resultats educatius així com un reforç del paper dels ajuntaments en la planificació de les polítiques educatives, per ser més eficient en la distribució de recursos. Per últim, lamenta la decisió de la Generalitat de recuperar el saldo pendent de les targetes moneder distribuïdes a les famílies beneficiàries dels ajuts de menjador, i de no mantenir la càrrega d’aquestes targetes durant els mesos d’estiu, per garantir la suficiència alimentària. I exigeix la recuperació del servei de menjador als instituts i els ajuts vinculats adreçats als joves escolaritzats a l’etapa secundària.

Disposar del superàvit

El ple de setembre també va aprovar una tercera proposició en relació a la suficiència financera dels Ajuntaments que reclama al Govern de l'Estat poder disposar del superàvit de 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica, així com que es flexibilitzi la regla de despesa i es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària, per donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. També es demana al Govern de la Generalitat a que crei un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021 i que es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.


Foto: La proposició municipal proposa reduir la ràtio d'alumnes per aula i no se supera la xifra de 20 / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies