hola

El comerç ha estat un dels sectors més afectats per la crisi sanitària que ha causat la Covid-19. Persianes baixades, adaptació dels establiments amb mesures de seguretat, reducció d'aforament... Ara, amb l'etapa de represa i el neguit de l'aparició d'un rebrot que torni a pausar l'activitat econòmica, Els Comerciants reclamen només que, ara més que mai, comprem al municipi. El president de l'associació de comerciants, Manel Alcaraz, explica en aquesta entrevista com s'ha adaptat el comerç, quines son les peticions que tenen els botiguers i avança alguns aspectes per a les properes campanyes com ara les Rebaixes, la Fira de Comerç o la campanya de Nadal.

 

En quin moment es troba el comerç de Santa Perpètua després de la pandèmia?
La situació encara és una mica incerta però estem endegant la maquinària. Tot i això, hem de fer el rodatge. Ens trobem en ple procés d'adaptació dels locals, de la manera d'atendre els clients i, fins i tot en segons quin tipus de comerç, de com tractar el producte. No és gens fàcil tot plegat i el comerciant està neguitós i preocupat per culpa de la incertesa de no saber com aniran les coses. L'aturada que hem hagut de fer ha fet molt mal a la botiga de carrer. El comerç local ha estat sempre un instrument de nexe social, ha donat molt a la ciutadania, ha fet poble i, per primer cop en dècades, està tocat i necessita ajut, ara més que mai. El comerciant ha hagut de seguir pagant lloguer de locals, autònoms, impostos (ajornats però no condonats). Ara, a més, ha de fer inversions en equips de desinfecció, mampares de separació, desinfectants, mascaretes, hidrogel... Despeses afegides amb el retorn a l'activitat. És veritablement una lluita per tirar endavant amb molts inconvenients afegits.

Com a associació de comerciants, quines mesures heu pres per tornar a activar el comerç a la localitat?
Mirem de fer servir els màxims recursos per incentivar les compres a les botigues del poble a nivell d'associació i també en col·laboració amb la Regidoria de Comerç. En aquest sentit, hem de dir que han comptat amb nosaltres en tot moment i ens han estès la mà per tal d'idear la millor campanya de promoció del comerç de proximitat. Ara mateix ja està en marxa una campanya de promoció del comerç local en premsa i s'està preparant també una en ràdio que sortirà ben aviat. També estem estudiant com fer promocions de comerços per sectors. Pensem que a Santa Perpètua tenim tota mena de comerç. Hi ha associats de serveis diversos (autoescoles, gimnasos, serveis tècnics, estudis de fotografia, escoles d'idiomes), restauració, salut, moda i complements, cosmètica, disseny... Afortunadament tenim tota l'oferta comercial al nostre poble i això ens fa pensar en promoció global i també en accions per sectors.

I per ajudar el comerciant?
Hem apostat fort per les xarxes socials potenciant al màxim la promoció per aquesta via i hem fet una web nova, moderna, interactiva i molt útil tant pel comerciant com pels compradors. En aquest sentit he de dir que hi ha persones de la junta que estan fent una tasca impressionant movent xarxes socials i incentivant el comerciant a fer servir aquest mit­jà que recordem, ha estat l'única finestra al món mentre ha durat el confinament. També hem mirat de donar suport al màxim als comerços transmetent les informacions sobre els canvis legals que se n'han anat produint en tot moment, tramitant o ajudant a tramitar processos i instàncies amb l'Ajuntament.

Què reclamen els comerciants?
D'una banda volem conscienciar a la gent i que el seu ajut sigui tan senzill com comprar allò que necessita però que ho facin a casa, al poble. També reclamem ajuts a l'Ajuntament perquè tenen les eines per fer-ho. Sabem que hi haurà ajuts al comerç per part del Consistori però, una part molt important dels ajuts que necessitem es basa en el fet que arribin ja, ara que és quan més falta fa, ara que estem començant de nou i això, no s'està produint. No és fàcil elaborar i aprovar un pla d'ajuts i els recursos estan limitats per a tothom, incloent-hi les administracions, però en moments d'excepcionalitat hem de treballar de manera excepcional i ens estem trobant que els ajuts no arriben, que el procés és molt lent i que el moment de rebre'ls hauria de ser ara.

Penseu que la ciutadania està conscienciada i que entén la importància de comprar al municipi?
Molta gent sí que ho està però malauradament no tothom. Quan vam començar a obrir botigues, les vendes anaven bé i semblava que els ciutadans de Santa Perpètua optaven pel comerç de proximitat. Però en avançar en les fases de desescalada i millorar la mobilitat dels ciutadans, sembla que tot plegat s'ha desinflat una mica i hi ha gent que torna a fer ús de grans superfícies més que de les botigues del poble. Són moltes les botigues que registren volums de venda baixos i estan patint molt per aguantar el negoci.

En què us ha fet canviar la pandèmia?
Hi ha hagut una evolució forçada a conseqüència de la pandèmia. Establiments que mai havien fet enviaments a domicili han optat per aquesta via, les botigues que utilitzen les xarxes socials com a aparador per als seus productes o serveis han augmentat extraordinàriament i les campanyes de descomptes i promocions individuals de cada botiga han crescut molt. El comerciant vol donar com sempre, un servei de qualitat als seus clients però a més, ara vol ser més proper al ciutadà, interessar-se encara més per que és allò què més necessita i assessorar de manera molt personalitzada per remarcar encara més el fet que el comerç local és més humà que mai.

Esteu preparant una campanya juntament amb la Regidoria de Comerç, què ens podeu avançar?
S'està preparant una campanya a diferents nivells de comunicació amb un fil conductor únic i que penso serà molt interessant. No puc avançar gaire perquè encara s'està en fase inicial del projecte però només diré que hi ha perpetuencs i perpetuenques conegudes o dit en termes tradicionals, famoses, amb qui ja hem tingut contactes i aquests han estat positius. Sabem que podrem comptar amb ells per ajudar a promocionar el comerç de la nostra vila i ara ja si que no puc dir res més...

En cas d'un nou confinament, com l'afronteu?
Un nou confinament realment serà molt dolorós pel comerç. Estem molt tocats per tot el que ha passat i sense acabar de recuperar les economies dels comerciants, un segon confinament seria ter­rible. Però som conscients que pot passar. Penso que, més que preparar-nos nosaltres per a un segon confinament, haurien de ser les administracions públiques que haurien de legislar sobre molts temes. Per exemple lloguer de locals comerciants en situació de confinament, exempcions i no ajornaments d'impostos...i un llarg etc. Que crec correspon a estaments estatals, autonòmics i locals.

Quants comerços han hagut de tancar a causa de la Covid-19?
Els comerços associats han pogut reprendre la seva activitat i molts d'ells amb moltíssimes dificultats. Esperem que aconsegueixin millorar i continuar oferint els seus productes a la ciutadania per molts anys. Tristament també sabem que no tothom ho ha aconseguit. Hi ha comerços del poble que no són associats a qui se'ls ha fet inviable tornar a obrir. Realment és lamentable que una crisi sanitària arrossegui al tancament a alguns negocis. En aquest sentit penso que el sistema socio-econòmic i polític del país ha fallat perquè això no hauria d'haver passat.

L'1 de juliol van començar les rebaixes, marcarà alguna diferència la Covid-19?
Pel que hem pogut copsar parlant amb comerciants, sembla que hi haurà més rebaixes que mai i amb millors percentatges de descomptes. Hem de pensar que tradicionalment hi havien sobrants d'estocs en aquestes dates però ara n'hi pot arribar a haver molt més. Moltes botigues tenien comandes ja fetes que han arribat però no s'han pogut vendre pel confinament per la qual cosa, l'interès a vendre tot aquest gènere és més gran que mai. Aprofito per animar la gent que no deixi escapar les ofertes que trobarà en aquestes rebaixes diferents també i que no dubti a anar a les botigues i buscar allò que més l'interessi que segur que trobarà i a preus molt interessants.

Pel que fa a fires i campanyes a llarg termini, com se les plantegen l'Associació?
Des de l'associació ens ho hem hagut de replantejar tot. Campanyes tan potents com la de Nadal quedarà totalment modificada. Et poso un exemple, l'exitós trenet de nadal dels 2 últims anys ha quedat descartat per raons òbvies. La Fira de Comerç com a aparador en una o dues jornades amb exposició pública dels establiments al carrer o a la gran carpa on s'havia desenvolupat els darrers anys no es farà amb aquest format perquè es evident que seria un risc. Estem treballant en noves fórmules adaptades a la nova situació que ens tocarà viure els dies que vindran, especialment a la tardor i a l'hivern. Anirem informant la ciutadania tan aviat tinguem tancat el nou pla d'actuació.

 

De perfil

Nom: Manel Alcaraz
Any i lloc de naixement: 1971, Barcelona
Professió: Instal·lador elèctric

Manel Alcaraz és el president de l'Associació de comerciants El Comerciants i li ha tocat ser-ho en un dels moments més complicats, complicat per als botiguers, la convivència amb la Covid-19. Va prendre el relleu al capdavant de l'entitat l'any 2016 amb la intenció d'impulsar el comerç local. Actualment, l'associació compta amb una setantena de comerços associats, el que permet dur a terme activitats de dinamització, campanyes de fidelització.
Ara, els interessos se centren en ajudar el comerç en la superació de la crisi sanitària que ha causat la pandèmia. L'entitat reclama ajudes urgents i, especialment, el compromís de la ciutadania de comprar al municipi perquè, aquí, diu Alcaraz, es pot trobar tot el necessari.

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Escoltem i orientem a les famílies en moments puntuals de la vida"

La Roser Miralles és la coordinadora de l’Equipament socioeducatiu El Formiguer, de Santa Perpètua [ ... ]

"La meva obra busca l'essència de l'ésser humà, el silenci interior, l'ànima"

Montse Valdés és l’artista que presentarà a Santa Perpètua l’exposició principal de la Festa [ ... ]

Joan Humet: ''La gran feina ara serà captar joves per continuar amb la festa i amb l’entitat''
Joan Humet: ''La gran feina ara serà captar joves per continuar amb la festa i amb l’entitat''

La Societat de Carreters de Sant Antoni Abat celebra aquest any el seu centenari amb l’eslògan 100 [ ... ]