hola

El Serafín Cifuentes està a punt de fer els 78 anys i des de fa 24 és Jutge de Pau de Santa Perpètua de Mogoda. El càrrec li va venir una mica per sorpresa i sense saber molt bé en què consistia la tasca. Després de tants anys l’experiència és un grau i reconeix que per desenvolupar les seves funcions cal escoltar i acompanyar la ciutadania. La seva tasca és gairebé voluntària i explica que la realitza molt gustosament. El càrrec de Jutge de Pau es renova cada quatre anys i ell ha explicat a l’Informatiu que no tornarà a renovar-lo perquè cal deixar pas a la gent jove. A una de les saletes del jutjat ens atè, com sempre educat i amable, i ens explica la seva experiència en aquest òrgan jurisdiccional.

Com arriba a ser jutge de pau a Santa Perpètua de Mogoda?
No era pas la meva intenció! Jutge de Pau, ni pensar-ho, la veritat però haig de reconèixer que quan m’ho van plantejar em va fer il·lusió i... fins ara! En aquell moment va ser l’alcalde Pere Bufí qui, en conèixer-me com a treballador de l’Ajuntament que havia estat, em va fer la proposta i m’hi vaig presentar. Ell em va dir que només era estar al jutjat algunes tardes i signar quatre documents... em va enganyar bé! Però li agraeixo perquè he après moltes coses i m’agrada molt aquesta tasca.

I d’això ja fa 24 anys...
Si... vaig acceptar i el temps ha passat molt ràpid... ja porto gairebé vint-i-cinc anys. Aquest és un càr­rec que es va renovant cada quatre anys i és el ple de l’Ajuntament qui ho ratifica. Jo sempre demano si hi ha algun altre voluntari o candidat i, si nó hi ha ningú m’hi he presentat. Ara ja he decidit no renovar el càrrec. Esgotaré els dos anys i és moment de deixar pas a gent més jove. Ja soc gran i, realment cal donar pas a noves generacions. No podem ser un bloqueig.

El trobaran a faltar al jutjat després de tants anys!
Jo crec que sí però porto tants anys que també s’han jubilat algunes treballadores! Els funcionaris sempre m’han animat també a seguir renovant el càrrec i jo, doncs he estat.

Quines són les funcions que té com a jutge de pau?
Principalment, atendre el dia a dia del Registre civil amb inscripcions de matrimonis, naixements, defuncions..., la celebració de casaments, l’exercici de mediació en conflictes veïnals, així com judicis de faltes i actes de conciliació.

Quines són les mediacions més recurrents a Santa Perpètua?
Generalment les relacionades amb les companyies de telèfon que ens presenten actes de conciliació amb clients per al pagament de factures que, pels motius que siguin, no s’han fet. Ambdues parts se citen al jutjat i normalment ve només el particular. Llavors s’acorda una conciliació i s’eviten judicis. També ens estem trobant amb mediacions entre establiments hostalers i la SGAE, que els reclama el pagament de drets d’autor per comptar al seu local amb fil musical o televisió. Com a jutge sempre intento arribar a un acord just per al ciutadà i m’alegro de poder contribuir-hi.

Quants casaments ha pogut oficiar en aquests anys?
M’atreveixo a dir que més de dos mil. Ara en fem menys perquè des d’Alcaldia es fan casaments i els regidors i regidores també poden casar. A més, casem únicament al jutjat, a una sala que tenim en aquestes instal·lacions, i tres dies a la setmana. Això ha reduït el nombre de casaments en aquestes instal·lacions però tinc molt bons records d’algunes bodes precioses a la Granja. Especialment recordo una amb cotxe de cavalls i cor, tot un esdeveniment!

Alguna anècdota?
Moltes! Des de casar a les escales/plaça perquè una de les senyores que es casava no podia baixar les escales a una noia indecisa que va fer patir la funcionària! En acabar el casament em va dir: t’hi has fixat que ha estat a punt de dir que no? Jo no m’havia adonat però imagina la situació! Què hem de fer? Tancar el llibre d’actes i cap a casa!

De fet una de les necessitats més urgents del jut­jat són unes millors instal·lacions que permetin l’accés a tothom.
Si... ve gent amb mobilitat reduïda a demanar certificats o a casar-se i clar... l’accés el tenen difícil. Nosaltres sempre hem intentat facilitar les coses i baixem amb els llibres d’actes i fem el que calgui però és una mancança important. En general, els jutjats de pau als municipis acostumen a tenir mancances d’aquest tipus.

Quines qualitats ha de tenir un jutge de pau?
Saber escoltar és molt important i també ser un bon mediador. Altres vegades, només cal donar suport. Recordo especialment un cop quan una dona que tenia un judici i em va demanar acompanyar-la. Jo no podia fer res però ella necessitava que estigués al seu costat i jo hi vaig anar. Són qualitats importants per desenvolupar bé la tasca de jutge de pau. Al jutjat ha vingut i ve molta gent preocupada, i és normal, sobre aspectes judicials i els hem d’escoltar i ajudar en allò que estigui a les nostres mans.

Què ha après d’aquest anys?
Sobretot a escoltar i estar al costat de la gent però, inevitablement, molt coneixement de l’administració i del poder judicial.

Hi ha moments complicats també?
Per mi no hi ha hagut... M’he sentit sempre respectat i els problemes que tractem al jutjat són menors.

Una de les funcions que darrerament li hem assignat des de l’Informatiu és la de comunicar-nos quin ha estat el primer inscrit de l’any com a nou perpetuenc!
I ho faig molt gustosament. Trobem que les famílies volen participar en aquesta secció del diari i per a mí és una tasca que realitzo encantat. A vegades ens ha fet patir perque triguen a arribar les inscripcions al registre dels primers nadons de l’any però sempre hi ha un primer! Espero que no deixi de fer-se!

Perfil

Nom: Serafín Cifuentes
Any i lloc de naixement: 1942, Granada
Professió: Empresari i Jutge de Pau

El Serafín Cifuentes va néixer a Granada i als quatre anys va arribar a Santa Perpètua amb la seva família. És el quart de set germans i sempre ha estat un home emprenedor. Va ser propietari de dues empreses ubicades al nostre municipi, una de pinses de roba de fusta i una altra de capses de porexpan. Ara, jubilat, reconeix que li encanta cultivar l’hort de casa seva. Acut al jutjat de pau tres cops per setmana i afirma que, la seva responsabilitat com a Jutge de Pau, li va arribar una mica per causalitat però que l’ha realitzada amb il·lusió i vocació d’ajuda. Després de 24 anys en aquest òrgan judicial, afirma que quan acabi el mandat, d’aquí dos anys, donarà pas a les noves generacions.


Foto: Serafín Cifuentes és el jutge de Pau de Santa Perpètua des de fa 24 anys i posa en aquesta fotografia a la sala de vistes del jutjat de Pau del municipi, a la plaça de Francesc Macià / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

 “Hi ha una sensació de por a la cultura i al seu accés que hem de trencar perquè és segura”
“Hi ha una sensació de por a la cultura i al seu accés que hem de trencar perquè és segura”

Valeria Ros arriba a Santa Perpètua amb el seu espectacle Sin Filtro en un moment complicat per a la [ ... ]

“Una pràctica clínica segura no és incompatible amb tractar les dones com a persones”
“Una pràctica clínica segura no és incompatible amb tractar les dones com a persones”

Conec la Marta Busquets des que vaig ser mare i vaig contactar amb Dona llum, l’associació catalana [ ... ]