hola

Un total de 288 persones han participat durant aquest 2019 en les 68 activitats organitzades per la Regidoria de Desenvolupament Local en el marc del projecte SPMakers. D’aquestes, 198 han estat persones en situació de desocupació mentre que les 90 restants han estat professionals en actiu. A més, durant aquesta anualitat, un total de 46 empreses, tres entitats, cinc administracions públiques i deu centres de formació han pogut també participar en alguna o vàries de les activitats programades en aquest espai de fabricació digital, que forma part del projecte Industria 4.0 de l’Ajuntament de Santa Perpètua i l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes (AMERC).

La fabricació digital s’ha perfilat com una de les tecnologies més revolucionàries de les últimes dècades i promet canviar nombrosos àmbits de la indústria en els propers anys. És per aquesta raó que, una gran quantitat d’empreses treballen diàriament per incorporar aquestes eines als seus processos de producció. Des de l’any 2017, Santa Perpètua disposa de l’Espai de Fabricació Digital SPMakers, situat a la planta baixa del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE). Es tracta d’un equipament dotat amb tecnologies de fabricació digital, impressores 3D, tall làser, tall de vinil i escàner on es realitzen activitats de difusió, promoció, iniciació i suport al voltant de la fabricació digital i amb l’acompanyament d’un tècnic especialista.

La Regidoria de Desenvolupament Local ha destacat que un dels factors claus per a l’èxit d’aquesta iniciativa ha estat la feina realitzada per l’empresa adjudicatària del servei, CIM-UPC.

Aquesta és una de les que més coneixement té actualment en fabricació digital a l’àrea de Barcelona i aporta a l’espai SPMakers la gestió tècnica i els aspectes de contingut i coneixement. A més del disseny tècnic, aporta el tècnic especialista que dona servei a totes les consultes i acompanyament de projectes que puguin sortir.

Les empreses poden participar en activitats de formació sobre alguna tecnologia concreta i/o maquinària, assistir a alguna de les sessions introductòries, adreçar consultes i informació als experts, o bé realitzar un projecte per a la fabricació d’un prototip. Qualsevol dels processos sempre anirà acompanyat de l’assessorament d’un dissenyador industrial. La participació en les diferents activitats no té cap cost per a les empreses, és un projecte que està cofinançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del Programa de Projectes Innovadors i Experimentals i per l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda.

L’Espai SPMakers també s’adreça a persones desocupades que estan cercant feina i que volen adquirir coneixements en noves tecnologies digitals, així com a grups d’alumnat de centres de formació professional o batxillerat tecnològic, què són els futurs professionals que de­senvoluparan aquests processos de fabricació digital.
Avantatges de la fabricació digital

La fabricació digital és el conjunt de processos integrats mitjançant els quals s’elabora un producte a partir del disseny i modelatge de l’objecte en softwares CAD, l’anàlisi del mateix en un programa CAE, la simulació del procés de fabricació en paquets CAM i la manufactura del producte per mitjà d’algun equip. Les eines de fabricació digital, com són les impressores 3D, el tall làser, el vinil i la fresadora CNC, són coneixements que el teixit productiu ha d’anar adquirint, perquè s’acabin integrant de manera natural en els seus processos de treball.

Permetre els processos de treball col·laboratiu és el principal avantatge de la fabricació digital, segons ha explicat la Regidoria de Desenvolupament Local, ja que com que tot es dissenya i es modela a través d’ordinadors, els arxius poden ser enviats a qualsevol punt del món per a la seva fabricació. Un altre avantatge és que disminueixen els residus perque la majoria de les eines permeten que únicament siguin utilitzats els recursos necessaris. Aquesta fabricació es coneix com a manufactura additiva i permet personalitzar dissenys i crear figures abstractes i geometries complexes i ofereix l’oportunitat que es dissenyin i fabriquin productes adequats per a cada client. Amb la fabricació digital, també s’escurcen els temps de producció i els costos són menors.

Per últim, Desenvolupament Local destaca que la rapidesa amb la qual es pot adaptar un disseny i materialitzar-se, així com la complexitat que poden assumir els projectes són característiques que han permès que es popularitzi el prototipat a través de la fabricació digital. També ha afegit que és una de les eines més utilitzades per les empreses (sobretot emprenedors), perquè la resolució del projecte pot produir-se molt més ràpid, optimitzant el procés d’aprenentatge i ajustant-lo segons les necessitats concretes que reclama el mercat.


Foto: Impressora 3D a l'espai SPMakers / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'atur d'agost s'incrementa en 43 persones i trenca amb set mesos consecutius de reducció
06 Set 2024 12:10 - RedaccióL'atur d'agost s'incrementa en 43 persones i trenca amb set mesos consecutius de reducció

Santa Perpètua de Mogoda va tancar el mes d'agost amb un total de 1.156 persones en situació d’atur, [ ... ]

Es redueix l'atur durant el mes de juliol a Santa Perpètua
30 Ago 2024 09:16 - RedaccióEs redueix l'atur durant el mes de juliol a Santa Perpètua

El mes de juliol va tancar amb 1.113 persones desocupades a Santa Perpètua, 9 menys en relació al [ ... ]

La Comunitat Vallès PAE es reuneix a Santa Perpètua
16 Jul 2024 09:22 - RedaccióLa Comunitat Vallès PAE es reuneix a Santa Perpètua

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Perpètua, [ ... ]