hola

Aquesta setmana ha finalitzat la campanya Excuses o separes? que han impulsat els ajuntaments de la comarca, entre ells Santa Perpètua, i el Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Aquesta iniciativa, que es va posar en marxa el mes de novembre per conscienciar sobre la necessitat de separar els residus, ha acabat amb un acte d'agraïment a les persones que hi han participat dels dels diferents municipis fent d'influencers. En el cas de Santa Perpètua, han fet de difusors dels missatges: Josep Maria Margalida, membre del Consell Municipal de Medi Ambient des de la seva creació; Juan Manuel Caro, cantaor i col·laborador de Ràdio Santa Perpètua; Octavi Quero, President de l'Associació de Concessionaris del Mercat Municipal ; Marina Ruiz i Anna Oriol, vinculades a entitats juvenils del municipi; Gemma Gurrea, comerciant i Josep Catarineu, vinculat a les entitats de la Gent Gran i membre de la comissió de Festa Major.

La campanya s'ha realitzat amb la mirada posada a la normativa europea que indica que el 2020 cal assolir el 60% de percentatge de separació de residus. Actualment a la comarca la mitjana és del 39% aproximadament, i a Santa Perpètua del 35,4%. La campanya ha volgut trencar les excuses que posa la gent a l’hora de reciclar i donar arguments per a fer-ho.

La campanya ha girat al voltant de quatre eixos: els qui posen excuses o els qui separen, el malbaratament alimentari, la separació de la fracció orgànica i la separació de l’oli. S’ha posat a disposició de la ciutadania un telèfon on poder enviar dubtes mitjançant WhatsAPP.

Una de les grans novetats de la campanya “Excuses o separes” ha estat la participació de 57 persones que són referents als municipis, a qui s’ha anomenat “influencers locals”. Durant l’acte de cloenda, diferents persones van poder donar el seu testimoni de les diferents accions que han fet i com han fet canviar els hàbits a persones del seu entorn, entre elles la perpetuenca Marina Ruiz.

4.500 contenidors per l’orgànica repartits a la comarca

En el marc de l’”Excuses o separes” s’han realitzat 30 punts informatius a diferents municipis de la comarca. En aquests punts informatius es donava informació sobre reciclatge i separació. Les persones que els han visitat han pogut recollir un cubell airejat per l’orgànica. Se n’han lliurat 4.500 amb un pack de bosses compostables a cada cubell. Cal destacar que un 24% de les persones que han rebut el cubell han manifestat que no separaven l’orgànica i que ara ho farien amb el nou cubell.

Al costat del Punt informatiu s’hi ha ubicat en 19 ocasions l’exposició “Un planeta plastificat”, que ha rebut 700 visites. Aquesta mostra explica tots els usos del plàstic i el seu recorregut des de la fabricació fins al reciclatge. Aquesta mostra s’adaptarà com a recurs disponible pels ajuntaments. En la mostra també es podia veure, amb unes ulleres 3D, un vídeo en 360 graus que et porta a descobrir el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental.

També s’ha realitzat un Festival d’Art Urbà, que consistia en la realització de grafits sobre la temàtica de la matèria orgànica. Hi han participat 10 municipis que han incorporat al seu paisatge urbà l’obra realitzada. Amb aquesta actuació s’ha pogut arribar a un públic jove que normalment no s’interessa per aquesta qüestió. El mural de Santa Perpètua va ser dissenyat per l'artista local Hugo Manzano i es pot veure a la paret del parc dels Països Catalans.

60 nous contenidors d’oli

Pel que fa al reciclatge de l’oli, s’han instal·lat 60 nous contenidors d’oli, quatre d'ells en el nostre municipi.

Les darreres setmanes de la campanya, s’han realitzat inspeccions de bosses de fracció resta a 6 municipis de la comarca. Les dades en indiquen que el 75% dels residus que es llencen al Rebuig (Resta) es podrien reciclar.


Foto: Els influencers vallesans acompanyats pel president i vicepresident del Consorci / Consorci Residus

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Dues persones ateses per inhalació de fum en un incendi al carrer Tres de la Florida
25 Oct 2021 11:25 - RedaccióDues persones ateses per inhalació de fum en un incendi al carrer Tres de la Florida

  Un incendi en un habitatge al carrer Tres del barri de La Florida va provocar desperfectes i dues [ ... ]

La Regidoria d'Educació ha endegat el Programa d'Acompanyament Escolar
25 Oct 2021 11:25 - NataliaLa Regidoria d'Educació ha endegat el Programa d'Acompanyament Escolar

La Regidoria d'Educació ja ha posat en marxa el Programa d'Acompanyament Escolar (PAE), un servei que [ ... ]

L’Ajuntament projecta una pèrgola fotovoltaica solar per crear una comunitat energètica
25 Oct 2021 11:06 - NataliaL’Ajuntament projecta una pèrgola fotovoltaica solar per crear una comunitat energètica

Santa Perpètua de Mogoda disposarà d'una nova instal·lació que combinarà la generació d'energia [ ... ]