La regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez, ha donat resposta avui a les consultes fetes per la ciutadania en el marc del programa de Ràdio Santa Perpètua Línia Directa especial residus. Tres persones han exposat qüestions diverses sobre la taxa de residus comarcal i la gestió dels residus a la localitat.
Sobre la taxa comarcal s'ha preguntat perquè s'ha escollit una taxa única sense tenir en compte la quantitat de persones empadronades a cada domicili. La regidora de Medi Ambient ha explicat que a Santa Perpètua la taxa municipal segueix el criteri d'una única per a tothom amb possibles bonificacions per ús de la deixalleria municipal i mòbil i per fer compostatge. Jésica Jiménez ha confirmat que altres persones també han expressat el seu desacord amb aquest pagament igualitari i no ha descartat que en futurs anys es pogués canviar tenint en compte els habitants per domicili i els metres quadrats de la propietat.
Jiménez ha explicat que la taxa municipal de residus a Santa Perpètua cobria el 40% del cost real i la resta anava a càrrec de les arques municipals. La nova normativa exigeix que la taxa cobreixi el total. "L'Ajuntament ha intentat amb aquesta nova taxa comarcal aconseguir un millor preu per tal que l'increment a aplicar a la ciutadania sigui menor", segons ha detallat la regidora de Medi Ambient.
La normativa europea de residus ha fixat com a objectius per a tots els països que la recollida selectiva de residus sigui l'any vinent del 55% i al 2030 del 60%. A Santa Perpètua actualment no s'arriba ni al 40%. La regidora de Medi Ambient afirma que "tenint el millor sistema amb contenidors de tota mena disponibles tots els dies de l'any, no es fa bé i es continua abocant massa a la resta". Jésica Jiménez ha subratllat que a la resta o rebuig van molt poques coses com la pols d'escombrar, bolquers o alguna cosa que es trenca i ha explicat que el seu tractament a la planta de reciclatge costa el doble que altres fraccions i a més només permet reciclar un tan per cent molt petit.
Europa multarà als municipis que incompleixin la normativa de la taxa de residus que no pot ser deficitària, segons ha remarcat la regidora, que ha explicat que, "per millorar la gestió s'ha optat per canviar el sistema de contenidors que en el cas d'envasos, orgànica i rebuig estaran tancats i caldrà una targeta per obrir-los". Jiménez ha avançat que els contenidors d'orgànica i envasos es podran obrir diàriament, però el del rebuig només un dies concrets.
Dues de les tres intervencions en el Línia Directa especial residus han estat per alertar d'actituds incíviques de persones que deixen les escombraries al terra, que deixen objectes que han d'anar a la Deixalleria i han denunciat que en alguns casos hi ha qui aboca residus industrials o runes. La regidora ha afirmat que és per aquesta qüestió que s'han eliminat els contenidors que hi havia al passatge de la Rectoria a tocar de l'avinguda de Santiga i al carrer d'Àngel Guimerà també al costat de l'avinguda de Santiga. Jésica Jiménez ha avançat que amb el nou sistema de gestió de residus s'incorporarà la figura d'inspecció per detectar i multar aquestes actituds sancionables.
Un cop implementat el nou sistema de gestió es podrà saber quin ús fa cada casa dels contenidors amb la idea d'aplicar una taxa més justa a aquelles llars que facin la correcta separació de residus a Santa Perpètua. L'Ajuntament espera que enguany ja comencin a instal·lar-se els nous contenidors.
Foto: Jésica Jiménez / L'Informatiu