hola

La situació provocada pel vessament d'oli vegetal de l'empresa Lípidos Santiga està controlada i es continua amb la tasca d'eliminació d'aquest producte que afectarà la flora i la fauna de la zona

L'Ajuntament de Santa Perpètua destaca que el primer objectiu que era evitar que l'oli arribés al Besòs s'ha aconseguit. El Consistori va activar dissabte 13de maig el Pla d’emergències municipal amb motiu de la fuita aquell mateix matí d’oli vegetal d’un dipòsit de l’empresa Lípidos Santiga. Una sitja que pot emmagatzemar fins a 1.000 metres cúbics va col·lapsar i va provocar aquest sinistre mediambiental. Es tracta d'oli vegetal refinat per al consum humà i no és un producte tòxic. Efectius de Policia Local, Voluntaris de Protecció Civil, Brigades Municipals, personal de Canvi Climàtic i Transició Energètica i Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Perpètua, l'alcaldessa Isabel Garcia i el tinent d'alcaldia Sergi Hernández així com Bombers, Mossos, Agents Rurals i operaris de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es van desplaçar a la zona per treballar en la neteja de l’abocament, que va arribar a la Riera Seca, que es va tenyir de color groc. Els agents també estan investigant altres possibles afectacions

Un dels perills era que aquest oli arribés al riu Besòs i aquest extrem es va poder contenir en terme municipal de La Llagosta amb la construcció d'un dic principal de contenció. Un total de dotze camions cisternes amb bombes van fer l'extracció de l'oli en el tram controlat entre dissabte i diumenge al matí. La pluja intensa d'ahir a la tarda va fer reactivar d'urgència el dispositiu per evitar que l'aigua s'emportés riera avall l'oli que encara hi havia. La situació està controlada en el terme municipal de La Llagosta gràcies a un segon dic de contenció que es va construir, segons expliquen fonts municipals.

El Consistori recorda que Lípidos Santiga té un dic de contenció amb capacitat per dos dipòsits de 1.000 metres cúbics ja que totes les empreses tenen plans d'emergència per minimitzar possibles accidents. No obstant això, sembla que el col·lapse sofert per aquesta estructura que va colpejar altres dipòsits que estaven buits va provocar una onada que va rebentar el dic de l'empresa.

El tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic i Transició energètica i responsable de control i parametrització de contaminació ambiental, Sergi Hernández, ha explicat que les autoritats investigaran les causes d'aquest succés que té un greu impacte mediambiental. "Ara mateix la prioritat és controlar i minimitzar en la mesura del possible l'impacte mediambiental", segons ha insistit Sergi Hernández.

El regidor de Medi Ambient, Joan Martínez, ha explicat que "s'han pres mostres per comprovar la toxicitat d'aquest vessament que afectarà a la flora de la zona i també a la fauna".

El tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic i Transició energètica i responsable de control i parametrització de contaminació ambiental, Sergi Hernández, ha explicat que l'època de sequera mantenia la riera Seca sense aigua i que "tots els esforços inicials eren intentar evitar que el vessament arribés al riu Besòs on l'impacte mediambiental hauria estat molt més greu".

Hernández ha informat que la pluja intensa d'ahir diumenge a la tarda va tornar a activar de manera urgent el dispositiu per drenar l'aigua que havia arrossegat la riera. Dos petits dics de contenció també van col·lapsar i tot va quedar en el pantalà del dic gran de contenció que es va construir al terme municipal de La Llagosta. Hernández ha explicat que els camions cisternes i les bombes treballen en aquest punt des d'ahir i la situació està controlada. Aquesta tarda es començarà amb camions i bombes més petites a extreure oli de bassals més petits que han quedat en el recorregut del vessament, segons ha avançat l'edil. La substància és oli vegetal i no és nociva per a la salut de les persones. Malgrat que l’abocament ha tingut un impacte visual molt elevat, la característica de la substancia facilita les tasques de neteja perquè la pel·lícula oliosa es queda a la superfície de la llera del riu i el risc que es filtri a l’aqüífer és molt baix perquè la pròpia terra fa de filtre, segons ha explicat Sergi Hernández. Els serveis tècnics municipals estan redactant un informe sobre l’impacte mediambiental que pot tenir aquest abocament.


Foto:La riera, en un dels trams afectats pel vessament / L'Informatiu 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El parc de Pere Bufí acollirà la revetlla del Casal Popular Pit Roig
21 Jun 2024 09:12 - RedaccióEl parc de Pere Bufí acollirà la revetlla del Casal Popular Pit Roig

El Casal Popular Pit Roig organitza la revetlla Sant Joan popular aquest diumenge 23 de juny al parc [ ... ]

La Xarxa de Centres Cívics fa una sortida el 27 de juny a Gallecs
21 Jun 2024 09:11 - RedaccióLa Xarxa de Centres Cívics fa una sortida el 27 de juny a Gallecs

La Xarxa de Centres Cívics programa el 27 de juny una sortida-taller a Gallecs amb la col·laboració [ ... ]

La Corporació dona el seu suport als malalts d’ELA en el Dia Mundial
21 Jun 2024 09:06 - RedaccióLa Corporació dona el seu suport als malalts d’ELA en el Dia Mundial

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda s’adhereix avui divendres 21 de juny a la campanya Fes [ ... ]