hola

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) fa més de 30 anys que ofereix als perpetuencs un servei d’assessorament i orientació en la defensa dels seus drets com a consumidors.

Darrerament el servei ha presentat a alguns dels seus usuaris a través de petites entrevistes on explicaven algunes de les seves experiències amb l’OMIC. Gestió de queixes, solució de problemes en rebuts de la llum o reclamacions amb comerços són alguns dels casos d’èxit exposats (aquestes entrevistes es poden veure al canal Youtube de l’Ajuntament de Santa Perpètua i a les seves xarxes socials).

I és que aquest és l’esperit de l’oficina tot i que un dels grans esculls amb els què es troba l’OMIC és la poca cultura de la reclamació que existeix. Això deriva en què la majoria de problemes, alguns comuns per a un gran nombre de ciutadans i ciutadanes, no es denuncien i, per tant, queden sense poder solucionar-se. Així ho explica la tècnica del Servei, la Sònia Rodríguez: “és important que, en cas de dubte, els usuaris i usuàries s’adrecin a la oficina de l’OMIC, fins i tot abans de contractar un servei, per exemple un viatge o qualsevol altra compra de major importància”.

L’any 2022, l’OMIC va atendre 776 consultes amb 367 expedients de reclamació. La facturació amb les empreses de subministraments bàsics és un tema molt recurrent, però també els sectors de telecomunicacions, entitats financeres, asseguradores, companyies aèries i compres per Internet. “Normalment la problemàtica principal és la impossibilitat d’aconseguir una resposta per part de l’empresa i/o establiment al qual s’adreça el consumidor/a. En moltes situacions, els serveis d’atenció al client de les empreses no donen solucions i fan perdre la paciència pel temps d’espera perquè, després de trucar en moltes ocasions, no s’aconsegueix un enteniment, o perquè són serveis automatitzats que compliquen la comunicació”. Així s’expressa Sònia Rodríguez que anima a les persones a visitar-la a l’OAC, seu de l’OMIC, a la plaça de la Vila, davant de qualsevol situació que els preocupi sobre el consum.

El regidor de Consum, Antonio Egea, es mostra rotund en la importància de l’OMIC per al municipi de Santa Perpètua: “En una societat cada cop més digitalitzada encara hi ha un gran gruix de població que no té coneixements per plantejar les queixes i les reclamacions de forma telemàtica. Cada vegada més, les empreses estan limitant les atencions presencials i això complica molt la comunicació i la informació que es facilita a la persona consumidora, que veu com perd seguretat i deixa de tenir el control de la situació”. En aquest sentit, l’OMIC esdevé encara més un servei necessari per trencar amb la bretxa digital.

Segons les dades de l’enquesta que es realitza un cop finalitzat l’expedient de reclamació, la nota que donen els usuaris i usuàries del servei és d’un 8,5-9 de mitjana. L’usuari/ària de l’OMIC són majoritàriament dones, entre 40-60 anys que assisteixen de forma presencial a l’oficina de l’OMIC. Malgrat això també hi ha un sector d’usuaris més joves, entre 20-30 anys, que normalment plantegen problemàtiques relacionades amb compres o adquisicions per Internet.


Foto: L'OMIC es troba situada a l'OAC a la plaça de la Vila / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

S'ultima el trasllat del Jutjat de Pau a la Granja Soldevila
22 Set 2023 09:55 - RedaccióS'ultima el trasllat del Jutjat de Pau a la Granja Soldevila

El jutjat de Pau de Santa Perpètua ultima el trasllat a les noves dependències de la Granja Soldevila. [ ... ]

Avui se celebra el Dia sense cotxes i és el darrer dia de la gratuïtat del bus urbà
22 Set 2023 11:39 - RedaccióAvui se celebra el Dia sense cotxes i és el darrer dia de la gratuïtat del bus urbà

Avui és el darrer dia de la Setmana Europea de la Mobilitat a la qual s'ha sumat un any més l'Ajuntament [ ... ]

L'Ajuntament se suma a la commemoració del Dia per la Visibilitat Bisexual
22 Set 2023 11:32 - RedaccióL'Ajuntament se suma a la commemoració del Dia per la Visibilitat Bisexual

L’Ajuntament de Santa Perpètua se suma a la commemoració del Dia per la Visibilitat Bisexual que [ ... ]