hola

El número total d’atencions de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Santa Perpètua durant el 2020 ha disminuït un 35% respecte l’any anterior. El servei va atendre 493 consultes i 207 reclamacions amb una xifra total de 700 quan el 2019 es va superar el miler amb 803 consultes i 271 reclamacions.

L’OMIC assenyala que el 2020 ha estat “un any atípic”, marcat per la pandèmia de la Covid-19. El confinament domiciliari de gairebé quatre mesos i la resta de mesures que encara s’estan prenent per aturar els contagis com restriccions d’obertura de locals comercials, de restauració o limitacions de mobilitat entre municipis han comportat una reducció dràstica del consum de serveis i un fort increment del comerç per internet. L’OMIC ha destacat que això ha provocat un augment dels casos relacionats amb el comerç electrònic i amb serveis no prestats , sobretot en el sector de serveis turístics.

Aquesta situació, assenyala l’OMIC, també ha posat de manifest “la bretxa digital i el poc ús dels mitjans telemàtics per part de molta gent quan s’ha de relacionar amb empreses i l’administració pública”. L’OMIC va atendre 305 persones presencialment, 130 per telèfon i 265 telemàticament. L’OMIC de Santa Perpètua ofereix la possibilitat de realitzar vídeo-consultes des del mes de març de 2019. Tot i el seu increment, no és una de les vies més utilitzades ja que la ciutadania del nostre municipi segueix preferint les atencions presencials, que des d’abans de l’inici de la pandèmia ja es realitzaven amb cita prèvia per oferir un millor servei a l’usuari.

Respecte als sectors més reclamats i consultats, la telefonia segueix com a líder amb 142 casos i s’ha incrementat les d’agències de viatges amb 74 casos i els serveis turístics amb 55. Pel que fa als subministraments bàsics es van registrar 95 atencions distribuïdes entre aigua (15), gas(21) i electricitat (59). Les consultes a l’OMIC de manera presencial van quedar aturades des de meitat del mes de març fins finals de maig 2020 a causa de la pandèmia. Durant aquest temps, es podien realitzar via e-mail, vídeoconsultes i via telefònica. A finals de maig es va reprendre les atencions presencials, amb cita prèvia, primer al Centre Cívic Can Folguera, habilitat per fer les atencions presencials, després del confinament domiciliari i després a la Granja Soldevila on està normalment.

Durant el 2020, s’ha continuat prestant el servei del SOJ (Servei d’Orientació Jurídica), implantat al 2017 a través d’un conveni de col·laboració amb el Col·legi d’Advocacia de Sabadell i que orienta de manera gratuïta sobre qualsevol matèria jurídica, civil i administrativa, excepte laboral i de violència de gènere. L’excepcionalitat de la situació provocada per la pandèmia va comportar que les atencions es realitzessin via telefònica. El Servei de Consum ha valorat també l’import retornat a les persones consumidores a través de la seva mediació, com l’anul·lació de deutes o abonaments, que a data d’avui supera els 25.600 euros. El Departament indica que aquesta dada és variable ja que depèn dels imports reclamats.

L’OMIC ha fet pública la seva memòria coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Consumidores que es commemora el 15 de març. La memòria destaca que durant el 2020 va organitzar la 9a Setmana del Consum i el XI Cicle de xerrades sobre seguretat i consum. El servei també va participar activament a L’Informatiu amb sis fitxes sobre recomanacions de consum i al programa Fem Matí de Ràdio Santa Perpètua. Respecte a la tasca educadora, l’OMIC va oferir sis activitats, cinc amb el suport de la Diputació de Barcelona, per a les escoles de Santa Perpètua dins de la Programació Estable, encara que algunes finalment no es van poder realitzar a causa de la pandèmia.


Foto: La seu de l'OMIC està situada a la Granja Soldevila / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santa Perpètua celebra el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional
03 Des 2021 13:24 - NataliaSanta Perpètua celebra el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda se suma a la celebració del Dia Internacional de les Persones [ ... ]

L'Ajuntament obre la convocatòria per a l’atorgament de tres parades del Mercat Municipal
03 Des 2021 13:11 - NataliaL'Ajuntament obre la convocatòria per a l’atorgament de tres parades del Mercat Municipal

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha obert el procés per a l'atorgament de tres parades del [ ... ]

La Fira Nadal dona el tret de sortida el 12 de desembre a la programació de les festes
03 Des 2021 11:21 - NataliaLa Fira Nadal dona el tret de sortida el 12 de desembre a la programació de les festes

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i les entitats i comerços han dissenyat la programació Nadal [ ... ]