hola

Dotze mesos després: 1.616 positius confirmats, (1.479 per PCR, 52 serològics, 28 epidemiològics, 54 ELISA i 3 probables), 17.484 PCR i 9.857 test d’antígens fets, 1.619 vacunacions de primera dosi i 49 defuncions. Aquestes són les darreres dades sanitàries que ha generat la pandèmia de la Covid19 a Santa Perpètua, publicades per la Generalitat. Quan la Generalitat va declarar l’emergència sanitària i les escoles van tancar el 13 de març de 2020 poques persones s’imaginaven que un any més tard les nostres vides i la manera en què ens relacionem canviarien tan significativament. L’endemà, el Govern de l’Estat decretava l’Estat d’Alarma que va perdurar fins al 21 de juny de 2021. Restaven mesos molt durs per a tothom, especialment per a la població vulnerable, setmanes de confinament domiciliari, aïllament social, por, tristesa, incertesa, en les quals vam descobrir nous herois i heroïnes als que sortíem a aplaudir a balcons i finestres. La cita: de dilluns a diumenge a les 20 hores. Els primers dies era fosc, després, continuàvem, i encara era de dia. La solidaritat ciutadana també es va manifestar des del primer minut i la creació de la Xarxa de suport mutu, el grup de mascaretes solidàries i el suport veïnal van ser signe de la unió ciutadana durant aquestes primeres setmanes de crisi.

El silenci va envair carrers, parcs, places, oficines, supermercats... Fins que el 27 d’abril vam tornar a escoltar riures i l’alegria que emanaven els infants que finalment podien sortir amb restriccions i una hora al dia; després van venir dies de franges horàries i de fases de desescalada. Tothom estava pendent de com avançaven progressivament fins a arribar a l’anomenada aleshores represa o ‘nova normalitat’ el 21 de juny de 2020, després de gairebé 100 dies d’Estat d’Alarma.

Els mitjans de comunicació, declarats servei essencial

Les restriccions es van moderar i es va poder viure un estiu amb certa ‘normalitat’ però sempre respectant totes les mesures sanitàries obligatòries i recomanades. Mascareta, distància, mans i ventilació són quatre paraules que quedaran fixades per sempre. I va venir la Festa Major, una festa segura i adaptada, amb una trentena d’activitats que va donar pas a l’inici del nou curs escolar. I és que si es prenen totes les mesures necessàries, cultura i escoles són segures, segons s’ha anat demostrant des d’aleshores. A finals d’octubre, les dades epidemiològiques tornaven a ser preocupants. Era l’inici de la segona onada. El dia 20 el Procicat aprovava el tancament de bars i restaurants i la suspensió d’activitats de gent gran i adults i familiars i el Govern de l’Estat decretava novament l’Estat d’Alarma, prorrogable durant sis mesos el dia 25 d’octubre, data en que entra en vigor el confinament nocturn i el toc de queda entre les 22 i les 6 hores, encara vigent a dia d’avui. El 29 d’octubre es decreten noves mesures per aturar la pandèmia com el confinament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana. A final de novembre, les restriccions es relaxen amb noves condicions de reobertura d’hostaleria, cultura i esports i es fan concessions per tal que es puguin celebrar, encara de manera especial i adaptada, les festes de Nadal. L’any 2020 es tancava amb la millor notícia possible en pandèmia: les primeres vacunacions.

Malgrat la tradició, Ses Majestats no van celebrar la Cavalcada pels carrers de Santa Perpètua a causa de les restriccions, però els infants van poder gaudir d’una Central de Reis adaptada i molt especial i van poder saludar Melcior, Gaspar i Baltasar el 5 de gener a la plaça de l’Era. Es tancaven les festes amb noves restriccions dictades per al 7 de gener com el confinament municipal de dilluns a divendres, el tancament comercial els dissabtes i horaris restrictius a la restauració. La tercera onada havia arribat. Amb revisions quinzenals i setmanals, la Generalitat en aquest primer trimestre de l’any ha anat ajustant les restriccions en funció de la situació de la pandèmia. Ara, un any després de l’inici de la pandèmia, amb la Setmana Santa a la vista i amb unes dades epidemiològiques més favorables, es planteja rebaixar les mesures. La Covid-19 ha comportat l’anul·lació de cites importants en el calendari d’activitats perpetuenc com la Llotja de Vehicles Clàssics, la Milla per la Diversitat, la Festa de l’Arbre i l’Homenatge als Poetes, Sant Jordi, la Flama del Canigó, el festival Moguda Escènica, la Fira Medieval, l’Homenatge a la Gent Gran o la Festa Major d’Hivern d’enguany, però alhora ha generat noves formes de celebrar-les ja sigui adaptades i amb distància com la Mostra de Teatre Amateur de Tàndem o de manera telemàtica com l’ElectroCat, el 25N i el 8M.

En aquests dotze mesos, hem incorporat al nostre vocabulari i a les nostres converses, en molts casos telemàtiques, paraules com grup bombolla, teletreball, streaming, confinament, desescalada, PCR, test d’antígens, risc de rebrot, gel hidroalcohòlic, cita prèvia... i hem conegut altres tres noms propis que han generat esperança davant d’aquesta situació: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Estem vivint una emergència sanitària sense precedents en l’època moderna.

La pandèmia ha deixat més de 2,5 milions de persones mortes i 113 milions de casos al món i malgrat que ara es disposa d’una vacuna i la situació podria millorar a poc a poc, no es pot baixar la guàrdia. Han estat dotze mesos que ningú oblidarà. Tampoc des dels mitjans de comunicació que vam ser declarats servei essencial i hem estat oferint informació a la ciutadania durant tot aquest any. Imatges, notícies, talls de veu... que queden a l’hemeroteca i que ja formen part de la història de Santa Perpètua. Des de la redacció de l’Informatiu aprofitem aquestes línies per abraçar molt fort les famílies que han viscut la malaltia i han perdut algun ésser estimat i aquelles que la pandèmia ha colpejat especialment. També a infants i joves, gent gran i altres herois i heroïnes sense els quals avui no hi seríem aquí: personal sanitari, dels serveis de neteja, de supermercats i serveis essencials, cossos de seguretat, del transport públic, docents, serveis socials, dels serveis d’assistència i atenció a les persones, voluntariat... Gràcies! #CuidemnosSPM.


Foto: Cada dia a les 20h la ciutadania va sortir als balcons per agraïr la tasca del personal sanitari / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]

Joves del municipi organitzen aquest dissabte la primera fira urbana Block
19 Abr 2024 09:48 - RedaccióJoves del municipi organitzen aquest dissabte la primera fira urbana Block

Aquest dissabte 20 d’abril veu la llum la primera de les propostes sorgides de l’assemblea Fènix. [ ... ]

Més de 250 alumnes del municipi participen a la I Jornada esportiva escolar
19 Abr 2024 09:30 - RedaccióMés de 250 alumnes del municipi participen a la I Jornada esportiva escolar

Més de 250 infants de cinquè de Primària de les escoles de Santa Perpètua van prendre part aquest [ ... ]