hola

Les obres de la nau alta del Vapor estan avançant a bon ritme, tot i les dificultats, i es preveu la seva finalització al mes maig. Paral·lelament en aquesta fase final dels treballs de rehabilitació, altres processos relacionats amb el futur Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), que tindrà la seu principal en aquest equipament, han començat a concretar-se. Es tracta de l’adjudicació del Projecte museogràfic del que serà el museu de la ciutat, de la convocatòria de la plaça de direcció del Museu i de la redacció de les bases per licitar la redacció del projecte de reurbanització de l’entorn del Vapor.

Les obres de rehabilitació de la nau alta del Vapor continuen a bon ritme malgrat les dificultats del darrer any. Els treballs, adjudicats a l’empresa Cots i Claret, van estar paralitzats durant set setmanes per la situació de pandèmia provocada per la Covid-19 i l’Estat d’Alarma decretat pel govern de l’Estat. Els treballs també han sofert un retard per la complexitat de la rehabilitació i la descoberta de determinades patologies que s’havien de tractar. “La nova previsió és que les obres de la nau alta del Vapor finalitzin el proper mes de maig i completin el complex amb la nau baixa ja rehabilitada, que acull la màquina del Vapor”, ha explicat l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia. Fins ara s’ha realitzat el reforç de l’estructura de les plantes baixes i primera, la rehabilitació complerta de la coberta i la restauració de les façanes i la instal·lació de nous tancaments. Actualment, s’està treballant en els acabats interiors i la implantació de les intal·lacions d’enllumenat, climatització, veu i dades i la xarxa d’aigua.

Per la seva part, el regidor de Cultura, Marçal Solà ha volgut destacar la importància d’aquest projecte per al municipi que “ha permès rehabilitar i recuperar aquest espai històric de Santa Perpètua des del punt de vista patrimonial i històric i posarlo en valor i donar-li un ús cultural amb la instal·lació del nou Museu de la ciutat, dedicat a la indústria i el treball”. En aquesta fase final de les obres, s’han iniciat els treballs per a l’adjudicació de la redacció del projecte de reurbanització de l’entorn del Vapor.

El tinent d’Alcaldia de l’Àrea del Territori i Desenvolupament Local, Jordi Navarro, ha recordat que l’entorn “estarà compost per la plaça 8 de Març, en homenatge a les dones treballadores, especialment a les del Vapor, i un espai lligat al funcionament del mateix museu”. La previsió és que l’Ajuntament pugui aprovar el projecte al juliol, conjuntament amb la licitació de l’obra. En una fase més avançada, es troba el projecte museològic que establirà el contingut del museu i altres elements imprescindibles per donar forma al museu. Així, s’ha adjudicat la redacció del projecte a Stoa S.L., que presentarà la seva proposta al proper mes de maig. L’empresa està redactant el Projecte museogràfic bàsic i executiu del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) amb la inclusió dels acabats superficials de la planta primera de la Nau Alta, de la museïtzació de resta del recinte del Vapor com els jardins i la nau de la Caldera i els espais museïtzats de la Granja Soldevila i la Capella de la Mare de Déu de l’Heura a Santiga i els seus jardins. D’altra banda, l’Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat les bases que estableixen el procés per a la selecció del Director/a del Museu. El document estableix que les persones candidates han d’estar en possessió de titulació universitària de grau o llicenciatura i d’un màster o postgrau específic de l’àmbit de la museologia i es poden consultar al web municipal staperpetua.cat. Si es compleixen les previsions, la nova direcció del Museu podria començar a exercir el seu càrrec al proper mes d’abril.

Subvenció del FEDER de la Unió Europea

La rehabilitació del Vapor forma part del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020. En el seu conjunt suposarà una inversió total de 3.233.971,12 euros, dels quals el FEDER aporta 1.361.560,64 euros, la Diputació 600.000, mentre que la resta es sufraga amb recursos municipals. A més del Vapor, del nou Museu del Treball i la Indústria Viva també en formaran part els espais històrics de la Granja Soldevila, rehabilitats fa pocs mesos per a la seva recuperació per a aquests usos. Són el Celler, l’antesala de la Formatgeria, la Formatgeria i l’Auditori de la Granja Soldevila, que se sumaran, juntament amb l’església de Santiga, al projecte d’aquest futur museu de la ciutat que tindrà com a eix central El Vapor. Els Fons FEDER de la Unió Europea volen promoure la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural i enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la Unió Europea.


Foto: Vapor / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Salut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”
22 Mar 2024 14:41 - RedaccióSalut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Santa Perpètua s’inaugurarà aquest estiu, [ ... ]

L'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions
22 Mar 2024 14:26 - RedaccióL'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va atendre l’any 2023 un total de [ ... ]

S’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta
22 Mar 2024 14:22 - RedaccióS’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta

L'Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda ha iniciat els treballs d’instal·lació d’una planta fotovoltaica [ ... ]