hola

Missatges colpidors de dues persones que han fet processos migratoris molt durs i que ha tingut una molt dura arribada a Catalunya. Això es va poder escoltar divendres 18 de desembre en l'acte organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua amb motiu del Dia Internacional de la persona migrada. Va ser una conversa telemàtica amb el kurd Rami Tattan i el ghanès Ousman Umar a través del canal de Youtube de l'Ajuntament de Santa Perpètua.

Rami Tattan va explicar la seva fugida des de la seva Síria natal quan les bombes i la guerra el situaven en la disjuntiva de morir o haver de matar i com en el seu viatge van passar de tot, molta por al mig del mar, sense combustible i com en arribar a Grècia, els campaments de refugiats eren el no res.

Per la seva part, Ousman Umar va explicar el seu periple que va començar amb 12 anys. Des de Ghana va anar a peu fins a Líbia on es va estar quatre anys treballant i mal vivint com un esclau. Quan va continuar el seu viatge per dues vegades ca acabar en les mans de màfies que els donaven unes fustes per construir-se les barques per arribar a Europa, barques que s'enfonsaven i deixaven morts al mar Mediterrani.

L'arribada a Catalunya tampoc és fàcil, més aviat, molt difícil. Umar va explicar que va estar en un CIE com si fos un delinqüent, empresonat, tot i que era menor d'edat i després va estar vivint al carrer fins que la Montse, la seva mare catalana, el va convidar a casa seva. Ell va confessar que aquella nit no va dormir, només plorava pensant què havia fet ell per haver passat aquell infern.

L'arribada de Tattan, va ser diferent però molt difícil, com a refugiats van anar a una antiga escola de Sabadell on cada família tenia una habitació. Hores d'ara tot continua sent complicat perquè, tot i que la seva mare sí que té els papers en regla com a refugiada, ell no.

Malgrat tot, Tattan i Umar van llençar missatges esperançadors. Umar creu que hi ha molta gent bona i que si fan xarxa tot seria molt millor i Tattan demana a la ciutadania que perdi la por als migran,ts que s'apropin i els coneguin perquè tots som humans.

La regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Neus Garcia, va subratllar que el dret humà de migrar és una expressió valenta de la determinació individual de superar l'adversitat a la recerca d'una vida millor i va destacar que la xerrada buscava sensibilitzar i fer reflexionar sobre la migració.

La conversa sobre el Dia de la persona migrada organitzada per l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va ser seguida en directe per una trentena de persones i algunes van enviar preguntes als dos conferenciants. La gravació d'aquesta xerrada, subvencionada per la Diputació de Barcelona, està disponible al canal de youtube @ComunicacióSPM.


Foto: Tattan i Umar durant la xerrada / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Les bufadores que ha adquirit l'Ajuntament arribaran a La Palma la setmana vinent
15 Oct 2021 13:06 - NataliaLes bufadores que ha adquirit l'Ajuntament arribaran a La Palma la setmana vinent

L'Ajuntament de Santa Perpètua, amb la col·laboració de l'empresa local Due Logística, ja ha enviat [ ... ]

El DOT inicia noves càpsules sobre ofimàtica, identitat digital i xarxes socials
15 Oct 2021 08:24 - NataliaEl DOT inicia noves càpsules sobre ofimàtica, identitat digital i xarxes socials

La Regidoria de Desenvolupament Local posa en marxa aquest mes d'octubre noves càpsules formatives [ ... ]

Tret de sortida de la novena edició del projecte ElectroCatFP
14 Oct 2021 09:36 - NataliaTret de sortida de la novena edició del projecte ElectroCatFP

L'Ajuntament de Santa Perpètua ha començat a preparar la novena edició de l'ElectroCatFP. Representants [ ... ]