hola

Els paràmetres que cal comprovar per determinar si l'urbanisme d'un municipi és segur per als vianants passa per la visibilitat, la senyalització, els equipaments, la vigilància informal, si són comunitaris i si són vitals.

Aquests punts van ser els que va explicar l'arquitecta Sara Ortiz del Col·lectiu Punt 6 en la marxa exploratòria amb perspectiva de gènere que es va desenvolupar el divendres 17 de gener al vespre.

Una vintena de dones va participar en aquesta activitat sota el títol La nit i els carrers són nostres! que van organitzar Arran, la CUP, Endavant i el Col·lectiu Punt 6. El recorregut va començar al Bosc Soldevila i va passar pel camí entre l'INS Estela Ibèrica i les vies del tren, el passatge de Mas Granollacs, el carrer de Puig i Cadafalch, el passatge de Lluís Millet, el passatge de la Rectoria, la Rambla i el Pont Vell.

Les marxes exploratòries serveixen per detectar tots aquells aspectes urbans que afecten a la nostra percepció de seguretat o d’inseguretat. El resultat, a més de donar veu a les veïnes com a expertes sobre el seu municipi, pot ser un informe detallat per poder traspassar als organismes públics pertinents.

L'arquitecta Sara Ortiz del Col·lectiu Punt 6 va explicar que la majoria d'urbanisme està dissenyat pensant en aspectes de mobilitat de vehicles i no de persones. Fanals que il·luminen la calçada i no la vorera, parades de bus sense il·luminació, sense bancs i sense panells informatius per saber quan falta per a l'arribada del transport públic, planells dels barris per situar i decidir rutes, el fet que hi hagi vida comercial i vida veïnal són alguns dels aspectes que donen seguretat o creen inseguretat.

Durant el recorregut es van observar diversos punts del municipi i es van proposar algunes qüestions que podrien millorar la sensació de seguretat. Sara Ortiz va explicar que en una societat com l'actual les dones tenen molt a dir en urbanisme ja que com a cuidadores d'infants, joves i gent gran es té un coneixement complexe del territori i si se les escolta es guanyaria en espais per a la societat.

Per a Sara Ortiz, del Col·lectiu Punt 6, les dones són "expertes dels seus pobles i ciutats a nivell urbà" perquè té una informació que li dona el treball a casa, a fora i en activitats de voluntariat i activisme.

Una vintena de dones va participar divendres en una marxa exploratòria en la qual es va poder comprovar la sensació d'inseguretat que ofereixen certs carrers del municipi per diversos motius. Les participants van reconèixer que per algunes zones no anaven mai soles i de nit i es va veure que la sensació d'inseguretat no depenia de l'edat de les dones.


Foto: Les participants al passatge de Mas Granollacs / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Divisió d'Afers Interns dels Mossos detenen quatre agents, un a Santa Perpètua
15 Oct 2021 15:24 - RedaccióLa Divisió d'Afers Interns dels Mossos detenen quatre agents, un a Santa Perpètua

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Afers Interns han detingut [ ... ]

Les bufadores que ha adquirit l'Ajuntament arribaran a La Palma la setmana vinent
15 Oct 2021 13:06 - NataliaLes bufadores que ha adquirit l'Ajuntament arribaran a La Palma la setmana vinent

L'Ajuntament de Santa Perpètua, amb la col·laboració de l'empresa local Due Logística, ja ha enviat [ ... ]

El DOT inicia noves càpsules sobre ofimàtica, identitat digital i xarxes socials
15 Oct 2021 08:24 - NataliaEl DOT inicia noves càpsules sobre ofimàtica, identitat digital i xarxes socials

La Regidoria de Desenvolupament Local posa en marxa aquest mes d'octubre noves càpsules formatives [ ... ]