hola

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va aprovar aquest dijous dia 20, en la sessió ordinària del mes de desembre, el pressupost municipal del proper exercici que ascendeix a 33,6 milions d'euros.

La proposta va comptar amb el vot favorable de l'equip de govern (ICV-PSC) i del grup d'ERC; l'abstenció de la CUP i la PCCA, i el vot en contra de Ciutadans.

El pressupost s'incrementa un 3,55% en relació al d'aquest any 2018. En números absoluts es tracta d'una xifra d'1,1 milió d'euros més. L'empresa municipal Mogoda Serveis disposarà d'un pressupost de 4.258.834,46 euros, mentre que el Consorci Urbanístic de Can Filuà té un import de 13.000 euros fins a la celebració del Consell General.

El regidor de Serveis Econòmics, Albert Ortiz, ha explicat que l'objectiu és garantir tots els serveis municipals i donar compliment a totes les accions i polítiques del programa de Govern d'aquest mandat, que finalitzarà el mes de maig. L'edil va afirmar que el detall d’aquest pressupost reflecteix "tot allò que hem anat defensant dia rere dia i que podríem resumir en el següent: ingressos i despeses ajustades per tal de desenvolupar unes polítiques progressistes i d’esquerres que vetllen per les persones: foment de l’ocupació, millora dels nostres barris i dels seus equipaments, uns serveis de neteja i de recollida de residus plenament municipalitzats i de qualitat, polítiques d’igualtat, de solidaritat i de cooperació internacional, educació, esports, comerç i benestar de la nostra gent gran, polítiques específiques per als joves i millorant l’atenció a tots i a totes els nostres ciutadans que això ho requereixen mitjançant els nostres serveis socials cada cop mes i mes eficaços. En definitiva, un pressupost progressista i d’esquerres en la línia dels anteriorment aprovats en aquesta legislatura".

Per àrees, Presidència i Desenvolupament Local experimenta un increment del 8,63% respecte 2018 amb una dotació total de 6.914.990.98 euros; també s'incrementa la dotació a l'Àrea de Territori i Sostenibilitat en un 7,29% fins arribar als 5.272.017,94 euros, i Ciutadania i Promoció Local que, amb una dotació de 9.962.816.71 euros, s'incrementa un 6,15% respecte 2018. Per últim, l'Àrea d'Organització i Economia experimenta una reducció del 2,78% amb un dotació total d'11.525.788,14 euros per a l'exercici 2019.

En relació a Mogoda Serveis, va destacar la disminució de l’aportació de l'Ajuntament de 100.000 euros respecte a l’any 2018 fruit de la municipalització plena del servei de recollida de residus i que "esperem que en un futur molt proper encara sigui més elevada la disminució de costos".

Pel que fa a la plantilla de personal, el regidor de Serveis Econòmics i Organització va detallar que estarà composta per un total de 396 places, 161 de les quals estan vacants sense cobrir definitivament, i 29 per extingir.

Grups de l'oposició

El portaveu d'ERC,Pol Altayó. va donar suport al pressupost, però amb un esperit crític i va posar diverses qüestions sobre la taula com la mobilitat i transport públic; residus; joventut, infància i adolescència; comerç, cultura, on va expressar "la necessita d'un Teatre-Auditori per omplir-lo d'activitats"; i educació on cal "revitalitzar el PEC" (Pla Educatiu de Ciutat)

Altayó va afirmar que no s'ha de tenir "por" d'endeutar-se "l’ajuntament s’ha d’endeutar. Amb cautela, però l’administració pública no és una empresa que hagi de tenir beneficis. És una eina per a millorar la societat". Va afegir que "un pressupost reflexa un projecte de transformació de la societat, i en aquest cas, és un pressupost de traspàs". Per últim, va posar en valor l'esforç que havia fet Recursos Humans 

El portaveu de Ciutadans, Joan Albalat, va justificar el vot contrari  de la seva formació ja que considera que "no són els pressupostos que necessita Santa Perpètua" i va demanar més atenció directa a la ciutadania.

Salvador Alemany, de la CUP,  va reclamar pressupostos participatius, i va afirmar que són pressupostos continuistes , "on no veiem una eina transformadora amb polítiques agosarades en l'economia social, recollida porta porta o cedim sol public a les cooperatives d'habitatge",entre d'altres.

El portaveu de la PCCA, Francesc Rodríguez, va manifestar que  no l'havia convençut el regidor en la seva intervenció però no  votaria en contra del pressupost que va qualificar de "traspàs" a causa de les properes eleccions municipals. També va destacar que amb la trentena o quaranta modificacions que es faran durant el proper exercici el pressupost inicial que s'aprova "canviara bastant" del de la liquidació final. També va demanar retornar a destinar l'1% a cooperació internacional.

Inversions de 14 milions d'euros en aquest mandat
L'alcaldessa, Isabel Garcia, va tancar el debat i va afirmar que el pressupost municipal "és una de les decisions més importants i determinants de l’acció política de l’Ajuntament" i va recordar que el pressupost per al 2019 és 3,2 milions superior al del 2015. L'alcaldessa va destacar que el pressupost expressa “bon govern, serietat, estabilitat i suficiència econòmica per poder seguir prestant uns serveis de qualitat a la nostra ciutadania en tots els àmbits de l’actuació municipal” i va afegir que reflexa el compromís dels tres objectius prioritaris del Pla de Mandat: atenció a les persones, polítiques de desenvolupament local i foment de l'ocupació i optimització dels recursos públics municipals. 

En aquest sentit, va detallar l'augment de les partides destinades a l'atenció a les persones que més ho necessiten amb un increment del 38,32 % en el que va de mandat (més de 750.000 euros). La primera edil va afegir que Santa Perpètua s'ha situat com uns dels municipis de referència en polítiques actives d’ocupació a Catalunya, amb uns resultats que estan per sobre de la mitja comarcal i provincial i que s'ha optimitzat els recursos públics municipals reduint en més del 19% la despesa en deute.

“Aquest resultats són un clar exponent d’una política pressupostària d’esquerres, de progrés i de bon govern que ens ha permès complir amb suficiència amb els objectius prioritaris de govern i, al mateix temps, realitzar un Pla plurianual d’inversions que quan finalitzi el mandat haurà superat els 14.000.000 euros dels quals més del 42% són subvencions d’administracions o aportacions externes”, va manifestar l'alcaldessa. Entre les actuacions del Pla d'Inversions 2016-2019, Isabel Garcia va destacar la rehabilitació dels blocs 86-87, les rehabilitacions de l'Escola de Música i del Vapor, la coberta de la pista poliesportiva de l'avinguda de Girona, que s'iniciarà el 7 de gener, les obres de millora en les instal·lacions esportives, el nou centre de Serveis Socials, la propera rehabilitació del Celler i altres espais patrimonials de la Granja Soldevila; la construcció del passeig de l'avinguda de Girona, les obres de la plaça del Mercat, el desenvolupament de programes d'eficiència energètica, la fase 3 de millora de l'accessibilitat, instal·lacions i serveis a la Florida, les actuacions de millora als parcs infantils i el procés participatiu en inversions.

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Els impostos i les taxes municipals s'incrementaran el proper any un 3,1% de mitjana
15 Oct 2021 11:23 - RedaccióEls impostos i les taxes municipals s'incrementaran el proper any un 3,1% de mitjana

La majoria d'ordenances i taxes municipals de Santa Perpètua s'incrementaran l'any vinent un 3,10%, [ ... ]

Política
L'Ajuntament es reuneix amb el nou director general de CASSA
29 Set 2021 14:36 - NataliaL'Ajuntament es reuneix amb el nou director general de CASSA

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, [ ... ]

Política
El Pacte de Ciutat recull les aportacions dels processos participatius d'experts i ciutadania
27 Set 2021 11:49 - NataliaEl Pacte de Ciutat recull les aportacions dels processos participatius d'experts i ciutadania

El Pacte de Ciutat afronta la recta final. Aquest acord de consens polític i social recollirà els [ ... ]

Política