hola

El Ple de l'Ajuntament va aprovar el 11 d'octubre en sessió extraordinària les Ordenances fiscals de 2018 amb els vots favorables d'ICV, PSC, ERC, amb els vots en contra de la PCCA i les abstencions de Ciutadans i la CUP.

El tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Organització i Economia, Albert Ortiz, va expressar durant el Ple que en els últims anys s’ha vingut produint una pèrdua important dels ingressos municipals, motivada per diverses correccions i aplicacions legals, de caràcter general, que afecten negativament al rendiment del impost de l’IBI, Plusvàlues i, al que s’ha d’afegir també, una disminució de l’aportació de l’Estat. També va afegir que aquest fet està dificultant la prestació i manteniment dels serveis públics municipals i per aquesta raó el consistori ha considerat necessari afrontar les modificacions de les ordenances del proper any amb l’objectiu de no perdre el nivell d’ingressos perquè això permetrà "afrontar i finançar les polítiques socials i altres serveis amb garanties".

En general totes les ordenances s’incrementaran en la mateixa proporció que l’índex de preus al consum, el 2%.

L'IBI passarà del tipus impositiu del 0,49 al 0,52%. Segons Ortiz aquesta modificació de tres centèsimes suposarà per al 80% dels habitatges un increment d’entre 0 i 30 euros com a màxim i, per el 20% restant dels habitatges l’efecte de l’aplicació del nou tipus serà molt diversa i variable.

Pel que fa a la taxa de residus, aquesta passarà dels 63 euros actuals als 72,50 euros. Aquest increment, explica l'Ajuntament, pretén apaivagar parcialment els costos de penalització imposats per la Junta de Residus de Catalunya degut a l’augment d’impropis en les fraccions orgànica i resta en la separació de residus al nostre municipi. Per altra banda, el ponent va explicar que a més d’aquests hi ha altres factors que requereixen una anàlisi i reflexió a fons que permeti afrontar de manera global la gestió, recollida i costos dels residus amb l’objectiu de millorar la qualitat en la separació i selecció de residus, fins a situar-nos entre els millors del nostre entorn. El nostre model de recollida ha de millorar d’una manera clara, segons apunta Ortiz que afegeix que cal adequar la taxa als costos reals del servei, una taxa que cobreix escassament el 36% del cost del servei en l’actualitat. El tinent d'alcalde assenyala qie la realitat ens situa com a municipi que té la taxa més baixa de la comarca, mentre que la penalització que aplica la Generalitat pels impropis "puja any rere any". La taxa de residus comercial també es veurà modificada segons els usos.
Pel que fa a la taxa dels guals, aquesta s’incrementarà dels 11 euros per metre lineal als 13,75 euros. Des de l'Àrea d’Organització i Economia es va explicar que la taxa de Santa Perpètua està "totalment desfasada". El mateix es va explicar pel que fa als preus per ocupació de la via pública, que passarà en el cas de l'ocupació de via pública amb taules i cadires per mòdul i trimestre, dels actuals 65,46 euros a 77,25 euros.
Per la seva part, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia va recordar "el compromís del govern amb tots els contribuents en relació a les taxes i als impostos que es basen en la contenció de la pressió fiscal i en el rendiment en la recaptació municipal per garantir la prestació dels serveis que s'ofereix a la ciutadania". L'alcaldessa va destacar que l'actualització de les ordenances és "justa i continguda" tot recordant que "les pujades abusives s'han acabat al nostre municipi".

Pel que fa a les bonificacions en les ordenances, l'alcaldessa de Santa Perpètua va indicar que tenen a veure amb la reducció de les emissions contaminants per millorar la qualitat de l'aire, a la construcció, instal·lació i obres en els casos que s'acrediti l'interès social de l'actuació i als participants al programa Reempresa, que consisteix a canvis de titularitat d'activitats on emprenedors i cedents mantenen llocs de treball i inici d'activitat és solvents.

El portaveu de la Plataforma Cívica Ciutadans a l'Ajuntament, Francesc Rodríguez, va explicar durant la seva intervenció al Ple que ja al 2003 el seu grup expressava en una sessió d'aprovació d'ordenances que la taxa de residus no es fixava tenint en compte criteris mediambientals com el reduir, reciclar i reutilitzar i que, catorze anys després es torna a augmentar la taxa sense debatre un nou model de recollida selectiva que redueixi els costos del servei per que fa a les penalitzacions pel no reciclatge. Francesc Rodríguez va lamentar aquest fet i va demanar debatre un nou model de recollida de residus tot apostant pel porta a porta.

Per la seva part, el portaveu d'ERC Pol Altayó, va demanar a l'Ajuntament donar a conèixer la destinació dels ingressos de les ordenances per tal que la ciutadania conegui la destinació del seus impostos. Pel que fa a la taxa de residus, des d'ERC també es va demanar un debat obert i participatiu sobre el nou model de recollida de residus i, «a partir d'aquí, reformular l'ordenança que regula aquest servei a la ciutadania». Altayó també va agrair l'Àrea de Serveis Econòmics el diàleg fluid amb el seu grup que s'ha produït durant el treball al voltant de les ordenances.


Foto: Sessió plenària d'aprovació de les ordenances ficals / L'Informatiu 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Kevin Romero participa a l'EYE 2021 al Parlament Europeu
15 Oct 2021 09:03 - RedaccióKevin Romero participa a l'EYE 2021 al Parlament Europeu

El portaveu de Ciutadans a Santa Perpètua, Kevin Romero, ha participat a l'EYE 2021 (European Youth [ ... ]

Política
La CUP demana una revisió del model de recollida de residus ja que l'actual 'no funciona'
30 Set 2021 11:32 - RedaccióLa CUP demana una revisió del model de recollida de residus ja que l'actual 'no funciona'

La CUP, en un comunicat, ha manifestat que l'actual model de recollida de residus a Santa Perpètua [ ... ]

Política
Els impostos i les taxes municipals s'incrementaran el proper any un 3,1% de mitjana
15 Oct 2021 11:23 - RedaccióEls impostos i les taxes municipals s'incrementaran el proper any un 3,1% de mitjana

La majoria d'ordenances i taxes municipals de Santa Perpètua s'incrementaran l'any vinent un 3,10%, [ ... ]

Política