Serafín Cifuentes va ser renovat ahir pel Ple de la Corporació local com a jutge de pau i Isidre Casanovas com al seu substitut. L'alcaldessa va explicar en el decurs de la sessió ordinària que s'havien presentat sis persones a ocupar el càrrec i que després de fer entrevistes amb totes elles es proposava renovar els actuals càrrecs.
El jutge de pau s'ha d'escollir cada quatre anys. L'alcaldessa, Isabel Garcia, va recordar que Cifuentes ocupa el càrrec des de 1995 i Isidre Casanovas des de 2009 i que s'ha valorat el bon treball fet per ells durant aquests anys. El nomenament es va aprovar per unanimitat a l'igual que la supressió del Registre municipal d'unions. Aquest fet arriba degut a l'entrada en vigor l'1 d'abril del Registre de parelles estables de Catalunya. La inscripció en aquest nou registre atorga efectes probatoris de l’existència d’una relació de parella estable i facilita d’aquesta manera l’exercici de drets de caràcter públic com ho és, per exemple, el dret a percebre de la Seguretat Social la pensió de viduïtat.
El Registre Municipal d’Unions de Fet de Santa Perpètua de Mogoda es va aprovar en el Ple del mes de març de 1998 i des de llavors ha registrat més de 600 parelles de fet. El tinent d'alcalde Albert Ortiz va explicar que es facilitarà el certificat d'inscripció i convivència a les parelles vigents en el registre municipal amb la recomanació que s'inscriguin en el Registre de parelles estables de Catalunya.
El ple també va aprovar un expedient de rectificació d'errada material en la darrera modificació de crèdits que va ser aprovada pels regidors d'ICV, PSC i C's i l'abstenció dels grups municipals d'ERC i la PCCA. El regidor de la CUP i el socialista Antonio Egea no van assistir per problemes de salut.
Proposicions
La Corporació demanarà al Departament d'Ensenyament que elabori una nova proposta de corresponsabilització de costos i de sosteniment de places per a infants de 0 a 3 anys en llars d'infants de titularitat municipal per a aquest curs. Així mateix demanarà recuperar la subvenció per a escoles bressol que va trencar la Generalitat a partir del curs 2012-2013 i que el finançament de les públiques torni a mans de la Generalitat, que és la que en té les competències. Actualment, la Diputació de Barcelona subvenciona les llars d'infants però amb una assignació molt inferior: 875 euros en comptes dels 1.800 euros per alumne i any que ha d'aportar la Generalitat. La Generalitat ha reconegut que va transferir cap a l'escola concertada més de 81 milions d'euros que estaven assignats a les escoles bressol públiques pels anys 2012 i 2014.
El Ple dóna suport a la Plataforma Trans Forma la salut per a un nou model de salut. Aquesta plataforma, formada per un conjunt d’associacions i persones independents que representen la diversitat del col·lectiu trans, treballa pel reconeixement de les persones trans en igualtat en la nostra societat. En especial, la plataforma proposa un nou model d’atenció a la salut que integri plenament les persones trans en la societat, que compleixi la llei 11/2014 del Parlament de Catalunya contra la LGTBIfòbia i en últim terme que compleixi la definició que fa la OMS de salut com a accés al benestar. El nou model d’atenció a la salut a les persones trans que proposa és públic i gratuït; per a menors, adults i gent gran; no binari i respectuós amb la identitat personal; integral i social; obert; no tutelar; inclusiu; i universal.
La Corporació de Santa Perpètua també va aprovar una proposició, amb l'abstenció dels regidors de C's, sobre la Segona República, amb motiu del seu 86è aniversari, i en suport del gran llegat que suposa per a les nostres generacions i per tal de retre homenatge a totes les persones que van creure i van defensar l'Estat republicà. També torna a reivindicar la vigència dels valors republicans com la sobirania popular, la igualtat, la justícia social, el laïcisme i la plurinacionalitat de l'Estat i exigeix el dret de la ciutadania a escollir el model d'estat i a escollir el cap d'estat.
Per últim, el Ple va aprovar la proposta de les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM) que demana al Govern de l'Estat que modifiqui urgentment la Llei d'Hisendes Locals pel que fa referència a la plusvàlua en el sentit que ha dictaminat una sentència del Tribunal Constitucional relativa als supòsits d'inexistència d'increment de valor del sòl. També insta al Govern que inclogui una partida específica per compensar els ajuntaments si el Tribunal Constitucional ordena la devolució de quantitats liquidades.
Policia Local
La presència reivindicativa dels agents de la Policia Local va tornar a prendre protagonisme a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Santa Perpètua. Els agents van assistir amb samarretes on es pot llegir "Jefe: no somos recortables" i "Nosotros también tenemos familia".
L'alcaldessa, Isabel Garcia, va explicar que les queixes dels agents de la Policia Local responen a una remodelació del quadrant del servei que ha encarregat l'Equip de Govern al cap de la Policia Local per tal d'oferir un servei de qualitat a la ciutadania i encaixar els agents i els torns de tal manera que no siguin necessàries fer hores extres sistemàtiques.
També va subratllar que en la professió de policia a qualsevol lloc és inherent el treballar nits, caps de setmana i festius i que amb la nova distribució s'intenta conciliar vida laboral i familiar. Garcia va afirmar que mentre les hores extres s'han cobrat no s'ha reclamat aquest dret de conciliació. Va reafirmar que la porta continua oberta per negociar amb els sindicats, amb el comitè d'empresa i amb la plantilla d'agents de la Policia Local.
L'alcaldessa va explicar com es trobaven les relacions laborals amb la plantilla de la Policia local a pregunta d'un dels regidors de C's en el decurs del Ple d'abril.
Foto: Imatge del Ple del mes d'abril / L'Informatiu