El conseller de Salut, Toni Comín, va rebre aquest divendres 17 de març a la plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès i a les entitats del municipi Afifac i Associació contra el càncer en el marc d’un acte organitzat per la secció local d’ERC al Centre Cívic el Vapor.
El conseller va tractar amb aquests col·lectius temes referents a l’assistència a pacients de càncer i fibromiàlgia i relacionats amb les llistes d’espera, atenció continuada, horaris dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i Centres d’Urgències d’Assistències Primàries (CUAP). El Conseller també va rebre les preocupacions en referencia a la “situació de pressió assistencial per la qual passa l’Hospital de Mollet”, segons les seves pròpies paraules. El conseller de Salut va reconèixer que la situació d’aquest centre hospitalari, de referència per Santa Perpètua, és coneguda pel departament.
Sobre la recuperació de les urgències nocturnes al CAP Santa Perpètua, el conseller de Salut, va declarar a Ràdio Santa Perpètua que només el 12% de la demanda que reben les urgències als hospitals es poden resoldre en un CAP mentre que un 52% necessita una resposta sanitària urgent, però no necessàriament d’un hospital. Per aquest motiu Comín va explicar que la solució no passa tant per la necessitat d’obrir l’atenció d’urgències nocturnes als CAP sinó per oferir una xarxa enfortida de Centres d’urgències d'assistència primària (CUAP) i d’atenció domiciliària.
D’aquesta manera, el conseller Toni Comín, va indicar que “els dos recursos útils i eficients per al ciutadà des del punt de vista de la planificació d’urgències durant la nit son l’atenció domiciliària i els CUAP”.
La xerrada del Conseller a Santa Perpètua s’emmarca en un cicle de ponències organitzada per la secció local d’ERC en el marc de la campanya La República que farem. Aquest divendres la temática a debatre va ser la sanitat pública amb la visita de Toni Comín. Durant la seva exposició, el conseller va reconèixer les necessitats de millora i reforma del sistema sanitari català tot exposant que, actualment, la sanitat a Catalunya és una de les millors a nivell europeu. Per al conseller les reformes que calen abastar passen per resoldre situacions derivades de la crisis econòmica i d’adaptació a les noves demandes derivades de canvis socials, com ara l’augment de l’esperança de vida. El Conseller va reconèixer la retallada de 1.500 milions d’euros entre els anys 2010 i 2014 però va exposar que enguany “si s’aproven els pressupostos, recuperarem 500 milions”.
Foto: El portaveu del grup municipal d'ERC-MES, Pol Altayó i el conseller de Salut, Toni Comín / L'Informatiu