El Ple de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va aprovar dilluns 11 de gener en sessió extraordinària l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) i va acordar sol·licitar un ajut al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2016-2020 per desenvolupar els objectius previstos, que són: integrar la ciutat, el patrimoni i la indústria; generar noves oportunitats d’ocupació guanyant cohesió social; i augmentar la qualitat ambiental de la ciutat eficient i connectada.
El projecte aprovat, que es presenta sota el lema Construir lligams de ciutat, és d’aplicació arreu del municipi i preveu un pressupost de 8 milions d’euros, dels quals el FEDER podria subvencionar el 50%.
El Ple de la Corporació ha presentat la proposta en tres punts. Per una banda, tots els grups municipals han donat suport a la presentació de l’EDUSI a la convocatòria FEDER 2016-2020, mentre que l’Estratègia i el compromís de finançament d’aquest projecte han estat aprovats amb el suport de totes les formacions del Consistori, amb l’excepció de la PCCA, que s’ha abstingut.
L’objectiu de l’EDUSI de Santa Perpètua és donar resposta als reptes econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials i millorar la qualitat de vida de la ciutadania de forma integrada, tenint en compte aspectes com la inclusió social, els recursos i el medi ambient, l’economia baixa en carboni i les tecnologies de la informació i la comunicació.
El tinent d’Alcalde de l’Àrea de Presidència i Desenvolupament Local, Joan Alcántara, ha explicat els tres objectius i les set línies d’actuació de l’EDUSI. El primer objectiu consisteix a “integrar la ciutat, el patrimoni i la indústria” i preveu dues línies d’actuació, que són la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural i les àrees urbanes, amb accions com la rehabilitació del patrimoni arquitectònic cultural i la dinamització d’activitats econòmiques en espais de patrimoni cultural; i la rehabilitació de la ciutat i la millora del medi ambient, amb accions de restauració d’espais naturals i zones verdes, implantació de les principals actuacions del pla de millora de la qualitat de l’aire i la rehabilitació de serveis públics en àrees concretes.
El segon objectiu de l’EDUSI pretén “generar noves oportunitats d’ocupació guanyant cohesió social” i preveu dues línies d’actuació: rehabilitació integral, suport a grups desfavorits i reducció de la probresa energètica amb accions de rehabilitació i accions en habitatges en barris amb risc d’exclusió social i l’adequació d’edificis dotacionals de serveis socials; i l’impuls de plans d’ocupació, promoció del talent i formació, amb accions per a la millora de la formació i la generació d’ocupació.
“Augmentar la qualitat ambiental de la ciutat eficient i connectada” és el tercer objectiu de l’EDUSI de Santa Perpètua, segons ha detallat Alcántara, que ha afegit que inclou tres línies d’actuació: desenvolupament del pla de mobilitat urbana sostenbile i impuls de la intermodalitat, on s’inclou també el programa municipal del vehicle elèctric; augment de l’eficiència energètica dels edificis públics i privats, amb accions d’eficiència en l’enllumenat i equipament públics; i la modernització de l’administració i els serveis urbans mitjançant les TIC, amb plans d’implantació de serveis smart, de dinamització turística i de serveis i de modernització de l’administració i finestreta única.
L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha explicat que “si ens donen la subvenció, caldrà fer un últim procés amb el Ministeri de concreció de propostes i podrem accelerar actuacions tan emblemàtiques i desitjades com la rehabilitació del Vapor o la concreció de l’Escola de les Arts, però també resoldre els nous reptes com la contaminació de l’aire o continuar lluitant sense defallir ni resignar-nos contra l’exclusió social i la pobresa energètica”. L’alcaldessa ha afegit que “estem davant d’una bona eina per fer i compartir polítiques de debò, que ens ajudin a millorar el nostre municipi i la qualitat de vida dels perpetuencs i perpetuenques”.
El regidor de la PCCA, Francesc Rodríguez, ha explicat que votava a favor de demanar la subvenció, però no del document perquè “observem errades en la diagnosi i no compartim totes les conclusions tal com vostès les dissenyen”. Per la seva part, el grup d’ERC-MES considera que aquest projecte és un “document de futur extraordinari”, però que cal anar més enllà i comptar “amb totes les sensibilitats polítiques dels grups disposats a implicar-se”. El regidor d’ERC-MES Albert Bonàs ha reclamat al Ple ser partícips de la continuació i desenvolupament d’aquest projecte i ha sol·licitat tres propostes: el treball conjunt en l’elaboració del Pla d’inversions, la creació d’un grup de treball intern i una reunió amb l’empresa que ha redactat el document.
Procés participatiu de redacció de l'EDUSI
Els Ministeris d’Agricultura i Medi Ambient i d’Hisenda i Administracions Públiques van obrir la convocatòria d’ajuts EDUSI el 17 novembre i, durant aquest termini de temps, l’Ajuntament ha elaborat el document que presentarà aquesta setmana a la convocatòria amb el suport de l’Estudi Ramon Folch i Associats S.L. (ERF). Per a la redacció de l’Estratègia, la primera fase es va dur a terme per part de la Taula de l’Agenda Estratègica, encapçalada per l’alcaldessa, Isabel Garcia, que es va ampliar amb els regidors i els caps tècnics responsables de les polítiques municipals econòmica, social, demogràfica, ambiental i climàtica. La segona fase de propostes i priorització es va portar a terme al Consell Municipal de Medi Ambient. Els agents implicats van identificar i analitzar els reptes del municipi, van definir les prioritats i van fixar els tres objectius estratègics. Finalment, es va consultar la priorització dels objectius i les accions principals a dues comissions informatives (Territori i Sostenibilitat i Presidència i Desenvolupament Local). L’alcaldessa ha remarcat que l’Ajuntament té llarga tradició de participació i, per això, “ha estat possible aquest procés intensiu amb la premura de temps i les dates en les quals s’ha presentat la convocatòria” i ha agraït “a tots els participants polítics, tècnics i ciutadans i entitats del Consell Municipal de Medi Ambient les seves aportacions i suport”.
Foto: Imatge del Ple extraordinari celebrat aquest dilluns 11 de gener / L'Informatiu