El Ple va aprovar per unanimitat el 24 de setembre una proposició de suport a l’activitat a Valeo-Martorelles. Treballadors de la factoria van assistir a la sessió i van parlar amb l’alcaldessa en acabar el ple per explicar-li la seva situació actual i li van agrair el seu suport. La multinacional traslladarà a Saragossa, que afectarà a tota la plantilla. La proposició demana reclamar a Valeo la garantia de la continuïtat de la planta de Martorelles i dels treballadors i a Empresa i Ocupació de la Generalitat a que intercedeixi a favor de la planta facilitant el diàleg de les parts. La moció també demana a la presidència de la Generalitat interserir davant la matriu francesa. Aquest diumenge treballadors de Valeo estaran a la Fira Medieval amb una paradeta per tal de donar a conèixer la seva situació a la ciutadania.
La sessió també va aprovar, com a punts més destacats del dia altres dues mocions en favor del Correllengua 2015, com a instrument reivindicatiu a favor de la normalització social del català i una altra a favor de la població refugiada. Aquesta darrera demana, entre d’altres, coordinar i concentrar els esforços del món local davant la situació d’emergència actual, a través del Fons Català, en el seu rol de coordinació entre institucions, entitats municipalistes i municipis catalans per tal de tenir una veu conjunta que interlocuti amb la Generalitat i el Govern de l’Estat espanyol. Sobre els refugiats, el portaveu de la CUP, Salvador Alemany, va demanar augmentar els esforços econòmics i humans.
L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va expressar que amb aquest tema, “cal actuar de manera conjunta amb els ajuntaments” i s’ha “de seguir un mateix fil conductor d’actuacions entre tots. Marcar directrius per a tos els municipis per tal que l’atenció vers aquestes persones tinguin els mateixos criteris i no hi hagin desigualtats”. Isabel Garcia va explicar que aquest va ser un dels acords del Consell d’alcaldes reunit per tractar aquesta situació.
El plenari va aprovar també una modificació de crèdits per a fer front al pagament de factures rectificades per error de la companyia de subministrament elèctric, per a l’amortització de deute i altres actuacions d’urbanisme i medi ambient per un import de més d’1 milió 40 mil euros. El regidor de Serveis Econòmics, Albert Ortiz, va explicar que l’Ajuntament ha liquidat un crèdit amb una entitat financera i n’ha contractat un altre amb interessos més avantatjosos amb el qual es fa front a la modificació presentada. En aquest punt, el regidor de la CUP va animar l’Ajuntament a treballar amb la banca ètica per “deixar enrere la banca tradicional que explota i perjudica els ciutadans”. Ortiz va respondre que el consistori treballa en aquest sentit i que ja s’han iniciat alguns contactes amb entitats de banca ètica per a la contractació d’alguns serveis encara a determinar.
Un altre punt de l’ordre del dia va ser la modificació del reglament per a la prestació d’ajuts econòmic de caràcter social. El ple va aprovar modificar la justificació de les prestacions eliminant les referències a la concessió discrecional. Ara els elements per a la concessió d’ajuts son el compliment dels indicadors de la baremació social i econòmica i el criteri i valoració de l’equip de serveis socials. A més, la sessió va aprovar adaptar la possibilitat d’ajuts per pròtesis “més enllà de les ulleres i introduir també una referència a les beques”, entre d’altres modificacions, segons va exposar la regidora de Serveis Socials Ana Bajo.
Foto: L'alcaldessa de Santa Perpètua parlant amb els treballadors de Valeo després de la sessió plenària / L'Informatiu