hola

 

El Ple de la Corporació ha aprovat de manera inicial el Pla local d'Acció comunitària inclusiva (PLACI). Aquest document és hereu del Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) aprovat el 2018 i fusionat amb el Pla de Diversitat Funcional. Durant el darrer any s'ha estat treballant en l'anàlisi de la realitat social de Santa Perpètua que permeti desenvolupar amb efectivitat el PLACI.

L'Ajuntament ha fet una diagnosi de la realitat social, un mapa de vulnerabilitat i un mapa de recursos que han permès decidir els quatre eixos sobre els quals cal treballar. Aquests eixos són: garantir la igualtat d'oportunitats; cura de les persones; fer comunitat, i treballar des de la interseccionalitat.

A la diagnosi s’han analitzat els factors que generen exclusió social en diferents àmbits: econòmic i laboral, formatiu-educatiu, de serveis socials i sanitari, social i de participació, mobilitat i accessibilitat. El mapa de vulnerabilitat sorgeix de l'encreuament dels àmbits d’exclusió amb els diferents eixos de desigualtat (edat, gènere, diversitat funcional, origen...) i permet obtenir informació objectiva i aportar elements explicatius per conèixer les principals problemàtiques que trobem al municipi, així com els col·lectius més vulnerables. Pel que fa al mapa de recursos serveix com a eina per difondre els recursos existents i també mostra quines són les mancances i/o duplicitats en projectes i accions municipals per fer front als reptes identificats.

La regidora de Serveis Socials, Ana Bajo, va exposar al Ple quin són els quatre eixos estratègics que es treballen de forma transversal mitjançant taules formades per personal tècnic de diferents àrees, on es proposen, coordinen i es fa el seguiment de les accions. El primer eix és garantir la igualtat d’oportunitats "per lluitar amb els factors d’exclusió social que es generen en els àmbits educatius, formatius, laborals, d’habitatge i econòmic i que afecten a nombrosos col·lectius" i el segon tenir cura i acompanyar als col·lectius més vulnerables o en situació de risc i "fer del nostre entorn un espai més saludable i amable amb la ciutadania".

El tercer i quart eix són fer comunitat "generant xarxa entre diferents agents socials, promovent una participació activa i empoderada al territori" i treballar des de la interseccionalitat que "pretén donar resposta a la necessitat de treballar amb aquesta perspectiva, fugint de mirades monofocals, per tal de millorar la intervenció i l’impacte de les polítiques locals".

Ana Bajo va expressar que davant d'una realitat social cada cop més complexa, l'Ajuntament necessita eines adequades i que la perspectiva que donarà el PLACI "pot endreçar, coordinar i impregnar d’aquesta perspectiva comunitària i inclusiva totes les accions que es porten a terme al municipi per donar una resposta més integral i millorar la qualitat de vida de les persones".

Per la seva part, el portaveu del PSC, Pere Garcia, va qualificar el pla de complex i ambiciós i va defensar la inclusió social com a eina bàsica de qualsevol societat. García va afirmar que aquest pla pot posar els "fonaments sòlids per un futur on tothom se senti benvingut i representant perquè les diferències enriqueixen".

El Pla local d'acció comunitària inclusiva va comptar amb el vot favorable d’SPEC, ERC, PSC, PP i CS i l’abstenció de Vox.

L'Ajuntament s'adhereix a la ILP per un mínim del 6% del PIB per a l'educació

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda s’adhereix a la Iniciativa Legislativa Popular per a la Proposició de Llei de Garanties de Finançament del Sistema Educatiu Català. Per un mínim del 6% del PIB per a l’educació i demanarà al Govern de la Generalitat, la necessitat d’ajustar l’atenció de les necessitats educatives que s’estan cobrint des de l’Ajuntament a l’evolució real de costos i preus, tal com estableix la Disposició Addicional Quarta de la LEC.

Aquesta moció es va aprovar amb els vots a favor d'SPEC, ERC i PSC que presentaven el text i el vot en contra de PP, Vox i CS. Segons s'explica a la moció actualment la despesa pública que es destina a l'educació és el 3,82% del PIB però el sistema educatiu necessita de majors recursos per garantir una educació de qualitat que passaria per dinou punts que recull el document.

La reducció de ràtios de professionals i alumnat; la millora de les infraestructures educatives públiques; la reversió de les retallades per al personal dels centres educatius públics; l'equiparació de les condicions de treball dels centres concertats; l'establiment d'un servei de manjador universal i gratuït; l'establiment de plans de formació continua; una oferta pública suficient de l'etapa de 0 a 3 anys; garantir la creació d'oferta pública de places de FP suficient; finançament suficient de la Universitat pública catalana; incrementar les beques d'estudi; i l’accés al Lleure Educatiu en condicions d’equitat per a tots els infants i joves, són algunes de les dinou demandes que es fan amb aquesta moció.

La regidora d'Educació, Ana Bajo, va destacar que és necessari el desplegament complet del sistema educatiu inclusiu, dotar de més recursos als centre d'alta complexitat, l’erradicació de la segregació escolar "per garantir la igualtat d'oportunitats" i impulsar la immersió lingüística.

La regidora d'Educació va defensar la implantació de la coeducació perquè va argumentar que "potencia la igualtat real d'oportunitats i valora a cada persona en igualtat de drets sense esteriotips sexistes" i va subratllar que "la coeducació ens donarà eines perquè la xifra de dones assassinades per violència masclista no continui pujant".

El regidor de CS, Kevin Romero, va argumentar el seu vot en contra perquè va expressar que "la immersió lingüística és il·legal i nefasta" tot i que comparteixen la resta de punts de la moció.

Altres temes de Ple

Altres punts aprovats en el ple de gener han estat una modificació parcial de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana per adequar-la a canvis legals del desembre de 2023. Aquest punt va ser aprovat amb el vots a favor d’SPEC, ERC i PSC i l’abstenció de PP, Vox i CS.

I també es van aprovar les tarifes d’auto taxi de 2024 que s’incrementen el 2,6% respecte de l’any passat. En aquest cas va ser aprovat amb el vot favorable d’SPEC, PSC, ERC i CS, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox.


Foto: La sessió plenària del mes de gener es va celebrar el dijous 25 a la Sala de Plens / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

ERC demana un finançament just dels ens locals
22 Nov 2024 09:23 - RedaccióERC demana un finançament just dels ens locals

El Parlament ha aprovat una moció, presentada per Esquer­ra Republicana, que exigeix un nou model [ ... ]

Política
Isabel Garcia, membre de la direcció nacional dels Comuns
22 Nov 2024 09:42 - RedaccióIsabel Garcia, membre de la direcció nacional dels Comuns

Isabel Garcia, alcaldessa de Santa Perpètua, forma part de la nova executiva dels Comuns que s'ha renovat [ ... ]

Política
La candidatura de Nova Esquerra Nacional, amb la presència de Pol Altayó, opta a la direcció del partit
29 Nov 2024 14:38 - RedaccióLa candidatura de Nova Esquerra Nacional, amb la presència de Pol Altayó, opta a la direcció del partit

El perpetuenc i exregidor d'Esquerra Republicana a Santa Perpètua, Pol Altayó, forma part de la candidatura [ ... ]

Política