El Pacte de Ciutat afronta la recta final. Aquest acord de consens polític i social recollirà els reptes a superar, les línies estratègiques d'intervenció i presentarà la relació de propostes per re-impulsar la vida econòmica, social i cultural de Santa Perpètua. Després dels processos participatius celebrats el mes de juliol i la incorporació de les propostes presentades, la Taula del Pacte, formada per l'alcaldessa, els tinents d'Alcaldia i els portaveus dels grups municipals, ha validat les accions per portar el document al Ple de la Corporació per a la seva aprovació formal.
Sota l'eslògan 'Teixim futur i esperança', el Pacte de Ciutat recull el treball del Govern Municipal, la Taula del Pacte, les aportacions realitzades a les sessions participatives amb agents de la ciutat experts en els diferents àmbits i aquelles rebudes mitjançant el procés de participació telemàtic realitzat a la plataforma web entre els dies 19 i 30 de juliol. A través d'aquest últim, es van recollir un total de setze propostes, relacionades amb la millora d'accessos a Can Bernades i l'execució del Pla d'usos de les Carpes del CIM; un acompanyament específic a dones i famílies i l'apoderament d'entitats i associacions del tercer sector; la promoció de l'oferta formativa en robòtica i noves tecnologies, la gestió eficaç dels residus, el control de la velocitat amb senyalització dinàmica, la instal·lació de pantalles acústiques a l'AP-7 o la creació d'una xarxa de punts de càrrega de vehicles elèctrics, entre d'altres.
El qüestionari també proposava a la ciutadania que prioritzés les accions ja programades al Pacte i debatudes per la Taula i a les sessions presencials dels agents del municipi especialitzats per tal de conèixer quins eren els projectes més interessants en els diferents àmbits. L'impuls de la formació professional i l'economia circular als polígons (Eix 1), l'adequació i senyalització de camins rurals i la rehabilitació de la Rectoria de Santiga (Eix 2), la lluita contra la pobresa i l'exclusió social i un finançament just per a les Escoles Bressol Municipals i el pagament del deute acumulat per la Generalitat (Eix 3); la recuperació inclusiva (Eix 4); la transformació de sòl patrimonial per a usos com parcs solars i altres compatibles (Eix 5); i la supressió de barreres arquitectòniques a l'estació de la Florida de la R3 i la construcció d'intercanviadors ferroviaris de la R8 (Eix 6) van ser els projectes prioritzats per les persones que van participar a l'enquesta.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha agraït als agents socials especialitzats que van participar en les sessions monogràfiques presencials celebrades als mesos de juny i juliol per la seva implicació i les seves aportacions realitzades des de l'anàlisi i l'experiència, segons ha assenyalat. També ha volgut donar les gràcies a les persones que van emplenar l'enquesta telemàtica, tot i que ha lamentat no haver engrescat més a la ciutadania a expressar les seves opinions. La primera edil ha detallat que la majoria de les aportacions s'han recollit al document final, tot i que també es tindran en compte i s'estudiaran amb detall aquelles que no s'han validat per al Pacte. Isabel Garcia també ha recordat que l'objectiu del Pacte és arribar al màxim consens per tal de "definir les polítiques i projectes que durem a terme per millorar la qualitat de vida de la ciutadania del nostre municipi".
El Pacte de Ciutat està dotat amb 2,3 milions d'euros i recollirà programes i accions relacionades amb l'activitat econòmica, la formació i l'ocupació, l'atenció a les persones, la salut, la igualtat i la inclusió i el desenvolupament sostenible. "Totes les actuacions aniran encaminades a la protecció de la ciutadania i a la reconstrucció econòmica i social de Santa Perpètua perquè ningú es quedi enrere", ha recordat lsabel Garcia. Els eixos del Pacte recullen accions dels àmbits de la recuperació inclusiva i la digitalització, l'adequació i la senyalització de camins rurals, projectes de transició ecològica i mobilitat i d'Indústria 4.0, la transformació de sòl patrimonial a usos com parcs solars, proves pilot de recollides de residus domiciliaris, comunitats energètiques, millora urbana i dels serveis públics, una residència pública per a la gent gran, la rehabilitació de Santiga i la dinamització d'eixos cívics i comercials. També inclou, entre d'altres, les peticions a la Generalitat d'un Cicle Superior de Formació Professional d'Energies Renovables i la instal·lació al municipi d'un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP).
Foto: L'alcaldessa amb els portaveus dels quatre grups municipals de la Corporació / L'Informatiu