El pressupost de l’Ajuntament de Santa Perpètua per a l’any 2021 ascendeix a 32,8 milions d'euros, 2,5 milions d'euros per sota del pressupost inicial d'aquest any. El pressupost de l'empresa municipal Mogoda Serveis serà de 4,4 milions d'euros i al Consorci de Can Filuà s'hi destinaran 66.000 euros. El pressupost va ser aprovat en la sessió plenària de desembre, celebrada ahir, amb els vots a favor de SPEC i PSC i el vot en contra del grup Republicà i Cs.
El pressupost municipal per a l'any vinent dividit per àrees es distribueix de la següent manera: 11,4 milions d'euros per a l'Àrea de Ciutadania i Serveis a les persones, 11 milions per a l'Àrea de Presidència i Serveis Generals i 10,3 milions d'euros per a l'Àrea de Territori i Desenvolupament Local. Segons va explicar l'equip de govern, es prioritza l'Àrea de Ciutadania i Serveis a les persones perquè engloba serveis directes d'atenció a la ciutadania i a l'activitat econòmica i inclou la continuïtat del Pla de Xoc aprovat al mes de maig per tots els grups municipals que es preveu haurà de continuar estant vigent durant el 2021.
El tinent d'alcaldia de l'Àrea de Presidència i Serveis Generals, Adelino Macías, va apuntar que aquest pressupost es podrà reformular si convé per reforçar les polítiques socials.
Macías ha remarcat que durant aquest any s'ha fet un gran esforç de gestió dels ingressos per amortir la caiguda prevista que abans de l'estiu es calculava que podria ser de més de 2,5 milions d'euros. Finalment no superarà el milió d'euros. El tinent d'alcaldia de presidència i Serveis Generals va informar al Ple que a data 16 de desembre es preveu una liquidació equilibrada de l'exercici amb 32,7 milions d'euros de despeses i 33,7 milions d'euros d'ingressos.
El tinent d'alcaldia de l'Àrea de Presidència i Serveis Generals ha definit el pressupost 2021 com a pressupost de contenció i d'aposta per mantenir les polítiques d'escut social i de reactivació econòmica.
El PSC, soci de govern de SPEC, va explicar que el pressupost 2020 ha patit nombroses modificacions i, en especial, la del pla de xoc per mantenir o incrementar aquelles partides imprescindibles per a fer front a les necessitats derivades de la pandèmia. El portaveu del grup municipal socialista, Pere García, va enumerar els objectius que es volen assolir amb l'aplicació del pressupost 2021 i que passen pel manteniment de serveis i equipaments oberts, l'atenció a les persones, els convenis amb les entitats, l'aposta per l'esport i vetllar per la salubritat òptima i la convivència.
Els grups municipals a l'oposició, el grup municipal Republicà i Cs, han criticat la manca de temps per analitzar el pressupost, la manca d'informació i la no participació.
La portaveu del grup municipal Republicà, Montse Vinyallonga, va tornar a reclamar que els directors de les àrees o els regidors puguin exposar el pressupost amb detall sobre increments o disminucions. També va afirmar que estan disgustats perquè no entenen la por al debat i la falta de transparència per part de l'equip de govern.
El portaveu de Cs, Kevin Romero, va argumentar que en els propers mesos estan disposats a col·laborar en possibles modificacions al pressupost però que ahir no podien fer un acte de fe.
Per la seva part, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va afirmar que el pressupost de 2021 respon al Pla de mandat i a les polítiques de cohesió social i d'oferir uns serveis públics de qualitat. Com a prioritats destacades, la primera edil va detallar la lluita contra les desigualtats en tots els entitats, promovent la cohesió social i atenent les famílies més vulnerables, i per la igualtat entre les persones, posant èmfasi en l'erradicació de les violències masclistes; la millora de les capacitat professionals de la ciutadania i la promoció de la creació d'ocupació i riquesa per a tothom; la lluita contra el canvi climàtic i la promoció de mesures per donar resposta a l'emergència climàtica; i la modernització de l'Ajuntament des de tots els punts de vista per fer-lo més eficient i eficaç al servei de la ciutadania, la màxima prioritat municipal, segons va manifestar.
L'alcaldessa va avançar el compromís de reformular el pressupost durant el primer trimestre de l'any quan se sàpiguen les aportacions de les altres administracions, s'aprovi el Pla d'inversions i les accions del Pacte de Ciutat, però va assegurar que aquest pressupost dona estabilitat i suficiència en una situació molt complicada.
En la sessió ordinària de desembre, també es va aprovat la plantilla orgànica de l'Ajuntament i la relació de llocs de treball per a l'any 2021; la modificació de l'article 25 del Conveni col·lectiu i el 24 de l'acord regulador de personal i el calendari laboral del personal de l'any vinent i els criteris marc del projecte de valoració de personal. També es es va aprovar la Borsa per a contractes de caràcter temporal en especialitats de grau professional i grau universitari i un expedient extrajudicial de crèdit per valor de 2.796,47 eruos. Durant la sessió es va acceptar la competència sancionadora per les infraccions lleus comeses en matèria de mesures per fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Segons va explicar la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, les sancions interposades des del 5 d'agost les podrà gestionar l'Ajuntament.
Foto: La sessió va ser telemàtica i com és habitual es va transmetre en directe per Ràdio Santa Perpètua / L'Informatiu