Un total de 313 persones han participat en l’espai de fabricació digital SPMakers en el seu primer any de funcionament. Aquest equipament s’inscriu en el projecte municipal Indústria: Futur 4.0 a la Riera de Caldes, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a través dels Projectes Innovadors i Experimentals.
També en el marc d’aquest programa, un total de 47 empreses del territori han participat als workshop de la iniciativa Task Force 4.0, que assessora i acompanya l’empresariat per a la transformació cap a la indústria 4.0.
Ara fa un any que l’Ajuntament va començar a treballar el projecte Indústria: Futur 4.0 a la Riera de Caldes amb l’objectiu de contribuir a l’acceleració i la implantació de tecnologies 4.0 a les empreses, la formació, el reciclatge i l’especialització de professionals així com la sensibilització per despertar les vocacions industrials.
Amb la finalitat d’impulsar la fabricació digital i altres tecnologies 4.0, el Consistori va obrir l’espai SPMakers situat a la planta baixa de l’edifici del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE). L’equipament, gestionat per una professional especialitzada, disposa d’impressora 3D de tecnologia DPF, de talladora làser i de vinil, d’escàner 3D, de fresadora digital, de dotació informàtica i de programari. Durant aquest temps, s’han desenvolupat diferents i variades actuacions, des de la divulgació i demostració del potencial de la tecnologia digital, a accions formatives d’iniciació i d’especialització en diferents àmbits (disseny 2D-3D, fabricació additiva-subtractiva, tecnologia làser...) i el suport a la realització de projectes de fabricació digital.
Un total de 313 persones han participat aquest primer any de funcionament en l’espai, de les quals 127 han estat estudiants provinents d’instituts de formació professional; 123 persones en situació de desocupació; i 63 en actiu (docents de formació professional, emprenedors i treballadors d’empreses del territori). En total, s’han realitzat 49 projectes que han consistit en el disseny d’un producte en 2D i 3D i la fabricació en qualsevol de les tecnologies de què disposa l’espai.
A l’espai SPMakers, es programen activitats de reciclatge en disseny 2Di 3D i en fabricació digital i, a partir de setembre com a novetat, es programaran activitats formatives sobre realitat virtual i augmentada.
Aquest espai està a disposició de totes aquelles empreses, persones autònomes i professionals interessades a realitzar prototips de peces en impressora 3D, fresadora digital, talladora de vinil o talladora làser. L’horari d’aquest equipament és de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores i de 16.30 a 19.30 hores, tot i que cal demanar cita prèvia a través del web https://industria40.rieradecaldes.com/espai-spmakers.html.
Task Force, acompanyament a empreses
Una altra línia d’intervenció que s’està realitzant en el marc del projecte Indústria: Futur 4.0 a la Riera de Caldes és la iniciativa Task Force 4.0, que consisteix en un assessorament i acompanyament especialitzat a les empreses, autònoms i professionals del territori. La finalitat és acompanyar-los en el procés de reflexió estratègica sobre els canvis a introduir per realitzar la transformació cap a la indústria 4.0 i poder definir a continuació un primer projecte que doni inici al procés de canvi. Per donar suport a la implantació tecnològica es posa a disposició un banc d’empreses tecnològiques 4.0 que disposen d’un know how i de la solvència tècnica necessària en qualsevol de les tecnologies emergents.
Durant aquest primer any, s’han efectuat tres workshop amb l’assistència de 47 empreses del territori de les quals tretze han participat en els assessoraments especialitzats Task Force 4.0, i cinc empreses han utilitzat els serveis del Banc d’empreses tecnològiques 4.0.
El projecte segueix endavant amb la col·laboració de la CIM-UPC i del Centre Metal·lúrgic, especialistes en fabricació digital i en l’acompanyament en la implantació de les tecnologies 4.0 a les empreses, respectivament.
De la mateixa manera, el Consistori continua treballant per oferir a les empreses pimes del territori un acompanyament i un suport personalitzat i de qualitat que les ajudi a accelerar el canvi cap al nou format d’Indústria 4.0 basat en l’automatització dels processos, la interacció de les màquines amb les persones i la utilització intel·ligent de grans quantitats d’informació; amb l’objectiu de millorar les pràctiques 4.0 per reduir el gap amb les indústries més avançades.
Foto: Detall de l’estand de l’espai SPMakers en la Fira de la FP a Sabadell, el mes de març / L’Informatiu