L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda gestionarà la partida municipal de Solidaritat i Cooperació (116.000 euros) a través d'un compte corrent amb l'entitat financera Fiare-Banca Ètica. L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i el primer tinent d'alcalde de l'Àrea d'Organització i Economia, Albert Ortíz, han presentat la iniciativa aquest divendres 26 de febrer a migdia amb el cap de l'Àrea de Desenvolupament Territorial de Fiare, Jordi Ibáñez, i el responsable de Comunicació del Grup d'Iniciativa Territorial de l'entitat al Vallès Occidental i Oriental, Joan Pi.
Durant l'acte, que ha tingut lloc al Consistori perpetuenc, també s'ha formalitzat la signatura del contracte amb l'entitat, segons explica l'Ajuntament en un comunicat.
“Vull manifestar la meva satisfacció per aquest pas endavant que hem fet en la promoció de la banca ètica i cooperativa i dels valors que representa”, ha manifestat l'alcaldessa de Santa Perpètua, que ha afegit que “som un municipi compromès amb la defensa dels valors ètics, la sostenibilitat, el benestar social i la solidaritat”. Isabel Garcia també ha destacat que “és un orgull ser el primer municipi dels Vallès Oriental i Occidental en obrir un compte corrent amb Fiare” i ha assegurat que està convençuda que “la nostra iniciativa promourà que d'altres ajuntaments es plantegin iniciar aquesta línia de col·laboració amb la banca ètica que treballa per la promoció d'una economia solidària al territori i contribuir a la seva consolidació”.
El tinent d'alcalde de l'Àrea d'Organització i Economia, Albert Ortíz, ha explicat que aquest primer compte municipal amb Fiare-Banca Ètica “neix de la proposició que va aprovar majoritàriament el Consistori al desembre de 2014 de suport als valors i a la implantació de la banca ètica i que no s'havia pogut dur a terme fins ara per diferents qüestions tècniques, ja desencallades”. El tinent d'alcalde ha manifestat que “de moment, el primer projecte que tenim aprovat i pel qual hem obert el compte és la gestió de tota la partida de Solidaritat i Cooperació que, per a aquest exercici 2016, ascendeix a uns 116.000 euros”. Ortíz també ha manifestat que s'estudiarà fer extensiva de manera progressiva aquesta operativa a d'altres àmbits municipals. “La voluntat és continuar treballant de mica en mica i ampliar en la mesura de les possibilitats aquesta col·laboració”, ha afegit.
En aquest sentit, l'alcaldessa ha avançat que “aquest és un primer pas” i que properament s'iniciaran “campanyes de difusió i sensibilització tant a nivell intern del Consistori, entre els treballadors i treballadores, com entre la ciutadania, amb l'objectiu de promoure i difondre els valors de la banca ètica i cooperativa a casa nostra”.
Més d'un centenar de socis al Vallès Occidental i Oriental
El responsable de Comunicació del Grup d'Iniciativa Territorial de Fiare-Banca Ètica al Vallès Occidental i Oriental, Joan Pi, ha agraït la confiança del Consistori en l'entitat i ha assenyalat que “el pas que està fent Santa Perpètua és molt important i veurem els resultats a mig i llarg termini”. “A nivell de gestió, no hi ha diferència amb una banca convencional que funciona per Internet, però a llarg termini s'apreciaran grans resultats perquè la banca ètica està especialitzada en l'impuls de l'economia social i solidària en el propi territori i això vol dir que a partir d'ara l'Ajuntament disposarà d'una entitat per finançar tots els projectes municipals que puguin sorgir a Santa Perpètua relacionats amb aquest àmbit i ho podran fer, a més, amb molta més facilitat que a la banca convencional que no entendrà aquest tipus de projectes i segurament no li veurà una rendibilitat econòmica clara”, ha indicat Joan Pi. “Alhora, és un toc d'atenció a nivell general, la ciutadania necessita una banca responsable, ètica i transparent, que promocioni l'economia social al territori, i si aquesta tant les administracions com la ciutadania hi aposten, serà un procés imparable”, ha manifestat.
Fiare-Banca Ètica “és una banca que finança projectes sostenibles ambientalment, socialment responsables i que contribueixen a la cultura del nostre territori”, ha detallat el responsable de Comunicació del Grup d'Iniciativa Territorial del Vallès, que ha afegit “també ens diferencia que som una banca cooperativa, una banca ciutadana, molt descentralitzada, de manera que en el territori els projectes no tenen només el vist i plau dels tècnics, sinó que la comissió dels socis dóna o no la conformitat als projectes, sempre d'acord amb els criteris d'ètica i responsabilitat”. El Grup territorial del Vallès Occidental i Oriental compta amb l'actualitat amb un total de 120 socis.
Foto: Un moment de la signatura del contarcte entre l'Ajuntament i Fiare-Banca Ètica / L'Informatiu