El Projecte 5.000 quilòmetres elèctrics a la riera de Caldes, el tercer Campionat Electrocat, adaptacions curriculars dels títols de formació professional, accions formatives per a persones desocupades i de reciclatge i de suport al sector són alguns dels projectes que durà a terme l’Ajuntament aquest 2016 en el marc del programa municipal del vehicle elèctric.
L’objectiu, segons ha explicat la Regidoria de Desenvolupament Local, és “consolidar i estendre l’activitat per tal de mantenir una posició capdavantera a Catalunya en aquest àmbit, en un moment en el qual es pot preveure que el sector està a l’inici del desplegament”. El projecte ha rebut una subvenció de 150.000 euros del programa Innovadors i Experimentals del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
Santa Perpètua és capdavantera en l’impuls a nous sectors emergents com és el cas del del vehicle elèctric. “És una aposta del govern municipal i volem ser un referent a Catalunya per generar nous perfils professionals, nous estudis i noves oportunitats de negoci”, ha indicat l’alcaldessa, Isabel Garcia. Les accions articulades a l’entorn del vehicle elèctric previstes per a aquest 2016 es divideixen de tres àmbits i es refereixen a la sensibilització i l’estímul de la demanda, la qualificació professional específica i l’adaptació i reciclatge professionals, i el suport al sector de la mobilitat elèctrica.
Pel que fa a la sensibilització i estímul de la demanda, un dels programes més novedosos serà el Projecte 5.000 quilometres elèctrics a la riera de Caldes. El regidor de Desenvolupament Local, Joan Alcántara, ha explicat que es tractaria d'arribar acords amb concessionaris per poder-los deixar a cost zero a les empreses de la zona. Ha afegit que “es monitoritzaran les rutes habituals de vehicles elèctrics ja existents” amb l’objectiu “d’assolir un aprenentatge sobre el territori sobre quines podrien ser les maneres de superar les resistències a la conducció dels vehicles elèctrics sobre la potencial demanda”.
Respecte a la qualificació professional específica i l’adaptació i reciclatge professionals, Santa Perpètua disposa d’un programa de serveis especialitzats i suport a les empreses i de formació i reciclatge de treballadors, centralitzat en el Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE). Des de la seva inauguració, a l’octubre de 2013, més de 300 persones han rebut formació en aquest equipament municipal. Per a aquest any, entre les accions que es duran a terme es preveu una formació per l’ocupació en mecànica de vehicles elèctrics i híbrids, adreçada a persones desocupades. El regidor de Desenvolupament Local ha avançat que es faran seminaris d’actualització competencial de professionals en actiu, adreçats als diversos perfils professionals relacionats amb l’extensió del vehicle elèctric.
Electrocat i adaptacions curriculars
Un altre dels projectes d’aquest àmbit és la tercera edició de l’Electrocat. Vuit equips de centres educatius d’arreu de Catalunya participaran en aquest certamen, que organitza l’Ajuntament de Santa Perpètua en el marc de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes i que se celebrarà al mes de juny a les instal·lacions del circuit de seguretat de l’empresa Honda.
Les adaptacions curriculars als títols de formació professional són altres accions en el marc de la qualificació professional impulsades des del Consistori perpetuenc. Aquest curs 2015-2016 i per primera vegada a Catalunya, l’Institut Estela Ibèrica ha incorporat un mòdul de 44 hores d’infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics en el currículum del cicle de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques.
El regidor de Desenvolupament Local ha detallat que la segona modificació curricular que introduirà coneixements d’aquesta matèria en els estudis de FP està prevista per al proper curs amb la inserció d’un mòdul de cent hores al cicle formatiu d’Electromecànica de vehicles automòbils.
Com a suport al sector del vehicle elèctric, Desenvolupament Local ha indicat que es mantindrà el nivell de col·laboració amb empreses i entitats relacionades, s’iniciaran contactes amb la Comunitat RIS3 de Mobilitat Sostenible i s’explorarà la interrelació entre vehicle elèctric i logística. També ha explicat que la Fundació RACC ha sol·licitat al Consistori la col·laboració en un programa europeu per realitzar auditories per canvi de flota en empreses.
Foto: El primer punt de càrrega de vehicle elèctric funcionarà a la plaça del treball, al costat del CREVE / L'Informatiu