La Regidoria de Desenvolupament Local ha iniciat aquest mes l’edició 2023-2024 del Dispositiu d’Orientació i Formació en Energies Renovables (D-OFER). El programa està configurat com un dispositiu integral en diferents mòduls d’orientació, formació i inserció i vol donar a conèixer les ocupacions vinculades a les energies i afavorir l’adquisició i ampliació de coneixements, capacitats, habilitats i actituds clau que actualment requereix el mercat de treball.
El D-OFER posa a disposició de les persones participants accions grupals i individuals d’orientació i formació, totalment gratuïtes organitzades en dos itineraris flexibles: un de formació professionalitzadora en Muntatge i Manteniment d’instal·lacions d’Energia Solar Fotovoltaica, complementat amb 120 hores d’estades pràctiques en empreses; i un altre d’orientació professional en l’àmbit de les energies renovables. L’acció està cofinançada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Perpetua i és oberta a les persones en situació d’atur o actives en cerca de millora de feina dels municipis de l’àmbit de l’Eix de la Riera de Caldes (Caldes de Montbui, La Llagosta, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat).
La regidora de Desenvolupament Local, Laura Oliver, ha destacat que aquest dispositiu és "una aposta per estar a l'avanguarda de les professions de futur que marquen les lleis europees i permetre a la ciutadania tenir més sortides laborals".
El dispositiu es va plantejar com una experiència pilot complementària als treballs realitzats pels municipis de l’AMERC per donar resposta a l’objectiu d’impulsar la qualificació professional en aquest àmbit per disposar dels professionals necessaris per a la implementació de polítiques energètiques sostenibles i el seu manteniment. La tècnica del D-OFER, Vanessa López, ha explicat que el curs està centrat a formar futurs tècnics d'instal·lació i manteniment de plaques solars i fotovoltaiques. Les persones interessades en rebre informació es poden inscriure trucant al telèfon al 93 544 61 63, presencialment a l’edifici de Desenvolupament Local o aquí.
Aquesta és la segona edició del D-OFER. A la primera van prendre part 37 persones, de les quals el 93,3% van realitzar l’itinerari professionalitzador. Pel que fa a les dades d’inserció laboral, un total de tretze persones han accedit a un contracte laboral des de la incorporació del programa, un 35,14% dels participants. Aquest grup va ser molt potent amb persones que coneixen el sector i entre les quals hi havia quatre dones.
La regidora de Desenvolupament Local, Laura Oliver, ha animat a les dones a formar-se en aquesta especialització perquè és una professió de futur a tenir en compte per dones i homes. La tècnica del D-OFER, Vanessa López, ha subratllat que les persones participants faran pràctiques en empreses en un entorn laboral fet que és molt valorat per les empreses i valoren també molt els perfils femenins. Els mòduls teòrics van començar divendres passat, però encara es poden apuntar a aquests monogràfics dels quals sortiran els participants al D-OFER.
La regidora de Desenvolupament Local, Laura Oliver, ha destacat "la feina de prospecció que es fa des de la Regidoria per conèixer quines són les necessitats de perfils professionals de les empreses i la connexió entre les persones que estan a l'atur o que volen fer un canvi i que rebent formació específica poden cobrir aquestes necessitats empresarials".
Foto: Participants a la primera edició D-OFER / L'Informatiu