Santa Perpètua de Mogoda ha tancat el mes de juny amb un total de 1.709 persones desocupades inscrites a les Oficines de Treball de la Generalitat, amb dos aturats més que el mes anterior, que representa un increment del 0,1%. L’estabilització de l’atur al municipi es produeix de manera més acusada que a la província de Barcelona amb un increment de gairebé un 1% i del 0,4% a Catalunya. En canvi, la situació del municipi respecte a l’any passat s’agreuja, amb un ascens relatiu del 29,0% (+384 aturats/des). Es tracta d’un creixement interanual rècord al municipi, segons destaca el darrer informe de l’Observatori socioeconòmic de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes. El creixement de l’atur a Santa Perpètua ha estat molt semblant al registrat a les comarques vallesanes (+30,3%) i de prop de cinc punts percentuals per sota del valor provincial i set per sota de Catalunya.
L’atur intermensual el mes de juny davalla un 1,5% en els homes i creix entre el col·lectiu femení un 1,3%. El balanç interanual mostra però una tendència diferent, amb un creixement més pronunciat en el cas dels homes amb un increment del 38,6%.
Per grups d’edat, l’atur intermensual presenta més afectació en el segment d’edat més jove (menors de 29 anys), que creix un 1,6%. Aquest fet es pot explicar per què aquest col·lectiu té un fort component de temporalitat en l’activitat laboral però, el creixement en aquest col·lectiu és força inferior que el mes de maig, quan es va registrar un increment de prop del 15%.
Respecte a l’any passat, la desocupació creix en tots els segments d’edat, però ho fa amb més força entre el col·lectiu més jove (+46,4% i el segment d’entre 30 i 44 anys (+34,3%).
Per sectors de darrera ocupació, cal destacar que l’atur cau en els perfils provinents de la indústria (-2,9%) i la construcció (-1,0%). El sector terciari s’estabilitza (+0,4%) i creixen un 5,1% els perfils que cerquen la seva primera ocupació. Respecte a l’any passat, l’atur creix en força en els perfils provinents de la construcció (+36,1%) i el sector serveis (+34,2%).
La taxa d’atur al municipi se situa en el 13,54%, lleugerament per damunt de la taxa provincial (13,12%) i catalana (13,35%). L’Observatori remarca que és una taxa estimada, que no recull amb exactitud la situació laboral de la població del municipi ja que el còmput de la població activa es fa en base a la població ocupada a 31 de març (dada que sens dubte ha davallat significativament durant el mesos d'abril i maig) i en segon terme perquè l'atur registrat no recull tota la desocupació generada amb l'actual crisi de la COVID-19. Els treballadors afectats per ERTOs no es comptabilitzen, les persones que s'han deixat de contractar tampoc així com les persones que han acabat la seva prestació.
Demandants d’ocupació
El total de persones demandants d’ocupació del municipi, dada que inclou tant les persones aturades registrades com els demandants de feina ocupats, ha incrementat un 4,2% durant el mes de juny (+164 persones). En els darrers mesos han incrementat amb molta força les demandes d’ocupació arreu del territori, segons explica l’observatori. A Santa Perpètua, durant el mes d’abril es va produir un pic en el nombre de demandes, que va créixer en gairebé un 70% (+1.300 persones). Durant el maig el creixement va ser de prop del 28% (+855 demandants). Les darreres dades corresponents al mes de juny indiquen que es comença a frenar aquesta tendència. En total, són 4.114 les persones del municipi que estan apuntades al SOC com a sol·licitants de feina, de les quals 2.327 estan ocupades.
Foto: Centre de Desenvolupament Local / L'Informatiu